ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε τα «ανοίγματα» του ΠΑΣΟΚ προς στελέχη του νεοφιλελευθερισμού; Έκανε εντύπωση σε πολλούς το προσκλητήριο που απηύθηνε σε πολλούς ο Γ. Παπανδρέου σε φιλελεύθερες φωνές. Ρητά ανέφερε ότι είναι πολυτέλεια για τον τόπο να βρίσκονται εκτός πολιτικής σκηνής.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, θα συμφωνήσω κι εγώ ότι όλες οι φωνές που έχουν κάποια απήχηση στην κοινωνία πρέπει να βρούνε και την πολιτική τους έκφραση και, αν είναι δυνατόν, και την παρουσία τους στη βουλή. Όσον αφορά στις συνεργασίες, φυσικά πρέπει να γίνουν σε μια βάση, όπου, τουλάχιστον στα βασικά θέματα, πρέπει να υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κο. Ανδριανόπουλος είπε: «εγώ, σ” ένα κόμμα που λέγεται σοσιαλιστικό, δεν μπορώ να συμμετάσχω». Θεωρείτε ότι αυτός ο όρος που θέτει τον καθιστά αυτόματα μη συζητητή και προνομιακό συνομιλητή;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει αλλάξει. Λέγεται Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν όμως μπαίνει αυτός ο όρος;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ποιος όρος; Με συγχωρείτε, αλλά ένα άτομο δεν μπορεί να βάζει όρους σε ένα κόμμα ούτε στον Πρόεδρο του κινήματος, ούτε σε ολόκληρο το κόμμα. Εάν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, εμείς έχουμε κυκλοφορήσει το πρόγραμμά μας και, αν είναι σύμφωνος με τις βασικές αρχές, γιατί όχι; Θα πρέπει όμως να διαβάσει το κείμενο και να μας πει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κε. Αρσένη, πριν από λίγο καιρό, αν γίνονταν αυτές οι συζητήσεις και αυτά τα προσκλητήρια, θα αντιδρούσε αρνητικά ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Τώρα δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχει περάσει την κοινή γνώμη η αίσθηση ότι τα δύο πιο μεγάλα κόμματα είναι ίδια;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη συγκρότηση του κόμματος και στις εκλογικές συνεργασίες. Οι εκλογικές συνεργασίες είναι μια ευρύτερη έννοια από το ίδιο το κόμμα. Μπορεί κανείς να μη συζητάει την πιθανότητα και την σκοπιμότητα ενσωμάτωσης ενός προσώπου όπως είναι ο κος Ανδριανόπουλος μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορεί και να μην αποκλείει κατ” αρχήν εκλογικές συνεργασίες, στις οποίες, φυσικά, διατηρεί ο καθένας την πολιτική του φυσιογνωμία. Οι θέσεις, βέβαια, δεν μπορούν να αποκλίνουν σημαντικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό αυτές οι μετεγγραφές; Είχαμε και τον κο. Παπαθεμελή στη ΝΔ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να μια άλλη περίπτωση. Ο κος Παπαθεμελής δεν ανήκει βέβαια στη ΝΔ, θεωρεί όμως ότι σε ορισμένα βασικά θέματα μπορεί να συνεργαστεί και να προωθήσει τη δική του πολιτική παρουσία μέσα από αυτή τη συνεργασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά πόσο πιστεύετε εσείς ότι αυτές οι μετεγγραφές ή συνεργασίες θα επηρεάσουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στο βαθμό που δίνουν την έννοια μιας ευρύτερης συστράτευσης μιας παράταξης. Φυσικά, εμένα, δεν μου αρέσουν όλες οι μετεγγραφές. Αυτές οι κινήσεις θα λειτουργήσουν θετικά, αρκεί να μην υπάρχει ένα στοιχείο καιροσκοπισμού, αλλά μια έντιμη σύντμηση απόψεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών και πώς θα συμβάλλουν αυτές οι μετεγγραφές στο εκλογικό αποτέλεσμα; Θα απευθύνω το ερώτημα πρώτα στον κο. Αναγνωστόπουλο και ύστερα στον κο. Αρσένη.