ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στη γραμμή ένα σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γεράσιμο Αρσένη για να δούμε τι συμβαίνει στο κυβερνών κόμμα. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε σήμερα μια συνέντευξη στο Έθνος και ο τίτλος που βγαίνει από αυτά που λέτε είναι «Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει τώρα πρωτοβουλίες». Θέλω να σας ρωτήσω πώς αισθάνεται ο Γεράσιμος Αρσένης, με την ιστορία που έχετε καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια, με όλα όσα γράφονται, ακούγονται και συνθέτουν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που φθάνει μέχρι και τη λογική της σκανδαλολογίας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είμαι ανήσυχος για τις εξελίξεις αυτές. Και είμαι ανήσυχος, γιατί δεν μπορούμε να κολλήσουμε σε μια μεγάλη παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, την ταμπέλα της διαφθοράς. Εάν έχουν γίνει και στο βαθμό που έχουν γίνει πράξεις κολάσιμες ή ηθικά μεμπτές, αυτές πρέπει να τιμωρηθούν και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο – και αυτό ήταν και το νόημα της συνέντευξής μου – το ΠΑΣΟΚ το ίδιο πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να απολογηθούμε για πράξεις που τυχόν έχουν γίνει και δεν εκφράζουν ούτε την ιστορία μας, ούτε την ιδεολογία μας, ούτε την προσφορά μας στην κοινωνία.
Γι΄ αυτό νομίζω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρέπει να αντιστρέψει το κλίμα, λέγοντας ότι αυτό που δεν έχουμε κάνει από το 1996 ενώ το είχαμε υποσχεθεί, ότι θα ανοίξουμε δηλαδή ένα μέτωπο εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς, θα το κάνουμε τώρα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει φραστικά, θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες πράξεις. Και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνει μια ανακατάταξη των στελεχών του και στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το εξειδικεύσουμε αυτό. Λέτε στη συνέντευξή σας ότι δεν είστε υπέρ του πολιτικού κανιβαλισμού και δεν ζητάτε ανθρωποθυσίες. Ουσιαστικά όμως μου είπατε τώρα ότι είστε υπέρ ενός ανασχηματισμού σε κυβερνητικό ενδεχομένως και σε κομματικό επίπεδο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως, αλλά αυτό διαφέρει από τον κανιβαλισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν υπάρχουν ευθύνες δεν πρέπει να αναληφθούν;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι άλλο. Εάν υπάρχουν ευθύνες, οπωσδήποτε πρέπει να αποδοθούν. Οι ευθύνες είναι δύο ειδών. Υπάρχουν ευθύνες ποινικές, για τις οποίες αρμόδια είναι τα δικαστήρια, υπάρχουν όμως και ευθύνες πολιτικές. Αυτές είναι μια ευρύτερη έννοια, κάτι τελείως διαφορετικό και είσαι υποχρεωμένος, ως κόμμα, ως κυβέρνηση, να προχωρήσεις σε ορισμένες πράξεις που σηματοδοτούν στον κόσμο ότι δεν έχεις καμία διασύνδεση με οτιδήποτε μπορεί να έχει γίνει που είναι ηθικά μεμπτό. Αυτό δεν χρειάζεται να το καταλογίσεις σε συγκεκριμένο πρόσωπο, ανακατατάσσοντας τις δυνάμεις δίνεις αυτό το μήνυμα στην κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέμε «ανασχηματισμός», επειδή αυτό ακούγεται κατά κόρον τις τελευταίες ημέρες, θέλω να ρωτήσω αν αυτός ο ανασχηματισμός περνάει μέσα από μια λογική ανανέωσης ηλικιακής ή άλλης και, επίσης, γιατί και αυτό λέγεται, ότι μια ελπίδα που μπορεί να έχει ο πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα να αναστρέψει το κλίμα και την εικόνα του είναι να επαναφέρει στις κυβερνητικές τάξεις όλους εσάς, όλα τα κορυφαία στελέχη που βρίσκονται εκτός, τον Γεράσιμο Αρσένη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, έχουν γραφεί τα ονόματά σας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ έχω τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Ένας ανασχηματισμός που γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς νομίζω ότι δεν πρόκειται να πετύχει και οι εντυπώσεις που μπορεί να κερδίσεις για μία ή δύο ημέρες θα σβήσουν μετά.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένας δομικός ανασχηματισμός που σηματοδοτεί δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι τοποθετούνται στελέχη τα οποία έχουν την πείρα και το ήθος για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που κατά τη γνώμη μου είναι δύο, το θέμα της διαφθοράς και το πρόβλημα της οικονομίας.
