ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει την κοινωνική Χάρτα, τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κι όμως οι δημοσκοπήσεις εμφανίζονται να είναι κολλημένες στο 7%-8% εν σχέση προς τη ΝΔ. Γιατί;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η διαφορά αυτή έχει σταθεροποιηθεί και αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τις δημοσκοπήσεις να δημιουργούν και πολιτική. Πρέπει να τις λάβουμε υπόψη μας σοβαρά και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιστρέψουμε το κλίμα. Πιστεύω ότι μία πολιτική – όπως λέτε – παροχών την τελευταία στιγμή δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε ότι αυτή η λογική υποτιμά τον κόσμο, τους πολίτες;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι έχει γίνει μια μεγάλη παρεξήγηση σε αυτό το σημείο. Κάθε χρόνο, η κυβέρνηση, αυτή την εποχή, εξαγγέλλει πακέτο κοινωνικής πολιτικής, ας το πούμε έτσι. Πέρυσι, αν θυμάστε, εξήγγειλε το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτή τη χρονιά, το κοινωνικό πακέτο ήταν κάπως πιο απλόχερο από τις άλλες χρονιές. Συνηθισμένο αυτό στις δημοκρατίες, ας μην μας εκπλήσσει.
Κανείς βέβαια δεν έχει αντίρρηση σε κοινωνικά μέτρα αυτής της φύσης, αλλά δεν θα έπρεπε να περιμένουμε – και δεν περίμενα εγώ τουλάχιστον – αυτό να αντιστρέψει ένα κλίμα ή να κάνει τον ψηφοφόρο να αλλάξει πολιτική άποψη η οποία έχει σχηματιστεί με βάση μια σειρά από άλλα γεγονότα και φαινόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα, είπατε πολλά. Είπατε ότι «δεν είμαστε πια όλοι μαζί», ότι «ένα σημαντικό κομμάτι του λαού» – για τους συντρόφους σας το είπατε – «αισθάνεται ότι συγχρωτιστήκαμε με τους νεόπλουτους του παρασιτισμού και ότι γίναμε τμήμα του κατεστημένου». Νομίζω ότι είναι βαριές κουβέντες αυτές.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι, όταν υπάρχουν προβλήματα, τα προβλήματα αυτά πρέπει να τα αναγνωρίζουμε και να μιλάμε το λόγο της αλήθειας. Εγώ τι είπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Αυτά που ακούω από τον κόσμο. Ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνει κανείς, (άλλοι θα συμφωνήσουν ότι αυτά που λέει ο κόσμος – τουλάχιστον αυτά που λέει ο κόσμος σε μένα – είναι έτσι, άλλοι μπορεί να λένε ότι είναι υπερβολές), αυτές οι εντυπώσεις του κόσμου έχουν δημιουργήσει μία εικόνα. Και αυτή η εικόνα στην πολιτική είναι μια πολιτική πραγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εντυπώσεις όμως ή είναι πραγματικότητα; Δεν είστε ο πρώτος, και φαντάζομαι, ούτε ο τελευταίος που έχει αναφερθεί σε αυτά τα πράγματα. Υπενθυμίζω την παρέμβαση του κου. Πάγκαλου.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, κε. Σιαφάκα. Εγώ λέω ότι, ανεξάρτητα από το αν έχει βασιμότητα ή όχι το όλο θέμα, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα, άρα είναι πολιτική πραγματικότητα. Εάν με ρωτάτε ποια είναι η δική μου άποψη, εγώ ευθαρσώς θα σας πω ότι υπάρχουν τέτοια συμπτώματα παρακμιακά, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εμείς οι ίδιοι μέσα στο κόμμα.
Όπως έχω πει και στο παρελθόν, χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να κάνουμε τη δική μας αυτοκάθαρση, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με αξιοπιστία στον κόσμο. Δεν κάνει καλό να εθελοτυφλούμε και να μην αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει μια βάση αυτό που λέτε. Είδαμε πρόσωπα που ήταν κοντά στον κο. Σημίτη να απομακρύνονται. Μήπως υπάρχει μια ηγετική ομάδα που δημιουργεί ένα πεδίο έντασης και προκαλούνται, εξαιτίας κάποιων συμεριφορών, αυτές οι εντυπώσεις;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το είπα αυτό και στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή ότι, αυτή η κουλτούρα της κλειστής παρέας που δουλεύει με αποκλεισμό των άλλων δεν έχει κάνει καλό στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Εγώ όμως θέλω να πάω και παραπέρα, επειδή μιλήσατε για ηγετικά στελέχη. Δεν είναι μόνον τα ηγετικά στελέχη που ξέρει το πανελλήνιο. Υπάρχουν και, ας πούμε, μεσαία στελέχη τα οποία στις τοπικές κοινωνίες παίζουν κάποιο ρόλο. Ένας ας πούμε κομματικός ο οποίος έγινε Διευθυντής Νοσοκομείου ή Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και συμπεριφέρεται αυταρχικά, η συμπεριφορά του χρεώνεται σε ολόκληρο το κίνημα. Και νομίζω ότι στις τοπικές κοινωνίες αυτό είναι πιο ισχυρό θέμα.
