ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, το νομοσχέδιο που συζητάμε προσπαθεί να αναβαθμίσει την διάσταση της διακλαδικότητας και θα ήθελα να σημειώσω ότι κατ” αρχήν με βρίσκει σύμφωνο. Ωστόσο, έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις όσον αφορά στο νομοσχέδιο.
Πρώτα απ” όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τη διακλαδικότητα δεν την ανακαλύψαμε χθες. Η διακλαδικότητα από πάρα πολύ παλιά είναι μία διάσταση, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τακτικού ή επιτελικού σχεδίου.
Σήμερα, μιλάμε για τη διακλαδικότητα στη σύγχρονη μορφή της, διότι η συνεργασία ανάμεσα στους κλάδους είναι ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία και εμείς φυσικά και θα πρέπει να προσέξουμε αυτή τη διάσταση και να βελτιώσουμε τη διάσταση της διακλαδικότητας στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όμως, η διακλαδικότητα προωθείται και για έναν ακόμη λόγο. Η διακλαδικότητα προωθείται για νέου είδους επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της πατρίδος με δυνάμεις ταχείας επέμβασης, για νέες μορφές επεμβάσεων για τις οποίες όμως εμείς πρέπει να έχουμε μία άποψη. Γι” αυτό, νομίζω ότι σε ατό το νομοσχέδιο θα πρέπει να τονίσουμε ευθύς εξ αρχής – και θα ήθελα να έχω τη διαβεβαίωση του κου Υπουργού – ότι προωθούμε τη διάσταση της διακλαδικότητας για να αναβαθμίσουμε την αμυντική ικανότητα και θωράκιση της πατρίδος.
Έπειτα, η διακλαδικότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί εις βάρος της ικανότητας, της παιδείας και της εκπαίδευσης των αξιωματικών στο δικό τους κλάδο. Θα χρειαστούμε όχι μόνο διακλαδικούς αξιωματικούς και επιτελικούς, αλλά θα χρειαστούμε και αξιωματικούς που γνωρίζουν το πυροβολικό και είναι καλοί αξιωματικοί στο πυροβολικό, γνωρίζουν τα τεθωρακισμένα, είναι καλοί ναυτικοί και αεροπόροι. Αυτά τα μάθαιναν στις σχολές πολέμου, οι οποίες τώρα καταργούνται.
Στο σημείο αυτό, αρχίζει ο προβληματισμός μου. Τι κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο; Καταργούμε τη διακλαδική σχολή επιτελών άμυνας. Γιατί; Και ιδρύουμε την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Καταργούμε τις σχολές πολέμου, ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας. Γιατί; Και οργανώνουμε – δεν ιδρύουμε – σχολές διοίκησης και επιτελών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς σε κατώτερο επίπεδο. Εδώ, ήδη υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν και θα ήθελα να είχα μια απάντηση από τον κο. Υπουργό.
Πρώτα απ” όλα, με ενοχλεί το γεγονός ότι σε αυτό το Κοινοβούλιο καταργούμε και ιδρύουμε οργανισμούς, χωρίς να έχουμε εισηγήσεις τεχνικών για τους λόγους για τους οποίους κάνουμε κάτι τέτοιο. Γιατί καταργούμε τη Διακλαδική Σχολή Επιτελών Άμυνας; Συμβαίνει, ως τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, να ξέρω πώς λειτουργεί αυτή και τους λόγους για τους οποίους καταργείται η Σχολή. Δεν πρέπει όμως να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο γι” αυτούς τους λόγους; Και με εισήγηση ποιων ειδικών καταργείται αυτή η Σχολή και αντ” αυτής ιδρύουμε την Ανώτατη Σχολή Πολέμου;
Στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου υπάρχει πρόβλημα το οποίο συνίσταται στο ότι εξουσιοδοτούμε ουσιαστικά να νομοθετήσουμε με ΠΔ για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η Σχολή. Αυτή η Σχολή θα αναλάβει ένα κομμάτι της παιδείας των καταργούμενων Σχολών Πολέμου και σε ποιο βαθμό; Αυτή η Σχολή θα διδάξει αποκλειστικά ή συμπληρωματικά μαθήματα διδακτικής;
Αυτά θα πρέπει να τα νομοθετήσουμε και εφόσον δεν αναφέρονται στο νομοσχέδιο, θα ήθελα τουλάχιστον να υπάρξει μια ερμηνευτική δήλωση από τον Υπουργό για το ότι η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου γίνεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση και την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της χώρας και ότι τα μαθήματα τα οποία γίνονται είναι μαθήματα που αναβαθμίζουν την παιδεία των Αξιωματικών στον κλάδο του καθενός.
Επιπλέον, δίνεται και μια διακλαδική παιδεία και εκπαίδευση.
Καταργούνται οι σχολές πολέμου. Οι σχολές πολέμου έχουν ιδρυθεί με νόμο. Καταργούνται επίσης με νόμο και αντί να έχουμε νόμο για άλλες σχολές κατωτέρου επιπέδου, αυτές οργανώνονται με υπουργικές αποφάσεις.
Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι αυτές οι σχολές διοίκησης και επιτελών είναι υποδεέστερες σχολές για νεότερους αξιωματικούς που δεν έχουν την πειθαρχία της παιδείας και το επίπεδο της παιδείας που είχαν οι σχολές πολέμου. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καταργούμε θεσμούς οι οποίοι υπηρέτησαν σωστά την εθνική μας άμυνα και μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες είτε στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου είτε στις νέες σχολές διοίκησης και επιτελών, που δεν έχουν ακόμα οργανωθεί, να ξέρουμε ότι η εκπαίδευση των αξιωματικών θα είναι επαρκής για τις ανάγκες της άμυνας της χώρας.
Θα ήθελα λοιπόν, κε Υπουργέ, να έχω τη διαβεβαίωσή σας, πρώτον ότι η διακλαδικότητα εδώ προωθείται λόγω ων τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά μέσα στο πλαίσιο του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας και δεύτερον, ότι τα μαθήματα και η εκπαίδευση στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου δεν παραγνωρίζει την ανάγκη εκπαίδευσης των αξιωματικών και στο δικό τους τον κλάδο.
Στα άρθρα τα οποία θα συζητήσουμε αύριο, θα έχω ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις να κάνω, αλλά θα ήθελα, όταν θα μιλήσετε, κε Υπουργέ, να έχω τις διαβεβαιώσεις σας σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία τα οποία επεσήμανα. Ευχαριστώ.
.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η εκπαίδευση η οποία γίνεται τώρα στις Σχολές Πολέμου, θα γίνεται στην Ανώτατη Διακλαδική ή σε αυτές τις ανώτερες σχολές ου θα ιδρύσετε; Πού θα εκπαιδεύεται ο αξιωματικός του στρατού; Αυτό είναι σημαντικό, γιατί όταν θα πάμε στα άρθρα, θα πρέπει να ξέρουμε τι ποσοστό θα μεταφερθεί στη Διακλαδική Σχολή και τι θα μάθουν στις άλλες σχολές που θα ιδρυθούν. Αυτό δεν είναι θέμα μόνο στρατιωτικό, είναι θέμα μεγάλης σημασίας, γιατί οι ανώτατοι αξιωματικοί θα είναι προφανώς αξιωματικοί που θα περάσουν από το διακλαδικό στάδιο.