Δεύτερον, αυτό που πρέπει να σηματοδοτηθεί είναι ότι αλλάζει και η πολιτική μας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να δώσουμε μια προοπτική της παράταξής μας για την επόμενη τετραετία μόνο με αλλαγές προσώπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε δομικός ανασχηματισμός ο οποίος σίγουρα, εκτός από τις αλλαγές προσώπων θα πρέπει να απαντά και στα ζητούμενα αλλαγής, διόρθωσης πολιτικής και μάλιστα αναφέρατε και δύο τομείς, τον τομέα της οικονομίας, που θα προσθέσω περνάει και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχετε δίκιο, μαζί πάνε αυτά
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το δεύτερο, το θέμα της διαφθοράς για να θωρακισθεί η αξιοπιστία, εγώ θα έλεγα, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά του πολιτικού κόσμου. Εγώ αναρωτιέμαι, ο Γεράσιμος Αρσένης, σ΄ αυτή την κουβέντα περί ανασχηματισμού που είναι κάτι παραπάνω από σενάριο από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης έχει ανακοινώσει ότι με τη λήξη της προεδρίας θα πάρει πρωτοβουλίες. Πρώτον για το χρόνο που επιλέγει ο πρωθυπουργός, υπάρχουν τα περιθώρια να περιμένουμε ένα και πλέον μήνα ακόμα για να γίνει ότι είναι να γίνει σε επίπεδο πρωτοβουλιών καταμεσής του καλοκαιριού και, δεύτερον, ο Γεράσιμος Αρσένης είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Κυβέρνηση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όσον αφορά στο πρώτο, έχω ήδη εκφράσει την ανησυχία μου ότι αφήνοντας ανοικτό το θέμα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα που δύσκολα θα αντιμετωπισθούν τον Ιούλιο. Οι κρίσεις δεν προγραμματίζονται. Όταν μια κρίση παρουσιασθεί πρέπει να την αντιμετωπίσει κανείς αμέσως.
Βέβαια, κατανοώ την ευαισθησία του Πρωθυπουργού να χειρισθεί σχεδόν αποκλειστικότητα τα θέματα της ελληνικής προεδρίας αλλά να μην ξεχάσουμε ότι είναι και Πρωθυπουργός της Ελλάδας και, όταν υπάρχει πρόβλημα κρίσης στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει να το αντιμετωπίσει τώρα και όχι αργότερα γιατί από τώρα ως τον Ιούλιο θα δεχθούμε βολές και πυρά από πολλές πηγές που δεν είναι πάντα και καλόπιστες και θα παραμείνουμε αδρανείς. Εγώ θα προτιμούσα η αντιμετώπιση του θέματος αυτού να ήταν ακαριαία, τώρα.
Εν πάση περιπτώσει, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να το κάνει αργότερα. Αλλά αν γίνει αργότερα αυτό θα πρέπει να είναι ένα νέο πακέτο πολιτικής που δίνει μια προοπτική στην παράταξη και αυτό συνοδεύεται και από αλλαγές σχημάτων και προσώπων και στην κυβέρνηση και στο κόμμα, δεν μπορεί να γίνει αυτό μόνο με αλλαγές προσώπων, ούτε φυσικά οι πολιτικές μπορεί να αλλάξουν αν δεν αλλάξουν και οι φορείς των πολιτικών αυτών.
