ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε αρκετό καιρό να μιλήσετε και περιμένουμε με αρκετό ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις σας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πράγματι, είναι δική μου ευθύνη αυτή. Έδινα μια σειρά από διαλέξεις στο Παρίσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η πρώτη εντύπωσή σας από τα ονόματα που παρουσιάστηκαν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κατά μέσο όρο είναι επαγγελματίες 40 ετών. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Όσον αφορά στα επιμέρους, αυτά είναι θέματα τα οποία θα κρίνει σε τελευταία ανάλυση το εκλογικό σώμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτικό χρώμα υπάρχει;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι μέσα στο ευρύτερο κλίμα των πολιτικών ιδεών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό μπορώ να πω. Ξέρετε, νομίζω ότι έχει δοθεί μια λάθος έμφαση. Μιλάμε για ονόματα. Όταν μιλάμε για ανανέωση, αυτό που έχει σημασία, και γι” αυτό ενδιαφέρεται στο κάτω-κάτω και ο κόσμος, είναι η ανανέωση των ιδεών και της δράσης των κομμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως δεν έχει σχέση με τα ψηφοδέλτια.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχει κάποια έμμεση σχέση. Αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι πώς οι κομματικοί οργανισμοί, τα κόμματα ανανεώνονται και πώς ανταποκρίνονται ή δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες και τις προκλήσεις των καιρών. Για να το εκφράσουμε αυτό – και εδώ ερχόμαστε και στα ψηφοδέλτια – θα χρειαστούν και άτομα που έχουν το κύρος και την εμπειρία να χειριστούν αυτά τα θέματα, αλλά και νέοι οι οποίοι βγαίνουν από μία συγκεκριμένη κοινωνική και πολιτική δράση και έχουν κριθεί εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κοινωνικούς αγώνες. Θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια και για τους αποκλεισμούς που έγιναν. Πέραν των περιπτώσεων Πανταγιά, Νεονάκη κλπ., κρίνετε ότι καλώς αποκλείσθηκε η κα. Λιάνη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ήταν μια κρίση της επιτροπής, δεν ξέρω ακριβώς ποια ήταν τα κριτήρια. Εγώ προσωπικά θα έβλεπα ότι υπάρχει χώρος για στελέχη του κινήματος και την κα. Λιάνη θα πρέπει να τη δούμε ως στέλεχος του κινήματος. Υπήρχε χώρος και γι” αυτή να θέσει υποψηφιότητα και η υποψηφιότητά της να τεθεί υπό την κρίση του εκλογικού σώματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω ιδιαιτέρως και για τον κο. Σμπώκο. Μήπως με τον αποκλεισμό του αποκτά κάποια ρετσινιά;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρω ακριβώς τι στοιχεία είχε η επιτροπή και ποιος ήταν ο συλλογισμός. Η μη υποψηφιότητα του κου. Σμπώκου νομίζω ότι δεν είχε πάντως σχέση με την προϋπηρεσία του στο Υπουργείο Άμυνας. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για το νέο πνεύμα που κατ” αρχάς θα πρέπει να προέρχεται από την ηγεσία και κατόπιν από το πρόγραμμα κλπ. Το έχετε δει αυτό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γι” αυτό το θέμα. Το ΠΑΣΟΚ, όντας ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, εμπεριέχει διαφορετικές πολιτικές τάσεις και προσεγγίσεις που μπορούν βέβαια να συνυπάρχουν, δεν παύουν όμως να είναι διαφορετικές τοποθετήσεις. Εγώ είχα προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα – και επιμένω στην άποψή μου – ότι πρέπει να υπάρξει ένα ελάχιστο, συμφωνημένο, κοινό πρόγραμμα, το οποίο θα καλύπτει όλες αυτές τις απόψεις, για την πορεία μας στις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θυμόμαστε αυτό. Θυμόμαστε και την επιστολή που είχατε στείλει στον Πρωθυπουργό.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλες αυτές τις εργασίες της επιτροπής του προγράμματος του εκλογικού αγώνα, όχι σε επίπεδο πλαισίου και γενικοτήτων, αλλά επίπεδο πολύ συγκεκριμένων στοιχείων, για να δούμε κατά πόσο θα μπορέσουμε να μιλήσουμε αξιόπιστα προς τα έξω. Γιατί εγώ πιστεύω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως ΠΑΣΟΚ είναι να μιλήσουμε πειστικά στους ψηφοφόρους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και σήμερα είναι κάπως μουδιασμένοι απέναντί μας. Για να τους μιλήσουμε όμως πειστικά, θα πρέπει να εκφέρουμε πολιτικό λόγο που θα είναι κοντά στην ψυχή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε το πρόγραμμα δηλαδή.