ΕΡΩΤΗΣΗ: Παραμένετε συνεπής στην σκληρή κριτική που ασκείτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ,αλλά γιατί αυτός ο ψόγος προς τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος προχώρησε σε μια ριζική ανανέωση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ανανέωση πάντα χρειάζεται σε έναν ζωντανό οργανισμό. Η ανανέωση σε ένα κόμμα πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς. Αυτό που επιχειρήθηκε με διάφορες πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου και τελευταία με την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου στερείται πολιτικής χροιάς ,είναι ενας ανούσιος νεωτερισμός. Δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα το ΠΑΣΟΚ αλλά πολιτικό κόμμα, η ανανέωση πρέπει να έχει μια σαφή αναφορά στη ιστορία του Κινήματος, πρέπει να έχει πολιτικό στίγμα. Τίποτα από αυτά δε συμβαίνει με αυτό το ευρωψηφοδέλτιο. Που είναι η κεντροαριστερά; Δεν υπάρχει. Που είναι ο εκπρόσωπος ο οποίος εκφράζει μια πολιτική άποψην.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο παρελθον ασκήσατε κριτική για τις «μεταγραφές» των κ. Ανδριανόπουλου και Μάνου οι οποίοι εκφραζουν μια συγκεκριμένη πολιτική.Εκφραστές της συγκεκριμένης πολιτικής πάντως δεν υπάρχουν στο νεο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο και οδυνηρό για εμένα από καιρό σε καιρό να εκφράζομαι με σκληρούς όρους, νομίζω ότι αν παρεμβαίνεις επηρεάζεις την κατάσταση.Το ευρωψηφοδέλτιο δεν είναι ανανέωση αλλά μια ρήξη με το οργανωμένο και κοινωνικό ΠΑΣΟΚ.Και εγω αλλά και άλλα στελέχη δηλώσαμε όσα δηλώσαμε ακριβώς για να επιστήσουμε την προσοχή στον Γ.Παπανδρέου ότι αυτά τα βήματα είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να ξαναδεί την έννοια της ανανέωσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι τα λέτε αυτά επειδή είστε εκτός κοινοβουλίου…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι θέσεις πάντα δημιουργούν και υποχρεώσεις, αλλά πρέπει να πω ότι και εγώ όταν ήμουν βουλευτής αλλά και υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη είχα πει την άποψή μου και είχα υποστεί και το πολιτικό κόστος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εδώ και καιρό χτυπάτε ένα καμπανάκι. Αυτό το καμπανάκι είχε σιγήσει με την ανάληψη της ηγεσίας του Κινήματος από το Γ. Παπανδρέου αλλά τώρα ηχεί ολοένα και πιο έντονα..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ζούμε μια επικίνδυνη πολιτική εξέλιξη, γι” αυτό εκφέρω την αγωνία μου και τους προβληματισμούς μου. Το αντίδοτο είναι ακριβώς να γίνει ο διάλογος μέσα στα συντεταγμένα όργανα του κόμματος για να γίνει η πολιτική σύνθεση. Αλλά βλέπετε ,δεν υπάρχει Κ.Ε., το Ε.Γ. είναι ανύπαρκτο και ιστορικά καταξιωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν τελείως παραγκωνιστεί. Όταν ένα μεγάλο κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ έχει αφοπλιστεί δεν μπορούμε να πάμε να δώσουμε επιτυχώς μια μάχη και αυτά τα πράγματα θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Νομίζω ότι είναι απολίτικη η θέση που παίρνει ο κ. Παπανδρέου, ότι η ανανέωση σημαίνει αποκοπή απ” ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ..
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάποιοι λένε ότι ο Γ. Αρσένης και άλλοι πολιτικοί από το ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική. Όσο περνάει ο καιρός και συνεχίζει να ασκείται αυτή η κριτική τόσο θα ατονεί και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και ο πολιτικός τους λόγος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό θα ήταν σωστό εάν αυτά που λέμε δεν είχαν απήχηση στην κοινωνική βάση. Εάν όμως έχουν απήχηση στην κοινωνική βάση θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Ότι θα έρθει η στιγμή που ακριβώς αυτά που λέμε εμείς και τα λέμε ευθαρσώς, ευθέως, θα δικαιωθούμε γιατί ακριβώς αυτό που λέμε δεν είναι μια προσωπική άποψη, είναι μια φωνή, μια άποψη βαθιά ριζωμένη μέσα στη συλλογική συνείδηση της κοινωνικής μας βάσης. Και αυτό θα το δούμε. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να προσωποποιούν κάποιες απόψεις. Θα είναι καλό αυτοί που λένε αυτά τα πράγματα να βγουν έξω στις γειτονιές, να μιλήσουν με κοινωνικά στρώματα που μας στηρίζουν 30 χρόνια και να ακούσουν τι λένε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα κόμματα δεν ανήκουν στον αρχηγό τους…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και επί Α. Παπανδρέου ο οποίος ήταν ένας μεγάλος πολιτικός, υπήρχαν συγκρούσεις, υπήρχαν διαφορές μεγάλες. Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις συγκρούσεις, μέσα από αυτές τις αντιπαραθέσεις που μεγάλωσε το ΠΑΣΟΚ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως οι συγκρούσεις πολλές φορές οδηγούν σε αποδόμηση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συγκρούσεις οι οποίες γίνονται με βάση προσωπικές φιλοδοξίες, φυσικά αποδομούν το Κίνημα. Αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις για πολιτικές διαφορές είναι καλό να γίνονται μέσα σε ένα κόμμα. Πάρτε π.χ. το Κυπριακό και το σχέδιο Κόφι Ανάν. Εγώ είχα προτείνει στον πρόεδρο και στο Ε.Γ. αυτό το θέμα να συζητηθεί μέσα στο κόμμα, να γίνει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα και μετά να πάρουμε μια θέση σε αυτό. Δεν πήρα ούτε καν απάντηση στην επιστολή που τους έστειλα, αλλά το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι, της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη στο σχέδιο Ανάν, ενώ η ηγεσία έχει πάρει μια άλλη θέση, δημιουργεί ένα πρόβλημα. Αυτές οι συγκρούσεις λοιπόν είναι συγκρούσεις οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν αν υπάρχει δημοκρατικός, ανοιχτός διάλογος μέσα στα συντεταγμένα συλλογικά όργανα του Κινήματος. Και αυτός ο διάλογος δεν υπάρχει. Αυτό που λένε είναι ότι ενώ βγήκαμε προεκλογικά διακηρύσσοντας τη συμμετοχική δημοκρατία, η συμμετοχική δημοκρατία δεν υφίσταται.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατεύθυνση από το Γ. Παπανδρέου θεωρείτε ότι το κόμμα θα έχει απώλειες. Τί προβλέπετε για τις ευρωεκλογές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να εκφέρω την αγωνία μου για το τι γίνεται. Δεν ξέρω πως θα αντιδράσει η κοινωνική βάση, αυτό θα το δούμε. Φυσικά θα πρέπει όχι τώρα αλλά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξει ο διάλογος και να μπουν όλα αυτά τα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, κατ” ανάγκην.