ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπήκαμε πια στον προεκλογικό αγώνα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πράγματι και θα είναι μια εκτεταμένη προεκλογική περίοδος. Αυτό είναι μια ιδιομορφία. Είναι αρκετά τα εκκρεμή πολιτικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση – γιατί η ζωή προχωράει, τα θέματα πρέπει να λύνονται – αλλά ταυτόχρονα, όλα θα τα βλέπουμε, κατ” ανάγκην, από την οπτική γωνία του προεκλογικού αγώνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως δημιουργεί μια τροχοπέδη. Δεν μπορεί να μείνει η χώρα ακυβέρνητη για τόσους πολλούς μήνες.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν χρειάζεται να είναι ακυβέρνητη, το κυβερνητικό έργο όμως θα πάρει όμως ένα χρώμα προεκλογικό, όπως και να έχει το πράγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το ΠΑΣΟΚ έκανε μια εγχείριση: Έκοψε από τις λίστες τον κο. Νεονάκη, για το κλασικό θέμα του Χρηματιστηρίου, το Γιάννη το Σμπώκο, ο κος Σμπώκος λέει ότι είναι συμψηφιστικό το θέμα αυτό. Υπάρχουν άλλα υπονοούμενα που αφήνουν κάποιοι, και βέβαια υπάρχει ένα κλίμα γενικότερα, ότι δεν προχώρησε η υποψηφιότητα κάποιων για λόγους που έχουν σχέση με θέματα οικονομικής φύσεως. Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες μας λένε ότι θα αναδειχθεί το θέμα αυτό από το ΠΑΣΟΚ, γιατί και από την άλλη πλευρά, από τη ΝΔ, υπάρχουν γεροί παίκτες του Χρηματιστηρίου. Αν πάμε όμως προς τις εκλογές, τονίζοντας αυτά τα θέματα, νομίζετε ότι θα κάνουμε καλό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είχα τοποθετηθεί εδώ και ένα χρόνο στη βουλή γι” αυτό το θέμα και λυπάμαι που η πρότασή μου δεν έγινε δεκτή. Εγώ δέχομαι ότι σε αυτόν τον τόπο, σε αυτή τη συγκυρία, υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και ότι υπάρχουν προβλήματα και στο Χρηματιστήριο. Είχα λοιπόν προτείνει, ομάδα βουλευτών από όλα τα κόμματα να δουλέψει μαζί για ένα νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και για τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και να μην κατατεθεί κομματικό νομοσχέδιο, είτε από την πλευρά της ΝΔ, είτε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτες να το χτυπήσουμε.
Με την κατάθεση κομματικών νομοσχεδίων, όπως γίνεται σήμερα με την κατάθεση του νομοσχεδίου της ΝΔ, το θέμα αυτό θα μπει μέσα στη διελκυστίνδα του προεκλογικού αγώνα, και τελικά θα έχουμε μια άγονη συζήτηση, χωρίς αποτέλεσμα. Χάσαμε την ευκαιρία πέρυσι να μπούμε στην ουσία του προβλήματος, γιατί νομίζω ότι υπάρχουν βουλευτές σε όλες τις παρατάξεις που θα θέλανε πράγματι να βοηθήσουν να προχωρήσουμε ρυθμίσεις που θα έδιναν τη δυνατότητα μιας έρευνας σε βάθος και θα θωράκιζαν την κοινωνία μας από συμπτώματα διαφθοράς, τα οποία, εγώ νομίζω, υπάρχουν παντού. Δεν είναι μόνο ο δημόσιος τομέας, δεν είναι μόνο κάποιοι στον ιδιωτικό τομέα, είναι παντού. Και αυτό πρέπει να χτυπηθεί, γιατί εγώ πιστεύω ότι καμία πρόοδος δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο, αν δεν εξαλείψουμε αυτό το νοσηρό φαινόμενο της διαφθοράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς να υποτιμώ καμία τάξη εργαζομένων, νομίζω ότι δεν «χτυπάει» καλά στο λαό η συζήτηση για τη συμμετοχή ηθοποιών στα ψηφοδέλτια
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω πώς «χτυπάει» στο λαό, θα σας πω πώς χτυπάει σε εμένα. Εδώ γίνεται μια παρεξήγηση, ελπίζω όχι σκόπιμα. Μιλάμε όλοι για ανανέωση. Η ανανέωση που έχει σημασία για τον κόσμο και τον πολιτικό βίο είναι η ανανέωση των ιδεών των κομμάτων. Αυτό δηλαδή που θέλει ο κόσμος είναι να δει τα κόμματα, στη θεωρία τους και στην πράξη τους, να είναι πολύ κοντά στα προβλήματά του, και να έχουν τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίζουν.
