Πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ
Στην αρχή ήταν η έκπληξη και αμέσως μετά το έντονα δυσάρεστο συναίσθημα της θλίψης καθώς διάβασα στο internet : «έφυγε ο Γεράσιμος Αρσένης σε ηλικία 85 ετών».
Και η αυθόρμητη απορία: Μα ήταν κιόλας 85 ετών; Στους ανθρώπους που γνωρίζουμε και συμπαθούμε, την ηλικία δεν την υπολογίζουμε, δεν την μετράμε, δε θέλουμε να την υπολογίζουμε.
Τον Αρσένη δεν τον γνώριζα ως προσωπικό ή στενό πολιτικό φίλο, αλλά επειδή είχα συνεργασθεί μαζί του στο ΠΑΣΟΚ και στις Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.
Η ηρεμία με την οποία λειτουργούσε και η βαθιά γνώση των θεμάτων με τα οποία καταπιανόταν προκαλούσε μια αίσθηση σιγουριάς σε όσους συνεργάζονταν μαζί του.
Ο Μάκης Αρσένης δεν ήταν απλά ο τεχνοκράτης με την πράγματι μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς, που αναμειγνύεται κάποια στιγμή στην εσωτερική πολιτική και μεταφέρει αυτούσιες απ” έξω τις απόψεις του για να τις επιβάλλει μέσα. Ήταν το πολιτικό ον που αμέσως αντιλαμβανόταν τις διαστάσεις κάθε απόφασης, που παίρνουν οι πολιτικοί, και τις επιδράσεις που έχουν στην κοινωνία και στους ανθρώπους. Η ματιά του ήταν πάντα στραμμένη προς τα «αριστερά», με την έννοια της προοδευτικότητας της πολιτικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Είχε τις αυξημένες δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, όπως έδειξε η πορεία του ιδιαίτερα από το 1985 και μετά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε ακόμη και μετά από μεγάλες διαφωνίες και συγκρούσεις (ακόμη και με τον Α. Παπανδρέου) να βάζει την επιτυχία της συλλογικής προσπάθειας και τις τύχες της προοδευτικής παράταξης πάνω από τους προσωπικούς του στόχους. Το απέδειξε τόσο το 1990, που συμπορεύτηκε πάλι με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα, όσο και το 1996, που έχασε στο νήμα την εκλογή για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Στον πρώτο γύρο της εκλογής εκείνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ του είχα δώσει την ψήφο μου, χωρίς να το ξέρει και χωρίς να μου το έχει ζητήσει.
Εντύπωση μου είχε κάνει τότε το αυτοσαρκαστικό χιούμορ με το οποίο υποδέχτηκε το αποτέλεσμα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε μετά, επίμονα και δυναμικά, ως Υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές που πίστευε ότι ήταν αναγκαίες σ” αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Ανταλλάξαμε απόψεις τότε, λόγω των προηγούμενων θητειών μου στο Υπουργείο Παιδείας και διαπίστωνα ότι θα έμενε αμετακίνητος στα βασικά, όσες κι αν ήταν οι αντιδράσεις. Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι αγνοούσε τεκμηριωμένες παρατηρήσεις ή κριτικές.
Ο Μάκης (όπως τον φωνάζαμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ) Αρσένης λειτούργησε όλα εκείνα τα χρόνια ως «ήρεμη δύναμη», βάζοντας δυνατά την σφραγίδα του στην Οικονομία την δεκαετία του ’80 κυρίως με την προσπάθεια διάσωσης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, στην Εθνική Άμυνα της χώρας με την καθιέρωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος στον χώρο Θράκη- Αιγαίο- Κύπρος και στην Παιδεία αργότερα με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί την ριζοσπαστικότητα των προβλεπόμενων ρυθμίσεων.
Η συνεργασία μαζί του πάντα ευχάριστη, αποδοτική και (ιδιαίτερα σημαντικό αυτό), σε ισότιμη βάση παρ” ό,τι μας χώριζαν ηλικιακά δύο δεκαετίες.
Ο Μάκης Αρσένης θα λείψει πάρα πολύ στην αγαπημένη του Λούκα και στα παιδιά του, αλλά θα μας λείψει κι εμάς που συμπορευθήκαμε και συναγωνιστήκαμε μαζί του, σ” αυτήν την γοητευτική περιπέτεια που σου δίνει την μοναδική αίσθηση της δημιουργίας και προσφοράς και λέγεται πολιτική.
http://www.huffingtonpost.gr/filippos-petsalnikos/-_5190_b_9750390.html?utm_hp_ref=greece
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΕΤΕΝΙΩΤΗΣ : Γεράσιμος Αρσένης: Ο πολιτικός που ονειρευόμαστε ….