Τώρα, όσον αφορά εμένα, ξέρετε αυτά δεν τα λέω για προσωπικούς λόγους, εγώ θέλω να βοηθήσω την παράταξή μου. Θέλω η παράταξή μου να βγει από το νοσηρό κλίμα που υπάρχει σήμερα, θέλω να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε η παράταξη με μία κοινωνική παράδοση και κοινωνική ευαισθησία, ότι είμαστε η παράταξη που μπορούμε να δώσουμε προοπτική στον κόσμο και, πάνω απ΄ όλα, ότι είμαστε η παράταξη που δεν ανέχεται ούτε υποψία διαφθοράς μέσα στο χώρο μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό το θέλω να βοηθήσω, εμένα μου απαντά ότι είναι έτοιμος ο Γεράσιμος Αρσένης
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Με αυτή την έννοια όμως που σας είπα. Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε μια διαδικασία επικοινωνιακής πολιτικής. Είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω μια πορεία πραγματικής αλλαγής και αξιόπιστης πορείας προς το λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γράφτηκε και το θέτω υπόψη σας ότι είχατε ένα ραντεβού με τον Γραμματέα τον κ. Λαλιώτη και ότι αφορούσε την περαιτέρω αξιοποίησή σας στον τομέα του κόμματος.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Με τον κ. Λαλιώτη συναντιέμαι από καιρό εις καιρό, πράγματι συναντήθηκα τελευταία, βάλαμε διάφορους προβληματισμούς από τη μια και την άλλη πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις προτάσεις του πώς τις βλέπετε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τις προτάσεις του, όσον αφορά την αναδιοργάνωση του κόμματος εννοείτε, τις βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσες αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουμε την υποδομή μέσα στο κόμμα και την πολιτική βούληση να τις υλοποιήσουμε. Χρειάζεται όμως η υλοποίηση των προτάσεων αυτών να συνοδευτεί και από μια αλλαγή των δομών, δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στην Κ.Ε. γιατί αυτό χρειάζεται Συνέδριο και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να γίνει ίσως μια αλλαγή στο Ε.Γ. και στους τομείς της οργάνωσης για να πνεύσει ένας νέος άνεμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια που σας ρώτησα για τις προτάσεις Λαλιώτη να σας ρωτήσω και για τις προτάσεις Κοσμίδη που επίσης συζητήθηκαν πολύ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είδα ότι δημιουργήθηκε μεγάλος θόρυβος από έναν προβληματισμό που θα μπορούσε να τεθεί, ίσως όχι αυτή τη στιγμή γιατί παρερμηνεύθηκε. Αλλά ιδέες αυτού του είδους υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ προσωπικά το 1985 είχα προτείνει μια κυβέρνηση 15 υπουργών. Αλλά αυτό γυρίζει.
Ο κ. Κοσμίδης νομίζω ότι έκανε μια πρόταση ως συμβολή στον προβληματισμό, δεν νομίζω ότι έκανε μια πρόταση για υλοποίηση αμέσως, πήρε διαστάσεις ο προβληματισμός αυτός γιατί την εποχή αυτή υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση.
Ίσως τέτοιοι προβληματισμοί θα πρέπει να γίνονται σε άλλη εποχή που το κλίμα θα είναι πιο νηφάλιο. Πάντως, τις προτάσεις αυτές αξίζει τον κόπο να τις συζητήσουμε και να τις δούμε και όχι μόνο μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και με τα άλλα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι ακόμα που συζητείται είναι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Και μια κουβέντα που ξεκινάει και πολλοί πιστεύουν ότι είναι και μέσα στις πρωτοβουλίες Σημίτη, ότι ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί η κοινή γνώμη και τα άλλα κόμματα. Πώς το βλέπετε αυτό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ φοβάμαι ότι έχουμε χάσει το timing για κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω τώρα που μπαίνουμε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο μπορούμε να έχουμε ένα νηφάλιο διάλογο και μια μεγάλη πλατιά συναίνεση σε αλλαγές του εκλογικού νόμου, άλλωστε ο κ. Καραμανλής δήλωσε χθες ότι δεν δέχεται καμία αλλαγή. Νομίζω ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί αμέσως μετά τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε και κάτι που έρχεται και ξαναέρχεται. Μια που μιλήσαμε για αλλαγές και μονίμως μπαίνει από το παράθυρο έστω και αν το βγάζουν από την πόρτα το θέμα της διαδοχής, και εκεί γίνεται πολύ κουβέντα ότι ο Κώστας Σημίτης πρέπει να αφήσει ανοικτό το δρόμο της διαδοχής, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται αλλά μετά τις εκλογές γιατί τώρα δεν θέλει και δεν συμφέρει, τα ξέρετε. Τι λέτε ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βλέπετε πόσο δίκιο έχω ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνουν τώρα και να μην αφήσουμε μεγάλα χρονικά περιθώρια να καλλιεργούνται διάφορα σενάρια που καλλιεργούνται πάνω σε μια αβεβαιότητα. Αυτά πρέπει να κλείσουν τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν τις εκλογές;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ποια; Εγώ μιλάω για την ανάγκη των πρωτοβουλιών. Εσείς μιλάτε για το θέμα της διαδοχής. Εδώ πρέπει να λειτουργήσουμε πάνω σε ορισμένα δεδομένα. Το ένα δεδομένο είναι ότι αλλαγή ηγεσίας πριν τις εκλογές δεν μπορεί να γίνει, αν δεν το θελήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, το δεύτερο είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν προτίθεται να αφήσει την ηγεσία του κόμματος τουλάχιστον πριν τις εκλογές. Εάν λοιπόν δεν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι όλα αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν βασίζονται πάνω σε μια ρεαλιστική βάση. Εάν ο Πρωθυπουργός αλλάξει άποψη, αυτό βέβαια είναι διαφορετικό, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν έχω μηνύματα ούτε προαισθήματα ότι ο Πρωθυπουργός θα αλλάξει άποψη σε αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ ευχαριστώ.