ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, με αφορμή το φορολογικό, κατά τη γνώμη σας, έχουμε να κάνουμε με ένα λάθος στην επικοινωνιακή πολιτική, ή ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε αναδίπλωση, μετά από αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των παραγωγικών τάξεων ταυτόχρονα που ένοιωθαν ότι θίγονται από τις προτάσεις; Και, στην τελευταία περίπτωση, πώς μπορεί να ασκείται κυβερνητική πολιτική, όταν φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες παλινωδίες;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Φοβάμαι ότι, για μία ακόμη φορά, έχουμε λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς. Δεν είναι κακό να παρουσιάζεται στο κοινό το πόρισμα μιας επιστημονικής επιτροπής. Είναι όμως άλλο πράγμα το να εμφανίζεται η κυβέρνηση να υιοθετεί, κατ” αρχήν, τα συμπεράσματα αυτής της επιτροπής και, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να αναιρεί αυτή τη θέση. Είναι, ουσιαστικά, σε μικρογραφία, μία επανάληψη της εμπειρίας που είχαμε στο Ασφαλιστικό. Θα πρέπει να πω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική σε αυτά τα θέματα, γιατί το κοινό είναι πολύ ευαίσθητο. Το Ασφαλιστικό, όπως και το Φορολογικό μας αφορά όλους και πολλά μπορούν να παρεξηγηθούν. Εν πάσει περιπτώσει, το θέμα τώρα έχει λήξει. Η κυβέρνηση είναι σαφής ότι δεν υιοθετεί κατ” ανάγκην τα πορίσματα αυτής της επιτροπής και ανοίγει ένας διάλογος.
Αυτό που λείπει όμως τώρα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συζητήσουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση. Γιατί γίνεται η φορολογική μεταρρύθμιση; Γίνεται για να αυξηθούν ή για να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα; Γίνεται για να γίνει μία αναδιανομή των βαρών ανάμεσα στις κοινωνικές δυνάμεις και προς ποια κατεύθυνση; Έχει κίνητρα αναπτυξιακά, δίνουμε δηλαδή φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις; Οι σκοποί, το πλαίσιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο, για να συζητήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις ή ρυθμίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, αναφερθήκατε προηγουμένως σε ένα επικοινωνιακό λάθος. Υπάρχει όμως κι ένα θέμα ουσίας. Μπορεί μία κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, κέρδισε 3 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να αναθέτει σε κάποιους τεχνοκράτες να λύσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα; Χωρίς να υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής κατεύθυνσης στις προτάσεις γι” αυτή τη μεταρρύθμιση, στο ποιους θα ευνοήσει, ποιους θα δυσαρεστήσει ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς αυτό υπαινίχθηκα κι εγώ πριν. Είναι αναγκαίο, θα έλεγα, για ένα Υπουργό, για μία κυβέρνηση, να καταφύγει στην άποψη των ειδικών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δίνει ένα πλαίσιο και κάποιες κατευθύνσεις. Εγώ δεν ξέρω ποιες ήταν οι κατευθύνσεις που έδωσε το Υπουργείο στην Επιτροπή Γεωργακόπουλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υποθέσουμε πάντως από την παρουσίαση της πρότασης κι αν δεχτούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί στην Επιτροπή Γεωργακόπουλου δούλεψαν με βάση τις κατευθύνσεις, προφανώς οι κατευθύνσεις αυτές βρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το προεκλογικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στην περίπτωση αυτή, ή οι κατευθύνσεις οι οποίες δόθηκαν δεν είναι οι σωστές, ή η Επιτροπή δεν ακολούθησε τις κατευθύνσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δεύτερο μάλλον ακούγεται απίθανο, κύριε Αρσένη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς αυτό. Νομίζω ότι πρώτα πολιτικά τίθεται το θέμα, αν δηλαδή συμφωνούμε όλοι σε κάποιες αρχές. Εγώ τι θα έλεγα:
Πρώτα από όλα θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο είναι σταθερό, είναι όσο γίνεται πιο αντικειμενικό και απλοποιημένο. Άρα, η απλοποίηση είναι μέσα στους στόχους μας.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε ένα φορολογικό σύστημα που – όσο είναι δυνατόν – ελαφρύνει τα βάρη από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και επιβαρύνει όσο είναι αναγκαίο τους πλουσιότερους.