Έφυγε από τη ζωή, ένας πολίτης του κόσμου. Ένας ακραιφνής όμως Έλληνας, πατριώτης και μάλιστα της Κεφαλονιάς.
Έζησε υπηρετώντας τον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία, την ανάπτυξη, την παιδεία και την πατρίδα του, με ηθική και διαφάνεια.
Δωρικός, με μία σπάνια όμως επιστημονική συγκρότηση, με μία πλατιά πολιτιστική κατάρτιση, με μία διεθνή εμπειρία και παγκόσμια γνώση.
Ένας οικονομολόγος, με νομική τεκμηρίωση, ένας στρατηγικός πολιτικός, ένας ουμανιστής πολιτικός.
Με σπουδές αριστείας, στην Ελλάδα και την Αμερική.
Με μία επαγγελματική σταδιοδρομία σε διεθνές επίπεδο και ενασχόληση με την ανάπτυξη των φτωχών κοινωνιών.
Επιστρέφει στην Ελλάδα, ως σύντροφος, συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, συστρατευόμενος για την αλλαγή και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας.
Εργάζεται γι’ αυτή την προοπτική με όλες του τις δυνάμεις.
Μεθοδικά, στρατηγικά, με πάθος.
Η θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η άσκηση εκεί της τεχνοκρατικής πολιτικής έχει ένα άλλο βάρος.
Η παρουσία του μετά, στην ευθύνη της εθνικής οικονομίας της πρώτης περιόδου του ΠΑΣΟΚ, αυτής της μεγαλειώδους περιόδου της Κυβέρνησης της αλλαγής, και της σοσιαλιστικής πολιτικής, έχει προσδιορισθεί, είναι ο «Τσάρος» της οικονομίας, που όμως δε «βασιλεύει» ελέω θεού, αλλά με την εντολή της εκλογής και της εκπροσώπησης του λαού.
Οι αποφάσεις του είναι ριζοσπαστικές, η πολιτική του, μετουσιώνει ακριβώς την έκφραση της κοινωνίας και το περί δικαίου αίσθημα του λαού.
Είναι ακριβώς η αριστερή έκφραση του ΠΑΣΟΚ, είναι ακριβώς η σοσιαλιστική πολιτική του κινήματος σε σύγκρουση μάλιστα με τις συντηρητικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, που επιδιώκουν τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ ως συνέπεια της συντηρητικής παράταξης.
Έτσι έρχεται σε σύγκρουση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τις παραδοσιακές επιχειρηματικές στρατηγικές που θέλουν να κυβερνούν τον τόπο, αλλά και να ποδηγετούν την πολιτική ζωή, ελέγχοντας και τη λήψη των αποφάσεων.
Με τη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατοχυρώνεται μια άλλη μεταρρύθμιση με το νομοθετικό πλαίσιο, που τότε θεσμοθετεί την ουσιαστική λειτουργία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που μέχρι τότε ήταν στρατιωτικών, αλλά και τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης που μέχρι τότε ήταν αντισυνταγματική, ενώ με το «δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος» επιβεβαιώνεται η άλλη αντίληψη μιας αμυντικής διπλωματίας, ενώ ακόμη εμφατικά προκύπτει η ηθική στην πολιτική και η διαφάνεια στη διαχείριση.
Η παρουσία του στο Υπουργείο Παιδείας, είναι μία ακόμη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων. Όπως μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί στο τελευταίο του βιβλίο, «ως οικονομολόγος, πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι το θέμα της παιδείας, γενικότερα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης είναι βασικό στοιχείο που προσδιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας χώρας», ενώ ακόμη ο ίδιος επισημαίνει ότι «ο δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα θα ανοίξει μόνο όταν θα επιτευχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση του πολιτειακού μας συστήματος και θα εγκαθιδρυθεί η δημοκρατία του 20ου αιώνα».
Είναι γι’ αυτό πολύ ενδιαφέρουσα η πίστη του «ότι όσοι είμαστε στρατευμένοι στην υπόθεση της προόδου πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να τολμούμε, χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό ή το προσωπικό κόστος».
Ακόμη στο τελευταίο του βιβλίο γράφει ότι «ο δρόμος της προόδου είναι στρωμένος με αποτυχίες, αλλά είναι η απρόσμενη επιτυχία που τελικά κάνει τη διαφορά».
Ήταν ακριβώς, ο Γεράσιμος Αρσένης αυτή η διαφορά στην πολιτική.
Είναι ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που θα μπορούσε να επαναλάβει τα λόγια του Δημοσθένη «Κρίνω και αποφασίζω χωρίς υστεροβουλία, χωρίς να προσδοκώ οικονομικό όφελος. Κανείς δε μπορεί να με κατηγορήσει ότι κέρδισα κάτι από του λόγους και τις πράξεις μου στην πολιτική μου ζωή».
