ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γεια σας. Λέτε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει τώρα να πάρει πρωτοβουλίες, γιατί είναι πολύ μακριά το τέλος Ιουνίου ή οι αρχές Ιουλίου.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η γνώμη μου είναι ότι στην πολιτική, όταν προκύπτει ένα καυτό θέμα, όπως είναι το θέμα της διαφθοράς, δεν μπορείς να περιμένεις, δεν μπορείς να αναβάλεις τη διαχείρισή του, διότι θα βρεθείς αδρανής και εκτεθειμένος στις βολές όλων. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα έπρεπε τώρα να πάρει το νυστέρι και να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ούτως ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση να πατάξει τη διαφθορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε και στα θεσμικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά και στον ανασχηματισμό.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σε όλα αναφέρομαι. Αυτή τη στιγμή, κε Πάϊκε, υπάρχει το εξής πρόβλημα. Ο κόσμος καλώς ή κακώς έχει την εντύπωση ότι η διαφθορά είναι γενικευμένη και ότι αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ότι εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ θα έλεγα ότι εμπλέκονται πολιτικά στελέχη όλων των παρατάξεων, εν πάση περιπτώσει. Το θέμα είναι ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Αυτή πρέπει να οδηγήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέτε και στη συνέντευξή σας στο Έθνος, στο Β. Σκουρή, ότι πρέπει να πάρει κάποιες γενναίες πρωτοβουλίες κλπ. Μήπως είναι αργά; Είμαστε στον τελευταίο χρόνο πριν από τις εκλογές
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στην πολιτική ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το είχαμε πει το 1996, όταν είχαμε πει ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αυτό έχει αργήσει και έχει δημιουργήσει και ένα κόστος και στον πολιτικό κόσμο και στην παράταξή μας. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έλεγα ότι, ως πλειοψηφία, δεν αξιοποιήσατε και τις ευκαιρίες που υπήρχαν π.χ. τη συνταγματική πρόβλεψη για το ασυμβίβαστο μεταξύ του εκδότη κλπ., το περιορίσατε στο βασικό μέτοχο
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπήρξαν και αντίθετες φωνές. Εγώ προσωπικά έχω τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα. Δεν μπορώ τώρα και δεν μου αρέσει να λέω: «Εγώ σας τα έλεγα » Το θέμα είναι ότι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Και εγώ νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει τώρα μία ευκαιρία, έστω και αργά, να έλθει κάθετα αντιμέτωπη με φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Για να το πετύχει όμως αυτό, θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι την αξιοπιστία της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να είναι η μετατροπή του «πόθεν έσχες» με έμφαση στο «πόθεν» κ.α.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να κάνω ένα σχόλιο σε αυτό: Δεν έχω καμία αντίρρηση ότι χρειάζεται μία πιο σύνθετη νομοθεσία για να θωρακίσει το Δημόσιο από όλα αυτά τα συμπτώματα – και μάλιστα, με μερικούς βουλευτές είχαμε εκδηλώσει την πρόθεση να πάρουμε μία τέτοια πρωτοβουλία – μην πέσουμε όμως στην παγίδα και πιστέψουμε ότι αυτά γίνονται διότι δεν έχουμε επαρκή νομοθεσία. Π.