Δημ/φος: Καλώς ήρθατε στον ΑΝΤ1 και στην Κύπρο κύριε Αρσένη. Θα είστε ο κύριος ομιλητής στο Συλλαλητήριο μνήμης και τιμής για το όχι του Κυπριακού λαού που διοργανώνεται σήμερα στη Λευκωσία από 35 οργανώσεις και σωματεία από την Ελλάδα και την Κύπρο, στις 19:00 σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Το ερώτημα είναι κ. Υπουργέ, 5 χρόνια μετά το όχι του Κυπριακού λαού, πώς αξιολογείτε τις εξελίξεις;
Γερ. Αρσένης: Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να πούμε ότι το όχι του 2004 ήταν μια μεγάλη καμπή όχι μόνο στην ιστορία της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ε.Ε. Γιατί εάν το Σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό θα είχε δημιουργηθεί ένα ρατσιστικό, αντιδημοκρατικό καρκίνωμα μέσα στους κόλπους της ίδιας της Ε.Ε. Και πρέπει να συγχαρούμε τον Κυπριακό λαό που απέρριψε το Σχέδιο αυτό και έτσι έσωσε όχι μόνο την Κύπρο αλλά την τιμή και την υπόληψη της Ε.Ε. Αλλά, το ΟΧΙ στο Σχέδιο δεν είχε μόνο την απορριπτική του πλευρά. Είχε και μια θετική πλευρά. Ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια άλλη στρατηγική όπου θα πρέπει να προτάσσουμε τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού προβλήματος, θέματα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αυξάνοντας έτσι τη διαπραγματευτική μας δύναμη. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Και νομίζω ότι δεν κομίζω γλαύκα εις Κύπρο όταν λέω ότι η κατάσταση είναι πράγματι κρίσιμη και οι οιωνοί δεν είναι αισιόδοξοι. Γι΄ αυτό νομίζω ότι, με την ευκαιρία αυτής της επετείου, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της ετυμηγορίας του Απριλίου του 2004, να επανεξετάσουμε τη θέση μας και να προτάξουμε το Κυπριακό ως θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής εδάφους της Ε.Ε.
Δημ/φος: Δεν συμφωνείτε με αυτό που λέγεται και από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά το είπε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός όταν ήταν εδώ περί Κυπριακής λύσης;
Γερ. Αρσένης: Φαντάζομαι η έννοια ήταν ότι η λύση δεν πρέπει να επιβληθεί στον κυπριακό λαό
Δημ/φος: αλλά πρέπει να συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Γερ. Αρσένης: Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα αυτό τον όρο. Δεν υπάρχουν ηγέτες δύο κοινοτήτων, υπάρχει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όργανο διορισμένο υπό τα τουρκικά στρατεύματα στα κατεχόμενα. Δεν είναι δυο ισότιμοι, δεν είναι δύο ηγέτες. Είναι ολίσθημα να ονομάζουμε τις συζητήσεις αυτές ως συζητήσεις δύο ηγετών. Είναι συζητήσεις εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων με σκοπό την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης που δεν θα επιβληθεί από πάνω όπως επιχειρήθηκε να γίνει με το Σχέδιο Ανάν, αλλά θα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, όχι Τουρκοκύπριους και εποίκους. Νομίζω ότι με αυτή την έννοια η δήλωση ήταν σωστή.
Δημ/φος: Αυτό όμως δεν αφήνει στο απυρόβλητο την Τουρκία, όταν κυκλοφορεί ότι «οι Κύπριοι θα βρουν τη λύση» και παρουσιάζεται η Τουρκία, λίγο ως πολύ, ως τρίτο μέρος.
Γερ. Αρσένης: Εδώ υπάρχει μια σύγχυση και σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή, πρέπει να το διευκρινίσουμε. Άλλο το εσωτερικό κυπριακό θέμα της επίλυσης της διακυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συμφωνίας των δύο κοινοτήτων και άλλο η τοποθέτηση του Κυπριακού ως παραβίαση βασικών διεθνών κανόνων του διεθνούς δικαίου και της Ε.Ε. Η Τουρκία είναι υπόλογος όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο αλλά απέναντι στη διεθνή κοινότητα για παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά είναι ανεξάρτητα από την επιδίωξη της λύσης. Και λύση να μην υπάρξει, είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και οπωσδήποτε ευθύνη των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. να καταδικάσει την Τουρκία για παραβίαση κανόνων του διεθνούς δικαίου, παραβίαση της Συνθήκης της Ρώμης και παραβίαση της Συνθήκης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δημ/φος: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.
Γερ. Αρσένης: Κι εγώ σας ευχαριστώ.