Είναι ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που του ταιριάζει το ψήφισμα της Αρκαδικής Αντιγόνειας
«Εκδήλωση τιμής σε ένα χρηστό και άξιο συμπολίτη, που αγωνίστηκε για το καλό της πατρίδας και την κοινωνική πρόοδο».
Γιατί ακριβώς ήταν ένας μεταρρυθμιστής πολιτικός, ασυμβίβαστος σοσιαλιστής, της ηθικής στην πολιτική και της διαφάνειας στη διακυβέρνηση.
Γιατί ακριβώς ήταν ο πολιτικός που ονειρευόμαστε. Και γι’ αυτό θα ζει στις καρδιές μας, και τώρα που έφυγε από τη ζωή, αλλά και πάντα.
Μαν. Α. Μπεντενιώτης
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΕΓΡΑΨΕ: |
Στη μνήμη του προοδευτικού πολιτικού ,ευπατρίδη , Κεφαλλονίτη, Γεράσιμου Αρσένη .
1.Ο άνθρωπος ο επιστήμων ο αγωνιστής απόδημος έλληνας
Άνθρωπος και Έλληνας της διασποράς που έχαιρε αγάπης και εκτίμησης στον ελληνισμό της αποδημίας ως μετανάστης και επιστήμονας Τον αγαπούσαν ιδιαίτερα οι απόδημοι κεφαλλονίτες της Νέας Υόρκης , του Καναδά και της Αυστραλίας όπως και οι παροικούντες στη Αθήνα. Στη Κεφαλονιά και στο Θιάκι ήταν μαζί στις χαρές και στις λύπες .Ήταν προοδευτικός και ισχυρογνώμων , ήταν ΔΩΡΙΚΟΣ , είχε βεβαιότητες .Στη δικτατορία συντάχθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΚ και τον Ανδρέα. Η μεγάλη του πίκρα ήταν για την αγαπημένη του αδελφή Κίτυ Αρσένη που την είχαν γδάρει –κυριολεκτικά-στα βασανιστήρια στη Μπουμπουλίνας, από πρώτες στον αντιδικτατορικό αγώνα με το ΚΚΕ εσωτερικού .Εξαίρετη ηθοποιό κα αγωνίστρια . Ο Γ. Αρσένης από διευθυντικές θέσεις τόσο στον ΟΟΣΑ , όσο και στον ΟΗΕ ήξερε τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ηγετικών ομάδων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στο γεωπολιτικό και στο οικονομικό πεδίο , ιδιαίτερα στη πιο σκοτεινή εποχή της αναμέτρησης των δύο υπερδυνάμεων στην Ευρώπη, που την πληρώσαμε με αίμα και με δάκρυα , όπως και χιλιάδες αγωνιστές σε άλλες χώρες .
2.Με την οικονομία και την αύξηση του εθνικού πλούτου ή με τα δημόσια οικονομικά , έλλειμμα και χρέος και πως εξυπηρετούνται .Ο Γεράσιμος ήταν με την οικονομία και είχε δίκιο, το αίτιο ήταν η διάλυση της παραγωγικής βάσης και όχι το χρέος και το έλλειμμα .
Μετά το 1981 ανέλαβε την οικονομική πολιτική , ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας και στη συνέχεια και ως υπουργός οικονομίας και όχι οικονομικών .Το επισημαίνω γιατί έχει σχέση με το σήμερα και το αύριο. Το υπουργείο οικονομίας ήταν η βάση ,αφορούσε στην παραγωγή, στις επενδύσεις και στην αύξηση του εθνικού πλούτου , του ΑΕΠ. Αντίθετα το υπουργείο οικονομικών αφορούσε στα έσοδα και τις δαπάνες , στο έλλειμμα και στο χρέος .Μετά τις εκλογές του 1985 ο Ανδρέας μας κάλεσε σε μια συζήτηση για μια ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ στροφή στην οικονομική πολιτική όπου θα κυριαρχούσαν τα δημόσια οικονομικά και όχι η οικονομία. Η διένεξη ήταν ιστορική . Η προοδευτική πλευρά στην ηγετική ομάδα ταχθήκαμε με την οικονομία ως κυρίαρχο ζήτημα .