Γι” αυτή την ανανέωση, θα αναζητήσεις πρόσωπα που έχουν το κύρος και την εμπειρία να την εκφράσουν και, φυσικά, θα αναζητήσεις και νέα πρόσωπα, τα οποία όμως έχουν ήδη καταξιωθεί στον πολιτικό στίβο ή στην κοινωνική ζωή και είναι σχετικά με τα πολιτικά θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι λίστες του ΠΑΣΟΚ, όπως τις είδατε, τι στοιχεία βλέπετε να περιέχουν;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπήρχε μια λανθασμένη, νομίζω, προσδοκία μεγάλων ονομάτων κλπ. Νομίζω ότι στην πλειοψηφία τους τα νέα ονόματα που περιελήφθησαν στη λίστα είναι ουσιαστικά επαγγελματίες. Ο μέσος όρος εκφράζεται από ένα πρόσωπο 40 ετών που ασκεί ένα επάγγελμα. Αυτό είναι καλό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αναχωρητισμός που παρατηρείται όμως;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας. Σχετικά με αυτούς που αποχώρησαν οικειοθελώς, για διαφορετικούς ίσως λόγους ο καθένας, λυπάμαι που αποχώρησαν – τους χρειαζόμαστε, δεν μας περισσεύει κανένας – και πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα, αν ήταν και αυτοί στις λίστες των υποψηφίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, στρατευτήκατε στον προεκλογικό αγώνα και εσείς, έτσι δεν είναι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως ξέρετε, εκλέγομαι στην Α” Αθήνας από πολλά-πολλά χρόνια, και επιπλέον έχω καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πρέπει να λειτουργήσουμε για να έχουμε έναν επιτυχή εκλογικό αγώνα. Έχω καταγράψει 5 συγκεκριμένα σημεία τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά για τη διάρθρωση της διαδικασίας του εκλογικού μας αγώνα και περιμένω αυτά τα σημεία να υλοποιηθούν.
Και πιστεύω ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες για τις διεργασίες αυτές στο ΠΑΣΟΚ, για την επεξεργασία π.χ. του προεκλογικού μας προγράμματος. Μιλάω για συγκεκριμένα στοιχεία, όχι για το πλαίσιο, γιατί εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε πάρα πολύ κοντά στον κόσμο ο οποίος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και πάντα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι μουδιασμένος και πρέπει να του μιλήσουμε αξιόπιστα, πειστικά και με μια διάθεση αυτοκριτικής. Να του πούμε ότι είμαστε μαζί του, ότι είναι πολλά πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε και δεν τα έχουμε κάνει, ή δεν τα έχουμε κάνει τόσο καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχετε παρακολουθήσει τη συνέντευξη του κου. Κληρίδη για τους S-300; Ήσασταν Υπουργός Άμυνας τότε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Λίγα πράγματα στο ραδιόφωνο, δεν ξέρω τι ακριβώς είπε ο κος Κληρίδης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ότι αν παίρναμε τους S-300 στην Κύπρο, θα γινόταν πόλεμος, για να σας το πω κοφτά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η απόφαση για τους S-300 ελήφθη αφού εγώ είχα φύγει από το Υπουργείο Άμυνας, τον Ιανουάριο του 1997. Δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε. Ξέρω ότι δόθηκε μια κοινή συνέντευξη τον Ιανουάριο του 1997 από τον κο. Κληρίδη και τον κο. Σημίτη για την αγορά των S-300, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα και μετά το ζήτημα κατέληξε εκεί που όλοι ξέρουμε.
Θέλω όμως να αναφερθώ σε μια προηγούμενη δική μου εμπειρία, για τα ρωσικά τανκς τα οποία πήρε η Κύπρος. Ήμουν τότε Υπουργός Άμυνας. Υπήρχαν τρομερές αντιδράσεις από επώνυμες και ανώνυμες πηγές. Όμως, εμείς επιλέξαμε μια διαφορετική τακτική. Πήγαμε εκεί χωρίς καμία δημοσιότητα και, ξαφνικά, τα τανκς αυτά παρουσιάστηκαν στην παρέλαση στην Κύπρο το 1996.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ξέρω τι έγινε και με τους S-300, αλλά αυτά δεν πρέπει να τα συζητάμε δημόσια.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαρίστως να σας πω, ξέρω ακριβώς το παρασκήνιο. Δεν μου αρέσει να αφήνουμε την υπόνοια ότι, όταν κάποιοι μας πιέζουν, όταν κάποιοι μας απειλούν με πόλεμο, εμείς τελικά συμμορφωνόμαστε σε αυτά που μας επιβάλλουν. Αυτό δίνει την εικόνα μιας εξαρτημένης χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λέτε ότι αυτό δεν ισχύει;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα ήθελα να δω ακριβώς τι είπε ο κος Κληρίδης και ευχαρίστως κάποια άλλη μέρα να το κουβεντιάσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έπεσε ο Σεβαρνάτζε, ή μάλλον έφυγε. Η άποψή σας; Κλείνει κάποιος κύκλος;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο Σεβαρνάτζε ήταν όπως ξέρετε το «χαϊδεμένο παιδί» της Αμερικής για πολύ καιρό, ίσως ήταν και αγαπητός όταν ήταν στις μεγάλες του δόξες, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, η χρησιμότητά του φαίνεται πως έληξε, γιατί υπήρχε διαφθορά, οικονομική ανέχεια στη χώρα του και τώρα αναζητείται μια νέα πολιτική κατάσταση που θα είναι πιο αποδεκτή.
Ας μην ξεχνάμε και το εξής: Και η Γεωργία είναι στο μεγάλο διάδρομο που εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα, από το Ιράν, μέχρι την Ανατολική Ευρώπη. Αυτή είναι μια ζώνη ιδιαίτερα ευαίσθητη για τη μεταφορά της ενέργειας και του πετρελαίου, και τη διεκδικούν ως ζώνη επιρροής οι Η.Π.Α. Και αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια έμμεση συνεργασία ή τουλάχιστον μια κάποια ανοχή από την πλευρά της Μόσχας στα σχέδια της Αμερικής για την ευρύτερη αυτή περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Παρακαλώ, να είστε καλά.