ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου του Ιράκ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Πολλά μπορούν να γίνουν. Εγώ όμως πιστεύω ότι οι εξελίξεις τείνουν προς την κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού άξονα, Γαλλίας – Γερμανίας, που αργά ή γρήγορα θα συμπαρασύρει και τη Ρωσία. Αυτό μπορεί να μη γίνει φέτος, μπορεί να γίνει σε ένα ή δύο χρόνια, βαδίζουμε όμως προς αυτή την κατεύθυνση. Τα βασικά συμφέροντα της Ρωσίας τη φέρνουν πολύ πιο κοντά στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πιστεύω δε ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον πόλεμο του Ιράκ θα είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν έναν καινούριο γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Θα τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ. Ποιος θα πληρώσει την ανοικοδόμηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί με την υποβάθμιση του ρόλου της ΕΕ υποβαθμίζεται και η ελληνική προεδρία.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δυστυχώς αυτό το εξάμηνο χάνεται. Θα είμαστε όμηροι του πολέμου στο Ιράκ και των συνεπειών του. Από την άλλη πλευρά, δεν ξέρουμε και τι λογής Ευρώπη θα προκύψει μετά από τον πόλεμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαφής η θέση της χώρας σε αυτή την ιστορία;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πράγματα και ορθώς πράττει. Είναι όμως δύσκολο να κρατήσει αυτή την εξισορροπητική γραμμή μέχρι τέλους και κάποια στιγμή θα πρέπει κάπου να συνταχθεί. Και πιστεύω ότι πρέπει να συνταχθεί με την ηπειρωτική Ευρώπη. Αλλά με ποια ηπειρωτική Ευρώπη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγματι. Με τον Aznar, με τη Γαλλία
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εδώ πρέπει να παραδεχθούμε κάτι που το ξέραμε και από πριν: Αν εξαιρέσουμε την ωφέλεια που έχει η Ελλάδα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η διεύρυνση της ΕΕ ουσιαστικά αύξησε τον αριθμό των ατλαντικών κρατών, δηλαδή των φιλοαμερικανικών κρατών στην ΕΕ, πράγμα που θα καταστήσει τη λήψη αποφάσεων ακόμη πιο δύσκολη. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να δούμε στο μέλλον μία Ευρώπη a la carte, όπου ένας πυρήνας της θα προχωρήσει όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην πολιτική ενοποίηση – ίσως και με τη δική της άμυνα, άλλες χώρες όμως θα έχουν μια κάπως πιο χαλαρή σύνδεση με αυτόν τον πυρήνα, κυρίως στο χώρο της οικονομικής συνεργασίας.
Το μεγάλο ζήτημα είναι το τι θα κάνει η Ρωσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Μπορεί μάλιστα και η Κίνα να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η Κίνα σε 10 χρόνια θα έχει τεράστιες ανάγκες για πηγές ενέργειας. Αυτό λοιπόν που τώρα απασχολεί τους αμερικανούς και τις εταιρείες πετρελαίου στη Μ. Ανατολή δεν είναι μόνο η μοιρασιά που θα γίνει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές εταιρείες, είναι και το τι θα κάνει η Κίνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλο θέμα το ενεργειακό. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Ας ελπίσουμε κε Αρσένη ότι θα δημιουργηθεί αυτός ο πόλος που θα ανακόψει τη χυδαιότητα του πλανήτη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τουλάχιστον πρέπει να παλέψουμε γι” αυτό.