η συντηρητική πλευρά στην ηγετική ομάδα τάχθηκε στο να προτάξουμε το δημοσιονομικό ζήτημα ,το χρέος και το έλλειμμα . Ήταν γνωστό ότι όλες οι χώρες δανείζονται και έχουν δημόσιο χρέος , αλλά στη συνέχεια οι χώρες χωρίζονται σε αυτές που κάνουν επεκτατικές πολιτικές και μεγέθυνση στην οικονομία και το ΑΕΠ, παράγουν δηλαδή πλούτο , και δημιουργούν τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους και μείωσης των ελλειμμάτων από τη μια πλευρά και από την άλλη σε χώρες που προτάσσουν τη μείωση δαπανών , μειώνουν τον εθνικό πλούτο και το ΑΕΠ , αδυνατούν να αποπληρώσουν και ξανα δανείζονται .Αυτά το 1986.Τριάντα χρόνια πριν. Ο Γεράσιμος παρότι τον είχε στεφανώσει ο Ανδρέας , προχώρησε σε εκδηλώσεις και συζητήσεις εναντίον της μονεταριστικής πολιτικής και προκάλεσε την έξοδο του από το ΠΑΣΟΚ .Ο Γεράσιμος είχε δίκιο . Ο Ανδρέας ανέθεσε στο Κ Σημίτη να εφαρμόσει αυτά που ζητάει η νεοφιλελεύθερη γερμανική δεξιά , ο Σοίμπλε και το ΔΝΤ και για έξι χρόνια , οδήγησαν τη χώρα σε διάλυση και τη μείωση του εθνικού πλούτου, του ΑΕΠ κατά 75 δις ευρώ και πλέον και συνολικά στην απώλεια ενός τρισεκατομμυρίων ευρώ –σε εμπορικές αξίες – από την περιουσία και τα εισοδήματα όλων των ελλήνων. Τότε ο Ανδρέας , μετά από ενάμισι χρόνο εφαρμογής λιτότητας και μονεταρισμού , μίλησε στη βουλή και είπε: <,<, Απέτυχε η οικονομική μου πολιτική και την αναθεωρώ>> .Ο Κ. Σημίτης παραιτήθηκε σε μισή ώρα χωρίς να του το ζητήσει ο Ανδρέας .Και έπραξε σωστά ενισχύοντας τη άποψη ότι στη πολιτική διαφωνία παραιτείσαι . Ανέλαβε υπουργός ο Π. Ρουμελιώτης και το δημοσιονομικό έγινε ΖΗΤΗΜΑ .Τα ζητήματα τα διαχωρίζουμε από τα προβλήματα που επιδέχονται λύσεις . Όπως ζήτημα ήταν το Κυπριακό, το Αγροτικό και μετέπειτα το Σκοπιανό. Από την ομολογημένη αποτυχία του Ανδρέα που τότε απέκρουσε και το ΔΝΤ και την υποτίμηση ,πέρασαν τριάντα χρόνια. Και μετά το 1994 ξανά ετέθη το θέμα το ΔΝΤ από την οργανωμένη πια δεξιά στο ΠΑΣΟΚ και το αποκρούσαμε . Ορισμένοι παριστάνουν τους λωτοφάγους .Το δημοσιονομικό ως ζήτημα θα διαιωνίζεται όταν μια χώρα δεν παράγει , δεν δημιουργεί πλούτο , με προιόντα . με υπηρεσίες , με εφευρέσεις . Δείτε τα ψέματα που λένε στη Κύπρο που βγήκε από το μνημόνιο .Αλλά δεν τη <<δέχονται οι αγορές>> και μετά αναγνώρισε λάθος ο πρόεδρος Αναστασιάδης για το κούρεμα καταθέσεων .κ.ο.κ Ο Γεράσιμος Αρσένης και στις συζητήσεις μας ,υπενθύμιζε ότι η χώρα υπέστη μεγάλη βλάβη καθώς η μονεταριστική ,δημοσιονομική ,νεοφιλελεύθερη κατάληξη και παρακμή του ΠΑΣΟΚ, έγινε σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας και ότι θα χρειαστεί χρόνος και αγώνας για να ανακτήσει η χώρα τον εθνικό της πλούτο και οι έλληνες μια δικαιότερη κοινωνία Και η ελληνική κυβέρνηση νομίζει ότι με την όποια αντιμετώπιση του ελλείμματος ή του χρέους , ότι η χώρα θα βγει από τη κρίση και θα περάσει στη παραγωγή .Κάνει λάθος .Η χώρα θέλει οδικό χάρτη και όχι αφηγήματα .