Εμείς δεν μπορούμε να χρεωθούμε αλαζονεία και αυταρχική συμπεριφορά ορισμένων. Θα πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει και λάθη, ότι έχουν παρεισφρήσει οι αιώνιοι τύποι που προσκολλώνται στην εξουσία και πρέπει να καθαρίσουμε το κόμμα από τέτοιου είδους ζιζάνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται λόγος ότι οι εκλογές αυτές είναι ήδη χαμένες. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια. Το κλίμα είναι δυσμενές, ο αγώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, αλλά πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ ως κίνημα κοινωνικό – δεν μιλάω για τους μηχανισμούς – έχει τεράστιες εφεδρείες, τις οποίες μπορεί να κινητοποιήσει και με κατάλληλους χειρισμούς, νομίζω, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, το οποίο μας στήριξε πάντοτε, παραδοσιακά, και που τώρα προβληματίζεται μπορεί να μας ξαναστηρίξει, αν εμείς του μιλήσουμε ειλικρινά με διάθεση αυτοκριτικής και αξιόπιστα. Αν του πούμε ότι, ανεξάρτητα από το τι έχει γίνει στο παρελθόν, εμείς είμαστε το κόμμα που μπορεί να του εγγυηθεί το μέλλον. Αν του εξηγήσουμε τι θα κάνουμε γι” αυτό το μέλλον.
Για να το κάνουμε όμως αυτό, θα πρέπει να είμαστε αυτό που είπατε στην αρχή: Θα πρέπει να είμαστε «όλοι μαζί». Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Εμείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ – μιλάω για τα στελέχη – έχουμε διαφορετικές απόψεις για μια σειρά από θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια, πότε υπήρξατε «όλοι μαζί»;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι ζήτημα βαθμού. Αυτή τη στιγμή οι αποστάσεις που έχουν διαμορφωθεί δημιουργούν ένα πρόβλημα, και αυτό που είπα στην Κ.Ο. είναι ότι πρέπει να κάνουμε όλοι την υπέρβαση, να ξαναδούμε αυτές τις διαφορές μετά τις εκλογές και τώρα να συμφωνήσουμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα εκλογικής δράσης πάνω σε ορισμένα βασικά σημεία. Έκανα συγκεκριμένες προτάσεις. Αν αυτές γίνουν αποδεκτές, εάν πράγματι δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορώ να σας πω βέβαια ότι «κερδήθηκε η μάχη», μπορώ όμως να σας πω ότι η μάχη θα δοθεί με πολύ καλύτερους οιωνούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είδαμε σε πρωτοσέλιδα σενάρια που μιλούσαν για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο κος. Σημίτης και την πιθανότητα να πάρει τη θέση του ο κος. Παπανδρέου.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση γύρω από αυτό το σενάριο. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει, εκτός αν ο ίδιος το θέλει. Δεν νομίζω ότι κανείς διανοείται ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να βγει κάποιος να τον αμφισβητήσει και να θέσει θέμα αρχηγίας. Είναι και αντιδεοντολογικό.
Επομένως, το ερώτημα είναι ένα: Αν ο ίδιος θέλει να παραμείνει επικεφαλής και να πάμε μαζί του στις εκλογές ή όχι. Οι δηλώσεις που έχει κάνει είναι ότι θα προχωρήσει ο ίδιος στις εκλογές. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για αμφισβήτηση ή για συζήτηση σεναρίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οτιδήποτε είναι να συμβεί θα συμβεί την επομένη των εκλογών.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τώρα μιλάμε για την πορεία προς τις εκλογές. Για μετά τις εκλογές, δεν γνωρίζω. Είναι πολλά χρόνια Πρωθυπουργός, μπορεί, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, ο ίδιος να θελήσει να ανοίξει το δρόμο σε διαδοχή. Αυτό όμως δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να μας απασχολήσει τώρα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τώρα είναι η προεκλογική μας καμπάνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε θερμά, κε. Υπουργέ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.