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το στοιχείο που θα καθορίσει το αποτέλεσμα θα είναι τα προβλήματα του κόσμου. Η προσθήκη κάποιων στελεχών μπορεί να συμβάλει σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν νομίζω ότι δημιουργεί τόσο μεγάλη εντύπωση στον πόλεμο των εντυπώσεων που να αλλάζει το αποτέλεσμα. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε κε. Αρσένη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Συμφωνώ με όσα είπε ο κος Αναγνωστόπουλος. Ελπίζω δε, η πολιτική συζήτηση από εδώ και πέρα να γίνεται πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Οι εκλογές θα κριθούνε από δύο πράγματα. Από μία αντιπαραβολή των πολιτικών θέσεων των κομμάτων που δίνει τη δυνατότητα στον πολιτικό να τοποθετηθεί και από την αξιοπιστία των κομμάτων ότι θα εφαρμόσουν αυτά τα οποία επαγγέλλονται. Αυτά είναι δύο πράγματα πάνω στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους τα κόμματα. Πάνω σε αυτά πρέπει να γίνει ο πολιτικός διάλογος, γιατί πρέπει να σας πω ότι, παρακολουθώντας τα παράθυρα αυτόν τον καιρό, δεν είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, δεν βλέπω να έχουμε αναβαθμίσει τον πολιτικό μας διάλογο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, δεν θα διαφωνήσουμε. Τι να κάνουμε όμως κι εμείς οι δημοσιογράφοι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, αλλά, ξέρετε, όλα αυτά εξελίσσονται σε «κοκορομαχίες» στο τέλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται άλλωστε από τα τηλεοπτικά παράθυρα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει. Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για τον πολιτικό διάλογο, εγώ περιμένω ότι θα γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Νομίζω επίσης ότι μπορούν να οργανωθούν «τραπέζια», όπως λέμε, και στην τηλεόραση, αλλά και γιατί όχι και στα ραδιόφωνα, όπου στελέχη των κομμάτων, ήρεμα και υπεύθυνα θα συζητήσουν αν υπάρχουν διαφορές στα προγράμματα και ποιες είναι οι επιπτώσεις των διαφορών αυτών στον πολίτη. Εγώ επανέρχομαι στο θέμα της αξιοπιστίας, γιατί δεν είναι ανάγκη τα κόμματα να διαφέρουν σε όλα: Υπάρχουν και κάποια θέματα πάνω στα οποία οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημείωση που θέλω να κάνω είναι η εξής απλή: Τα κόμματα κρίνονται γι” αυτά που προαναγγέλλουν ότι θα κάνουν, αλλά κρίνεται και η κυβέρνηση για τον βίο και την πολιτεία της.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση ότι κρινόμαστε για το παρελθόν και το παρόν, θεωρώ όμως ότι κρινόμαστε και για τις προοπτικές του μέλλοντος.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κριθεί όμως και ο βίος και η πολιτεία του καθενός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κε. Αρσένη, θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στους αρχηγούς; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να δοκιμαστεί πάλι η ίδια συνταγή με τις προηγούμενες εκλογές με παράλληλους μονολόγους ή θα πρέπει να υπάρχει και διάλογος ανάμεσά τους;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τα κανονίσουν οι αρχηγοί και η διακομματική. Θα σας πω όμως τη δική μου γνώμη: Εγώ θα ήθελα έναν ανοικτό και όχι έναν κλειστό διάλογο, όπου θα μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα θέματα που απασχολούν τον πολίτη.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διάλογο επιδιώκουμε. Ας αρχίσουμε από τον κλειστό κι ας πάμε και στον ανοικτό
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω και τους δύο. Καλό μεσημέρι και καλή σας επιτυχία.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.