3.Το ενιαίο δόγμα Ελλάδας Κύπρου , μια γεωπολιτική στρατηγική του Γ .Αρσένη
Ο Ανδρέας ορκίστηκε και υπουργός άμυνας το 1981.Οι λόγοι ήταν πολλοί. Από τις ένοπλές δυνάμεις οργανώθηκε -μετά τον εμφύλιο- μια ακροδεξιά μερίδα αξιωματικών υπό τον έλεγχο της CIA και το 1967 με καθοδήγηση από την αμερικανική κυβέρνηση επέβαλαν στρατιωτικο φασιστική δικτατορία. Στη συνέχεια προχώρησαν στη προδοσία στη Κύπρο . Με εξαρτημένες ένοπλες δυνάμεις η εθνική ανεξαρτησία είναι γράμμα κενό .Καθοριστικό ήταν επίσης το πρόβλημα της ΕΠΙΒΟΛΗΣ των εξοπλισμών μόνο από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Ο Ανδρέας ανέτρεψε αυτό το δόγμα με παραγγελία γαλλικής κατασκευής πολεμικά Miraze ,σε συνεργασία με το Μιτεράν .Η αντίδραση τότε του Ρέιγκαν ήταν άθλια , αλλά έδειχνε το αδίστακτο των ηγεσιών των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εκείνη τη περίοδο που προχώρησε στη συνέχεια ο Α. Παπανδρέου τη πρωτοβουλία των 6 χωρών , ως ενδιάμεση δύναμη ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Η διεθνής κοινότητα ήταν ανύπαρκτη . Ο Ρέιγκαν οργάνωσε με ακήρυκτο πόλεμο και με μυστικές αποστολές τη καταστροφή της Νικαράγουα με ανατινάξεις λιμανιών , οδικών δικτύων , αεροδρομίων και κτηρίων ,γιατί η κυβέρνηση των Σαντινίστας , ανέπτυξε σχέσεις με τη Μόσχα. Και όταν του απαγόρευσε η Γερουσία κάθε περαιτέρω χρηματοδότηση και επέμβαση κατέφυγε ως κοινός γκάγκστερ στο βασιλιά –δεσπότη της Σαουδικής Αραβίας που χρηματοδότησε τους κόντρας μαζί με το Ισραήλ και το Ιράν των μουλάδων !
Επίσης ήταν προφανής η επιθετικότητα του τουρκικού κράτους
με απειλές για την εδαφική ακεραιότητα –επαναλαμβάνω εδαφική ακεραιότητα – της χώρας .Και οι ενέργειες των ηγεσιών της γείτονος χώρας ήταν υπό τη προτροπή του Ρέιγκαν, που μαζί με τη Θάτσερ μισούσαν τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γ.Αρσένης έπραξε σωστά και πρώτον συνέχισε τη διαφοροποίηση των εξοπλισμών, παραγγέλνοντας τους ρωσικούς πυραύλους SS300 για εγκατάσταση και στη Κύπρο και δεύτερον δημιούργησε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας –Κύπρου . Η συνέχεια είναι γνωστή . Τα Ίμια , το ευχαριστώ του Κ. Σημίτη στο Κλίντον. Το ίδιο θα έκανε κάθε Πρωθυπουργός έπρεπε να ασκεί πολιτική ειρήνης , να μην απολέσει τμήμα της επικράτειας , που ήξερε ότι οι ηγεσίες των ΗΠΑ στρώνουν το χαλί στην επιθετικότητα της Άγκυρας και έχοντας ως δόγμα τη στρατηγική του Ανδρέα , ότι τη κατάληψη των νησιών του ελληνικού κράτους τη υπέθαλπε πάντα το πεντάγωνο, από την Ουάσινγκτον . Και ίσως δούμε ακόμα χειρότερα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ.
4.Ο Γ. Αρσένης ως υπουργός παιδείας δεν έκατσε καλά ..
Πριν δύο μήνες παρουσίασε στην Αρχαιολογική Εταιρία το βιβλίο του με τίτλο <<Γιατί δεν έκατσα καλά>>, με 406 σελίδες , εκδόσεις gutenbergk Ήταν όλος ο κόσμος των εκπαιδευτικών πολιτικών Και η παρουσίαση εξαιρετική. .
Ο Αγαπητός Μάκης Αρσένης θα είναι πάντα στη μνήμη μας Ήταν διορατικός . Ως άνθρωπος και πολιτικός ,είχε αρχές .
Στέφανος Τζουμάκας
ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΖΟΥΜΑΚΑ
Στέφανε καλημέρα ,Η πρωτοβουλία σου αυτή στή μνήμη του προοδευτικού πολιτικού συναγωνιστή, επιστήμονα ,διεθνιστή οικονομολόγου και ανθρωπιστή ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΡΣΕΝΗ ,καταγράφεται στα θετικά δεδομένα της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας ,οχι μόνο γιά την αναγνώριση και την απόδοση τιμής σε αυτούς τους πολιτικούς , αλλά και για να γνωρίζουν οι επερχόμενες γενιές τα πραγματικά γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν την Πατρίδα μας στο σημερινό της τέλμα .ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ : Το τελευταίο αντίο σε έναν μεγάλο και ασυμβίβαστο πολιτικό
Έφυγε ένας μεγάλος και ασυμβίβαστος πολιτικός, ένας φλογερός πατριώτης που πορεύτηκε με ήθος, υπόδειγμα ανθρώπου, ο οποίος υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση τις μεγάλες αξίες που συγκροτούν το βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο της Δημοκρατίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.