χ. Αν πάρουμε το «πόθεν έσχες» στελεχών τα τελευταία 5 χρόνια, νομίζω ότι θα βγούνε τα συμπεράσματα. Θέλω δηλαδή να πω ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης κυρίως να κόψουμε με το νυστέρι κάποια νοσηρά συμπτώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ακόμη και θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, ότι δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις. Νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα και πιστεύω ότι η κυβέρνηση με αναδιάταξη των στελεχών και των δυνάμεών της, με ένα άλλο πολιτικό πρόγραμμα, μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να μην έγιναν πολλά πράγματα μέχρι σήμερα σε αυτόν τον τομέα, αλλά ότι από εδώ και πέρα δεν χωρατεύουμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε υψηλό πολιτικό κόστος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σημερινή σας συνέντευξη παρέχει πλούσιο υλικό. Λέτε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αισθάνεται και ο ίδιος διαψευσμένος από πρόσωπα τα οποία εμπιστεύτηκε. Τον τελευταίο καιρό γίνεται κουβέντα για επιστροφή στην ιστορική ηγεσία και γράφεται και το όνομά σας. Εσείς πώς το βλέπετε; Το λέω γιατί μπορεί να πει κάποιος «Μα τώρα μας θυμήθηκε;»
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δικαιολογημένα θα το πουν αυτό πολλοί, αν ο επικείμενος ανασχηματισμός γίνει για επικοινωνιακούς μόνο λόγους. Επικοινωνιακός ανασχηματισμός θα είναι μπούμεραγκ. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι ένας δομικός ανασχηματισμός που θα στελεχώσει το δημόσιο τομέα και την κυβέρνηση με στελέχη πείρας που μπορούν να ανταποκριθούν σε μία τέτοια εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δηλαδή είχατε τέτοιες ενδείξεις και πειθόσασταν για κάτι τέτοιο, θα δεχόσασταν να στρατευτείτε, έτσι δεν είναι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μιλάτε προσωπικά για μένα; Εγώ βρίσκομαι σε μία στιγμή της προσωπικής μου σταδιοδρομίας που τα προσωπικά παίζουν ελάχιστο ρόλο. Εγώ θα ήθελα να συζητήσω αυτά τα θέματα. Σας είπα εξάλλου ότι ένας επικοινωνιακός ανασχηματισμός είναι κάτι που με αφήνει τελείως αδιάφορο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλατε δηλαδή να συζητήσετε και με τον πρωθυπουργό αυτά τα θέματα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χρειάζεται και μία αλλαγή πορείας. Πώς θα πείσεις τον κόσμο ότι τώρα, έστω και αργά, πραγματικά έχουμε πάρει το μήνυμα να αλλάξουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Και δύο είναι τα θέματα: Πρώτα απ” όλα, έναν πόλεμο εναντίον της διαφθοράς, όχι μόνο νομοθετικά, αλλά και διοικητικά. Και δεύτερον, θα πρέπει να δούμε το θέμα της οικονομίας, ένα θέμα που, όπως ξέρετε, χρόνια τώρα επιμένω ότι θα πρέπει να καλύψουμε το παραγωγικό έλλειμμα και αυτό θα φανεί ακόμα οξύτερο ως πρόβλημα μετά το 2004.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε την κίνηση που έγινε το Σάββατο με την ονομασθείσα αριστερή πρωτοβουλία που, εκτός των άλλων, ζητά και τη θεσμοθέτηση των εσωκομματικών τάσεων.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ξέρω τα περισσότερα στελέχη. Είναι παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν δώσει αγώνες μέσα στην παράταξη για το ΠΑΣΟΚ, έχουν εκφράσει αυτές τις απόψεις για μία άλλη κοινωνική πολιτική και νομίζω ότι έχουν κάθε λόγο να επιμείνουν ότι οι απόψεις τους πρέπει να εκφραστούν και να ακουστούν μέσα στο κίνημα. Από αυτή την άποψη είναι καλό ότι μαζευτήκανε, μιλήσανε και τοποθετηθήκανε. Αυτό όμως δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Πρέπει να οδηγήσει σε μία ενεργοποίηση των οργάνων και της Κεντρικής Επιτροπής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη θεσμοθέτηση των εσωκομματικών τάσεων πώς τη βλέπετε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα το έβλεπα θετικά, εάν μιλούν για οργανωμένες τάσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά δεν είναι συνασπισμός κομμάτων. Το να υπάρχει μία πολιτική τάση η οποία εκφράζεται και λειτουργεί αυτό είναι θετικό. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να έχεις όργανα τα οποία λειτουργούν πολιτικά. Η Κεντρική Επιτροπή έχει παροπλισθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το Εκτελεστικό Γραφείο, έτσι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το Εκτελεστικό Γραφείο ακόμη περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει στις 27;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάξτε, εδώ είναι ένα θέμα. Βλέπετε, εδώ χαλάει ο κόσμος για θέματα πολιτικής συγκυρίας. Δεν μπορούμε, σε μία μέρα, και μάλιστα καθημερινή, σε μία Τρίτη, να μιλήσουμε για θέματα του μέλλοντος της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτό σηματοδοτεί παροπλισμό της Κ.Ε. σε θέματα διαμόρφωσης του πολιτικού κλίματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί είχε ορισθεί πριν το ξέσπασμα των γεγονότων
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, αλλά η πολιτική είναι ζωντανή. Θα πρέπει να αλλάξει η ατζέντα. Εμείς θα επιμείνουμε και θα προτείνουμε στο Εκτελεστικό Γραφείο να γίνει μία διήμερη σύσκεψη της Κ.Ε., για να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να ακουστούν οι απόψεις των 300. Έτσι θα έχουμε έναν πολιτικό διάλογο και, κυρίως, θα διευκρινίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε «άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή αυτό το τελευταίο: Είχαμε το φαινόμενο της PALCO, το οποίο, αυτόνομο, είναι φοβερό, φαίνεται όμως να προειδοποιεί και για τα περαιτέρω Προχθές, οι βιομήχανοι προειδοποίησαν και αυτοί από την πλευρά τους ότι η ανεργία ίσως φτάσει στο 18 ή 20%, αν δεν λάβουμε μέτρα για τα επόμενα 3-4 χρόνια Το φοβάστε κι εσείς αυτό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, να πω κάτι για τον Σ.Ε.Β. Ο Σ.Ε.Β. τα λέει αυτά εδώ και 6 μήνες ή μάλλον 1 χρόνο. Όταν εγώ και άλλοι λέγαμε ότι στην οικονομία υπάρχει πρόβλημα παραγωγικού ελλείμματος, ο Σ.Ε.Β. δεν μιλούσε. Μιλούσε τότε για ισχυρή οικονομία. Εν πάση περιπτώσει, χωρίς αμφιβολία έχει διαβρωθεί η ανταγωνιστικότητά μας και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την παραγωγική δομή, η οποία ουσιαστικά στηριζόταν σε στοιχεία φτηνής εργασίας, διότι ότι θα υπάρχουν άλλες χώρες με ακόμα φτηνότερη εργασία από εμάς, οι οποίες θα μας βγάλουν έξω από την αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η λύση δεν είναι να δημιουργήσουμε κι εμείς φτηνότερη εργασία
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η λύση είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εργασίας με προγράμματα κατάρτισης, αλλά και να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις μας οι οποίες θα κινηθούν σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας. Αυτά δεν έχουν γίνει και δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Και γι” αυτό σας λέω ότι την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας που έρχεται δεν μπορούμε να την αποφύγουμε πια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα, αν έχουμε την πολιτική βούληση και ευρύτατη κοινωνική συναίνεση, είναι να αρχίσουμε ένα συντονισμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση, που όμως θα αποδώσει μετά από 3-4 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ό,τι κι αν γίνει δηλαδή δεν μπορεί να είναι άμεσης απόδοσης, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στις επόμενες εκλογές.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ας το πω λίγο λαϊκά: Για να στηθεί ένα φουγάρο, και για να δουλέψει ένα καινούριο εργοστάσιο, ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, χρειάζεται 3-4 χρόνια να χτιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε, απλώς το κλίμα μπορεί να αρχίσει να φτιάχνει.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό: Εάν σηματοδοτηθεί στον επιχειρηματικό και στον εργαζόμενο κόσμο ότι βρισκόμαστε σε μία πορεία που έχει προοπτική, ο κόσμος θα στηρίξει αυτή την πορεία, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις δεν θα είναι για τώρα, αλλά για αργότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.