Μετά – κι εδώ ερχόμαστε στα δύσκολα – τίθεται το θέμα εάν θα χρησιμοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα ως εργαλείο για κίνητρα ανάπτυξης προς τις επιχειρήσεις κλπ. και εάν στο σύνολο θα αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα του κράτους ή θα τα μειώσουμε. Αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα. Εάν δεν έχουμε απάντηση σε αυτά τα ζητήματα, δεν μπορούμε να δούμε εάν τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτείνονται είναι στη σωστή κατεύθυνση ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλοι παραδέχονται στο ΠΑΣΟΚ ότι το κλίμα δεν είναι το καλύτερο και επισημαίνει και η ίδια η ηγεσία ότι γίνονται προσπάθειες για την αντιστροφή του. Αυτές οι προσπάθειες είναι ουσιαστικές, θα έχουν αποτέλεσμα, θα αντιστραφεί το κλίμα, ή έχουμε να κάνουμε με αποσπασματικές ενέργειες και κινήσεις, χωρίς να κοιτάμε την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής η οποία είναι αυτή, αν θέλετε, που δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το κλίμα είναι δυσμενές. Εγώ τουλάχιστον δεν περίμενα τις δημοσκοπήσεις για να πειστώ γι” αυτό. Το ξέρουμε, κινούμαστε στον κόσμο, ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και ξέρουμε ότι το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό.
Από την άλλη μεριά, ειλικρινά πιστεύω ότι το κλίμα είναι αντιστρέψιμο, εάν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις. Εκεί πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από τις ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι κάνουμε τα διορθωτικά βήματα τα οποία είναι αναγκαία.
Πρώτα από όλα, δεν έχω δει και από τη δική μας τη μεριά και από τη μεριά της κυβέρνησης μία ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής. Καλώς ή κακώς, τα πράγματα έχουνε φτάσει εδώ που φτάσανε, το κλίμα είναι δυσμενές. Δεν μπορεί παρά να δεχτούμε ότι έχουμε κάποια ευθύνη γι” αυτό. Πρέπει να το δεχτούμε αυτό, να το εντοπίσουμε και να δούμε τι κάνουμε γι” αυτό. Αυτό δεν το έχω δει και, ομολογώ ότι δεν το είδα ούτε στη συνέντευξη που έδωσε ο κος. Πρωθυπουργός προ ημερών. Και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να αποκτήσουμε μια αξιοπιστία σε σχέση με αυτά που θα επιχειρήσουμε από εδώ και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αυτοκριτική και η παραδοχή των λαθών, όχι μόνο σε μία κυβέρνηση, σε ένα πολιτικό κόμμα, αλλά και γενικά στη ζωή του καθενός μας, καθημερινά και προσωπικά, σηματοδοτεί πολλές φορές και την αλλαγή ρότας. Οπότε, όταν δεν υπάρχει αυτοκριτική και δημόσια παραδοχή των λαθών, σημαίνει ότι δεν υπάρχει και διάθεση για επαναπροσδιορισμό των όσων κάνουμε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γι” αυτό σας λέω. Με ρωτήσατε αν το κλίμα είναι αντιστρέψιμο, σας είπα «ναι, αλλά χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις». Εσείς είπατε «αλλαγή ρότας», το δέχομαι και αυτό και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει αν δεις με μια αυτοκριτική διάθεση το τι έχει γίνει ή δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρέα μας και τη συζήτησή μας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να είστε καλά.