Ως υπουργός υιοθέτησε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, με κορυφαία την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την τρίτη μετά του Γεώργιου Παπανδρέου και Ευάγγελου Παπανούτσου, που όμως αποδομήθηκε από το κατεστημένο και μιντιακά συμφέροντα.
Ο Γεράσιμος Αρσένης αφήνει μια μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη για τους νέους και τους νεώτερους πολιτικούς.
Για μας που τον γνωρίσαμε από κοντά ήταν και θα είναι μια πηγή ηθικής , πολιτικής διδαχής και έμπνευσης.Πάτρα 19 Απριλίου 2016
Μαρία Κυριακοπούλου
Πρώην Βουλευτής
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «Κοινωνικής Συμφωνίας»
ΠΑΜΠΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗΣ: Ο αποχαιρετισμός στον Γεράσιμο Αρσένη από ένα στενό του συνεργάτη…
“ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ”… Πέθανε σήμερα αυτός που δεν κουραζόταν με κάθε ευκαιρία να το υπογραμμίζει στους συνομιλητές του. Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης, ο εμπνευστής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος) που τα τελευταία χρόνια έδωσε τη δική του προσωπική μάχη με τον καρκίνο “έφυγε” στα 85 του. Μέχρι στις τελευταίες του μέρες διατηρούσε ακέραια τη πνευματική του διαύγεια, που τον είχε οδηγήσει στα ζωτικά για όλους μας συμπεράσματα. Καλώντας τον Ελληνισμό να ξεφύγει από τη λογική της ηττοπάθειας στα εθνικά θέματα, προσπάθησε για άλλη μια φορά να αφυπνήσει τους πανέλληνες τονίζοντας πως το κυπριακό θέμα δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το πρόβλημα της Θράκης ή το μνημόνιο. Υποστηρίζοντας, εξάλλου, ότι τα 42 χρόνια από τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου έχουν εισάγει στην νοοτροπία των συμπολιτών μας μία αίσθηση άλυτου προβλήματος, υπογράμμιζε ότι είναι ανάγκη οι Έλληνες να πιέσουν τις ηγεσίες τους και να συνταχθούν σε κινήματα πολιτών για να αλλάξουν τη δυναμική του προβλήματος. «Αν συνεχίσουμε τις υποχωρήσεις και δεχθούμε μία νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν, τότε θα τελειώσει ο Ελληνισμός στην Κύπρο», προειδοποιούσε επίμονα τα τελευταία χρόνια. Και ζητούσε συσπείρωση του λαού εναντίον της οικονομικής κατοχής μέσω των αντιμνημονιακών δυνάμεων, που υποστήριξε πως θα επισπεύσει επιπροσθέτως τη λύση των εξωτερικών μας θεμάτων. «Αρκεί οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να στηρίζονται σε δύο πόδια. Στην απεμπλοκή από το μνημόνιο αλλά και στην προσοχή στην εξωτερική μας πολιτική», έλεγε… R.Ι.P. Πάμπος Χατζηλαμπής
ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΑΚ.ΔΗ.)
e-mail: akidemoneutidimokratia@gmail.com, pkritikos14@yahoo.gr
website: www.akdi.gr 19/4/2016
Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη. Την απώλεια ενός πολιτικού που δρασκέλισε το δημόσιο βίο ευθυτενής και αδέκαστος και με τα χαρακτηριστικά της ιδεολογικής συνέπειας και του πολιτικού θάρρους στην υπεράσπιση των ιδεών του. Που χάραξε την πολιτική του πορεία πλάι στον Αντρέα Παπανδρέου του οποίου την αναγνώριση ανταπέδωσε με έργο γόνιμο, φιλολαϊκό, προοδευτικό και πατριωτικό! Υπήρξε βαθύτατα κοινωνιστής, με την ουσιαστική έννοια του όρου και τα αποτυπώματα του κοινωνισμού του παραμένουν ακόμα ανεξίτηλα.
Τους δύο πυλώνες της Εθνικής μας Υπόστασης, εκείνον της Παιδείας και της Εθνικής Άμυνας, τους θωράκισε, την μεν πρώτη με την κατά τον ιστορικό της προορισμό αποστολή την δε δεύτερη με την εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.