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν περιμένω το πρόγραμμα. Θέλω να δουλέψουμε γι” αυτό το πρόγραμμα. Έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια πολιτική τοποθέτηση σε αυτά τα θέματα, μια διαφορετική έμφαση σε ορισμένα θέματα και, αν θέλετε, γιατί όχι, και με μια αυτοκριτική διάθεση, ότι ορισμένα πράγματα στο παρελθόν ίσως δεν τα κάναμε όσο καλά θα έπρεπε ή δεν τα επιχειρήσαμε και θα πρέπει να τα τολμήσουμε από εδώ και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς εσείς δεν ενεργοποιηθήκατε σε αυτή τη φάση της γενικής συστράτευσης, ενεργότερα, τουλάχιστον. Ήταν επιλογή σας;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως ξέρετε, εγώ εκφράζω μια πολιτική άποψη που δεν βρίσκεται συνήθως σε συμφωνία με την άποψη της ηγεσίας αυτή τη στιγμή. Η ενεργοποίησή μου δεν προϋποθέτει πρόσκληση. Η ενεργοποίησή μου γίνεται από τις δικές μου δυνάμεις και τις δικές μου πρωτοβουλίες. Το γεγονός ότι δεν κλήθηκα στις ηγετικές ομάδες του προεκλογικού αγώνα – ας το πούμε έτσι – δεν έχει καμία σημασία για μένα. Εγώ θα δώσω τη μάχη μέσα στο πλαίσιο της παράταξής μου, εκφέροντας τις θέσεις μου. Και νομίζω ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να εκφέρω για να είμαστε πειστικοί στον κόσμο ο οποίος περιμένει από εμάς να είμαστε πιο θαρραλέοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς καλά κάνετε. Ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν επιλογή της ηγεσίας να μην ζητήσει τη μεγαλύτερη αξιοποίησή σας. Το ύφος που εκπέμπει προεκλογικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος και καπελώνει το ΠΑΣΟΚ, σας βρίσκει σύμφωνο;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σε έναν προεκλογικό αγώνα, θα ακούσετε διαφορετικές φωνές, διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές μεθόδους. Ο φίλος, ο Θόδωρος ο Πάγκαλος, είναι χαρακτηριστικός στον τρόπο που μιλάει και εκφέρει τον πολιτικό του λόγο. Προσωπικά, προτιμώ μια διαφορετική προσέγγιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο είναι όμως όταν ο κος Πάγκαλος κάνει «σόλο», κι άλλο όταν είναι επιτελάρχης του προεκλογικού αγώνα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, εδώ θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν πιστεύω ότι είναι κεντρική επιλογή ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ να κάνουμε ένα προεκλογικό αγώνα μόνο με μια όξυνση και αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Αυτό που έχει σημασία κι εγώ περιμένω να το δω στις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι μια πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για τα προβλήματα του τόπου.
Παραδείγματος χάριν, έρχεται τώρα το θέμα της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής. Εκεί δεν χωράνε αόριστες αντιπαραθέσεις ή πολιτικές οξύτητες. Χρειάζεται μια αντιπαράθεση των προγραμμάτων, για να δούμε εάν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές επιλογές, ποιες είναι αυτές, για να μπορέσει και ο κόσμος να επιλέξει το κόμμα στο οποίο θα εμπιστευθεί τη διαχείριση του οικονομικού μας θέματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες ότι ενδέχεται να γίνει διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και προς την κατεύθυνση του κου. Σαμαρά. Θα σας έβρισκε σύμφωνο αυτό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ήδη σας απάντησα. Υπάρχει χώρος στο ΠΑΣΟΚ για καταξιωμένα άτομα που εκφράζουν τις δικές μας απόψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς όμως να εκφράζει τις δικές σας απόψεις ο κος. Σαμαράς, ή και ο κος. Σιμπιλίδης ή η κα. Μπεσμπέα; Είναι γνωστές οι απόψεις τους, εκπεφρασμένες.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Άρα σας έχω απαντήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έχετε απαντήσει και έχετε δίκιο. Λένε πολλοί ότι στις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου, που κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι καλές για το ΠΑΣΟΚ, θα ξαναφουντώσουν τα σενάρια έκτακτης διαδοχής. Θα το βλέπατε ως λύση σωτηρίας;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τα έχω ακούσει αυτά τα σενάρια και τα παρακολουθώ. Αυτή τη στιγμή, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν το επιθυμήσει ο ίδιος ο κος. Σημίτης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή αν πιεστεί από τις καταστάσεις.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό πάλι ο κος. Σημίτης θα το εκτιμήσει. Εγώ δεν νομίζω αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει περίπτωση για κάποιον μέσα στο κίνημα να θέσει τέτοιο θέμα. Το θέμα αυτό, αν τεθεί θα τεθεί από τον ίδιο τον κο. Σημίτη, ο οποίος θα εκτιμήσει και τα δικά του προσωπικά δεδομένα και την κατάσταση. Εφόσον ο ίδιος, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, έχει πει ότι θα ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα, νομίζω ότι εμείς θα πρέπει να προγραμματίσουμε τη δράση μας σε αυτή τη βάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξαρτήτως των επιλογών του κου. Σημίτη, πιστεύετε εσείς ότι θα «έσωζε» την κατάσταση μια τέτοια κίνηση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις αυτή τη στιγμή. Έχουμε πει ότι πηγαίνουμε σε εκλογές με Σημίτη και θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για το κίνημά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή μας επικοινωνία.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.