ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, το ΠΑΣΟΚ συνεχώς αμφισβητεί τον εαυτό του και την πορεία του καμιά φορά, η ΝΔ δείχνει να ψάχνει την πυξίδα της και τη βλέπουμε να την ψάχνει ανάμεσα στους κους Μάνο, Αβραμόπουλο, Σαμαρά και την κα. Λουλέ ή και ενδεχομένως σε άλλες επιλογές, όπως π.χ. ακούσαμε πρόσφατα «Αριστερός Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και, ξέρετε, αυτό δημιουργεί μια σύγχυση και, ενδεχομένως, έχει επιπτώσεις ευρύτερα στην πολιτική. Έχουν έτσι τα πράγματα, λέτε, ή όλα αυτά σηματοδοτούν ένα ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής κατάστασης. Τα κόμματα έχουν πρόβλημα πολιτικής φυσιογνωμίας και πολιτικού στίγματος, γνωρίζουν – κι αν δεν το γνωρίζουν, πήραν το μήνυμα από τις γαλλικές εκλογές – ότι το πολιτικό κατεστημένο ουσιαστικά απορρίπτεται από το πολιτικό σώμα. Και ακριβώς γι” αυτόν το λόγο, γίνονται, με εκνευρισμό θα έλεγα, διάφορες τακτικές κινήσεις, και από το ένα και από το άλλο κόμμα, τακτικές κινήσεις όμως που ουσιαστικά η μία αναιρεί την άλλη και δημιουργεί μία μεγαλύτερη σύγχυση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάπου έχει χαθεί και η δοσολογία σε όλα αυτά. Υπάρχει μία υπερβολή η οποία οδηγεί και σε αδιέξοδο, αλλά και σε μη σοβαρές προσεγγίσεις.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα συμφωνούσα μαζί σας ότι όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά της εποχής, η ρευστότητα όμως αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Νομίζω ότι σύντομα, προβλέπω μετά τις δημοτικές – νομαρχιακές εκλογές, θα αρχίσουν τα πολιτικά πράγματα να παίρνουν μία διαφορετική μορφή και ίσως τότε θα μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε με πολιτικούς όρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βλέπετε αυτό μέσα σε μια διαδικασία ήττας και ενδεχομένως εσωστρέφειας;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε. Κάθε κίνηση εσωστρέφειας δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα το οξύνει. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην πολιτική, τα κόμματα να ασχοληθούν με τα πολιτικά θέματα και με τα προβλήματα του έλληνα πολίτη. Και, στο κάτω – κάτω, τι είναι τα κόμματα; Είναι φορείς πολιτικοί οι οποίοι εκφράζουν απόψεις τμήματος ή κομματιού της κοινωνίας και προτείνουν ένα πολιτικό πρόγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά είναι σημαντικά. Τι είναι όμως εκείνο που εγγυάται ότι θα υπάρξει αυτή η επιστροφή στην πολιτική. Για παράδειγμα, υπάρχει έντονη ανησυχία και στην Ευρώπη σχετικά με το αν υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής της Ευρώπης στη δεκαετία του ’30 (που και τότε υπήρξαν έντονες αμφισβητήσεις).
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτή είναι η απαισιόδοξη άποψη που συνίσταται στην αντίληψη ότι σήμερα, στον πολιτικό κόσμο, δεν υπάρχουν ικανοποιητικές δυνάμεις ανανέωσης, δεν μπορεί να γίνει πολιτική ανανέωση, η πολιτική ουσιαστικά έχει στερέψει και, ως φυσικό αποτέλεσμα, ο κόσμος θα απομακρυνθεί από την πολιτική. Αν γίνει αυτό, φυσικά θα έχουμε όχι μία κρίση των κομμάτων και της πολιτικής, αλλά μία κρίση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή, ο προβληματισμός που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχει ένας προβληματισμός – αν αυτός ο προβληματισμός κρίνεται θετικά ή αρνητικά θα το δούμε στην πορεία – πώς τον αντιλαμβάνεστε και πώς τον εισπράττετε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι υγιής προβληματισμός. Είναι μία μεταφορά του προβληματισμού της κοινωνικής μας βάσης. Ο κόσμος μας δεν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου, έχει την άποψη ότι τα προβλήματα που τον απασχολούν δεν τα αντιμετωπίζει ικανοποιητικά η κυβέρνηση, μας βλέπει εμάς, ως κόμμα, απομακρυσμένους από τα προβλήματά του και την καθημερινότητά του, και δεν βλέπει και μία αποφασιστικότητα από τη μεριά της κυβέρνησης να υλοποιήσει – έστω και με καθυστέρηση – τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Εγώ το έχω πει πρόσφατα και το επαναλαμβάνω και τώρα: Πρέπει να ομολογήσουμε ότι χάσαμε δύο χρόνια, χωρίς να παρουσιάσουμε αξιόλογο κυβερνητικό έργο, έχουμε λίγο χρόνο μπροστά μας για να τρέξουμε γρήγορα και να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Και πρέπει να το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που περιγράφετε, το γεγονός ότι τον Ιούλιο, το ΠΑΣΟΚ έχει την οργανωτική του συνδιάσκεψη, πόσο θα εξυπηρετήσει και πόσο θα βοηθήσει;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν το βλέπω αυτό ως θετικό βήμα, γιατί μία οργανωτική συνδιάσκεψη όταν υπάρχουν σοβαρά πολιτικά θέματα, θα είναι μία άσκηση εσωστρέφειας. Και όπως είπαμε πριν, κάθε πράξη που είναι εσωστρεφής δεν βοηθά να βγούμε από την πολιτική κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μία πολιτική κίνηση.