Στα 1996 το έθνος ατύχησε! Δεν ευτύχησε να βρει στο πρόσωπο του Γεράσιμου Αρσένη τον Πρωθυπουργό των κρίσιμων περιστάσεων. Θα ήταν διαφορετική η πορεία της χώρας με ηγέτη τον Γεράσιμο Αρσένη. Γιατί αφενός μεν θα είχε αποτραπεί ο παραμορφωτικός εκσυγχρονισμός και αφετέρου θα είχε αποκρυσταλλωθεί ο Πατριωτικός χαρακτήρας του Κράτους, τόσο στις δομές του όσο και στις διεθνείς σχέσεις του.
Η Ακηδεμόνευτη Δημοκρατία τον κατευοδώνει στο ύστατο ταξίδι του, αποτίοντας φόρο τιμής στην μνήμη του και τις συλλυπητήριες ευχές στην οικογένειά του.
Για το Κίνημα «ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Νικ. Κρητικός
πρ. Αντ/ος της Βουλής
Πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου
«Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Στον Γεράσιμο Αρσένη 19/4/2016
Στ’ Απρίλη το αγλάισμα Διάλεξες να πετάξεις τ’ αψήλου Κι εμείς Αγροικάμε ενεοί Το πλατάγιασμα των φτερών σου. Δομημένη η σκέψη σου Από πυρίμαχο μέταλλο Διαπερνούσε Το αθώρητο μέλλον Και οικοδομούσε Στων οριζόντων το Πέρας Της φυλής σου το Μέλαθρον. Οι κεραίες της ευαισθησίας σου Όρθιες Στην τρίκορφη σκέψη σου Αναπέμπανε Τα σήματα της ψυχής του Λαού Πανταχόθεν Και μετουσιώνανε Τη δέσμη των ιδεών σου Σε πράξη Δικαιοσύνης. *
Ο Ορθογώνιος Λόγος σου Σμιλεμένος Στο αμόνι της σκληρής εποχής σου Έπεφτε βαρύς Στων αδικητών το στέρνο. *
Το πάθος της δημιουργίας σου Των οραμάτων σου το εύρος Το της Πατρίδας φίλτρον Δεν ευτύχησαν να γίνουν Σημαία και Πυξίδα Της Εθνικής Κιβωτού Στην αποφράδα μέρα Της Αλλαγής Πηδαλίου. *
Όδευε Ακριβέ μας Στου Υπερύψους το Τέμενος. Από τις κορφές του Αίνου Κατευοδώνουμε το ταξίδι σου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Με λύπη θα αποχαιρετίσουμε αύριο τον Γεράσιμο Αρσένη, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, συνεπή πατριώτη,δημοκράτη και σοσιαλιστή, αγωνιστή πολιτικό και διανοούμενο με σπάνια στρατηγική και οικονομική σκέψη, αγαπημένο σύντροφο και φίλο. Η σκέψη μας στη Λούκα,στην Αμαλία και σε όλη την οικογένεια του αυτές τις δύσκολες ώρες, Θα θυμάμαι πάντα με αγάπη τις συζητήσεις μας, τη γενναιοδωρία του προς εμάς τους νεώτερους, την ανωτερότητα που αντιμετώπιζε τις καταστάσεις, μακριά από τη μικροπολιτική, το πηγαίο χιούμορ του και την αγάπη του για την Κεφαλλονιά Καλό ταξείδι και καλή αντάμωση με τον Πρόεδρο, τη Μελίνα, και τους άλλους συντρόφους στους ωραίους αγώνες που έδωσες σε όλη σου τη ζωή…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΚΑΤΟΣ Α/Δήμαρχος Λειβαθούς: Φωτεινό το πέρασμα του Γεράσιμου Αρσένη
Αν υπήρχε θεσμικά ο τίτλος του Άρχοντα, αναμφιβόλως θα συνόδευε το πέρασμα ζωής του Γεράσιμου Αρσένη, που λίγα 24ωρα πριν έσβησε το καντήλι της ψυχής του και απομένει ηχηρός ο απόηχος μιας διεθνούς διαδρομής με έντονα τα στοιχεία του κοσμοπολίτη πολιτικού, όπως και να εκλαμβάνει κανείς την ιδιότητα αυτή.
Έντονα τα ίχνη της προσωπικότητάς του από όποια θέση, μικρή ή μεγάλη, πανελλήνια ή διεθνή, που πέρασε και τίμησε με ειλικρίνεια , πάθος δημιουργίας, όραμα και αποτελεσματικότητα.
Απλός, προσιτός, ουσιαστικός,είτε ως «τσάρος της Οικονομίας» , είτε ως εμπνευστής της καθαρά δικής του πολιτικής πρότασης για μια καλύτερη κοινωνία από μία ίσως μικρή κατηγορία ρομαντικών αλλά εμπνευσμένων πολιτικών, που επιθυμούν να «δώσουν» και όχι να «πάρουν».