Πολιτική δουλειά στα οργανωτικά γίνεται, όταν έχουν λυθεί τα θέματα της πολιτικής κατεύθυνσης, της πολιτικής γραμμής. Όταν λοιπόν τώρα παραδεχόμαστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικού στίγματος, πολιτικής κατεύθυνσης, επανασύνδεσης της κυβέρνησης και του κόμματος με το εκλογικό σώμα, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με οργανωτικά θέματα, πώς θα εκλέγεται π.χ. στο μέλλον ένας Πρόεδρος ή τι θα γίνει με τον Γραμματέα. Αυτά τα θέματα δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο.
Αυτό που πρέπει να δείξουμε στον κόσμο είναι ότι έχουμε τη διάθεση να ασχοληθούμε πολιτικά με τα θέματα που τον απασχολούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, αύριο έχουμε την επίσκεψη του Κόφφι Ανάν στην Κύπρο. Σας άκουσα ιδιαίτερα ανήσυχο σχετικά με αυτή την εξέλιξη. Θα ήθελα να μας πείτε το γιατί.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είμαι ανήσυχος για δύο λόγους. Πρώτα από όλα, γιατί, για πρώτη φορά, γίνεται επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών στα κατεχόμενα. Η επίσκεψη αυτή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισοδυναμεί, λέτε, με μία de facto αναγνώριση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η επίσκεψη αυτή, πρώτα απ” όλα, παραβιάζει τις Αποφάσεις 540 και 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαγορεύουν επαφές κρατών μελών με τη λεγόμενη κυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων. Επομένως, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας τολμά, με την ανοχή τη δική μας, να παραβιάσει αποφάσεις του ίδιου του Συμβουλίου του. Και είναι μια κίνηση, ένα σημαντικό de facto βήμα προς αναγνώριση όχι της πολιτικής οντότητας, αλλά και της πολιτικής καθεστωτικής ισοδυναμίας των Τουρκοκυπρίων. Και αυτή είναι μία κίνηση που με ανησυχεί πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε, να το πω πολύ απλά, για να το κατανοήσει και ο κόσμος ότι Ντενκτάς και Κληρίδης μπαίνουν σε μία ισότιμη βάση.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς. Όταν το Γραφείο Τύπου του ΟΗΕ λέει ότι θα επισκεφθεί τους εξοχότατους κους Κληρίδη και κο. Ντεντάς, δεν λέει ότι θα επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι μία συμβολική μεν, αλλά εν τέλει σημαντική κίνηση και γι” αυτό ανησυχώ. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο είναι ότι, χωρίς καμία αμφιβολία, θα ασκηθεί πίεση προς την ελληνική μεριά να παραταθεί αυτός ο διάλογος και οι συνομιλίες που είναι αδιέξοδες μέχρι το τέλος του χρόνου. Η παράταση αυτών των συνομιλιών – αν δεν προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε το πλαίσιο των συζητήσεων να εντάσσεται στις Αποφάσεις του ΟΗΕ – μπορεί να μπερδέψει πολύ τα πράγματα, όταν θα συζητηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Γιατί, τότε, το θέμα της πολιτικής συνδιοίκησης θα κλείσει όπως-όπως, για να προωθηθεί η ένταξη και τότε μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις για το κυπριακό όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου ή σε ποιο κομμάτι της Κύπρου κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για ένα είδος, όπως αντιλαμβάνομαι, κεκαλυμμένης συνομοσπονδίας;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορεί π.χ. να γίνει αποδεκτή η ένταξη της Κύπρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα υλοποιηθεί μία ενδιάμεση συμφωνία η οποία ουσιαστικά θα εμπεριέχει την έννοια των δύο κυριαρχιών. Αυτό φυσικά θα είναι απαράδεκτο από τη δική μας πλευρά, αλλά, αν μπερδευτεί με την ενταξιακή πορεία, τελικά δεν θα έχουμε ούτε ένταξη ούτε λύση του κυπριακού. Ή, αν θα έχουμε ένταξη, θα είναι μία ένταξη υπό δυσμενέστατους πολιτικούς όρους και θα αποτελέσει έναν επίσης δυσμενέστατο οιωνό για το μέλλον του ελληνισμού στην Κύπρο. Γι” αυτό είμαι ανήσυχος.