Θλιμμένη η Κεφαλονιά, συμμετέχει στο πένθος, με μεσίστιες τις Σημαίες της μετά από «ομόφωνη» Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σκύβει με σεβασμό στην Μνήμη του Ανθρώπου της, που μέσα στους πολλούς προχωρούσε μόνος.
Επέλεξε ο ισχυρός Άνδρας την μοναχική διαδρομή μέσα στο πλήθος των πολιτικών, που συνήθως επιλέγουν τους «-ατικούς» για να ενισχύουν την όποια εικόνα τους στην κοινωνία και να ισχυροποιούν το πολιτικό τους profile.
Ζηλευτή η καριέρα του στους Διεθνείς Οργανισμούς, γιατί φυσικά πρώτα φτιάχνεις τον εαυτόν σου και μετά την κοινωνία, βαθιά μορφωμένος, επέλεξε την τριτοβάθμια εκπαίδευση , ως το κυρίως έργο, που θα είχε την υπογραφή του στην γενέτειρά του Κεφαλονιά.
Με διακριτικό humor, ένδειξη ευφυούς Άνδρα, με εύστοχες παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Χώρας μας, με αντιδράσεις όπου χρειαζόταν και διαφωνίες ακόμα και με τους πλέον ισχυρούς, κατέθετε ντόμπρα και ξεκάθαρα την άποψη του και την υπηρετούσε με συνέπεια.
Τιμούσε με την πρόθυμη συμμετοχή του τη Συνεδριακή ζωή του Νησιού και προσυπέγραφε τις Εκδηλώσεις των Αποδήμων με τις πάντοτε θετικές και ωφέλιμες για τον τόπο παρεμβάσεις του.
Δώρο θεού, η «συνοδοιπόρος ζωής», Λούκα Κατσέλη, είχες την αίσθηση ότι συμπλήρωνε ό ένας τον άλλον,είτε σε κεντρικό επίπεδο με κορυφαίες θέσεις στο δημόσιο βίο, είτε στην καθημερινότητα όπου και τους συναντούσες χαμογελαστούς, αισιόδοξους και πάντα προσηνείς.
Πονά η Κεφαλονιά, αλλά «δακρύζει» η Λειβαθώ , που επέλεξε για να κατοικήσει και να «γεμίζει» ενέργεια από το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει «άλλη ζωή», αλλά είναι σίγουρο, ότι αν υπάρχει ούτε και εκεί θα «κάτσει καλά», ο ανήσυχος και δημιουργικός ….μέχρι το τέλος, Αγαπητός σε όλους μας Γεράσιμος.
Καλό ταξίδι Γεράσιμε Αρσένη, γιατί αυτό που έχει πάντα σημασία είναι η διαδρομή και η δική σου ήταν φωτεινή σαν το χαμόγελό σου, που είναι βέβαιο ότι η ανάμνηση του θα απαλαίνει το βαρύ πόνο της Οικογένειας, των Συγγενών και των Φίλων σου.
Ευάγγελος Κεκάτος Α/Δήμαρχος Λειβαθούς
ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Δυσκολη μερα οταν βλεπεις ν αποχωρει απ τη ζωη η εμπνευση της πρωτης νιοτης σου…η καθαρη ματια στην επιλογη της πορειας …η αγκυρα που σε κρατα στον ισιο δρομο…
Ο Αρσενης στην πολιτικη, απο οποια θεση κι αν βρεθηκε δεν «εκατσε ποτε καλα». Δεν συμβιβαστηκε ποτε με την ιδεα της απλης διαχειρισης αναποτελεσματικων δημοσιων πολιτικών στο ονομα της πολιτκής του επιβιωσης. Ταλαιπωρησε το πολιτικο κατεστημενο και τα εγκατεστημενα συμφεροντα και ταλαιπωρηθηκε απο αυτα. Δεν σταματησε ομως ποτε να δινει τις μαχες και να δειχνει το δρομο των μεταρρυθμισεων σε μια χωρα που μισει τις αλλαγες…Επιμονος μεταρρυθμιστης, ειδος πολιτικου που σπανιζει στον τοπο μας. Αν ειχαμε περισοτερους τα πραγματα θα ηταν καλυτερα…Θα μας λειψει… ηδη λειπει.. ..Τυχεροι οσοι απο μας τον γνωρισαμε απο κοντα και μοιραστηκαμε την ανυποχωρητη αισιοδοξη ματια του οτι υπαρχει ελπις και αξιζει να προσπαθουμε ακομα κι αν ο στοχος δειχνει μακρινος και ακαταβλητος…Δυσκολη μερα…
https://www.facebook.com/aris.alexopoulos.50/posts/10207252900055178
ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/2016/04/blog-post_80.html