ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά σας έχουμε μαζί μας, καθώς υπήρξατε για πολλά χρόνια «Τσάρος της οικονομίας», έτσι δεν σας λέγανε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, αρκετά χρόνια πριν. Εν πάση περιπτώσει. Εξακολουθώ να ασχολούμαι με την οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Και ξέρετε πολύ καλά το αντικείμενο. Πρέπει να πω ότι την εποχή της παντοδυναμίας σας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήμασταν πολύ καλύτερα από ό,τι είμαστε σήμερα. Πώς βλέπετε την οικονομία μας; Πάμε για κατάρρευση, για ζημία ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν πάμε για κατάρρευση. Υπάρχει πρόβλημα που έστω και αργά, τώρα, αν το αντιμετωπίσουμε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Με ζημία βέβαια, αλλά θα μπορέσουμε. Η ζημία έχει επέλθει. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε ζημία;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα σας εξηγήσω. Είναι πάνω από δύο χρόνια, όπως θυμάστε κύριε Καρατζαφέρη, που εγώ επέμενα ότι η ένταξή μας στο ευρώ μας δημιουργεί ορισμένα προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Ήταν αυτό το περίφημο «Παραγωγικό Έλλειμμα», ένας όρος που έφερα στην ορολογία μας. Το παραγωγικό έλλειμμα συνίσταται στο ότι καταναλώνουμε ευρωπαϊκά, αλλά δεν παράγουμε ευρωπαϊκά. Υπάρχει ένα έλλειμμα εδώ. Το έλλειμμα αυτό το καλύπτουμε είτε με δάνεια είτε με κοινοτικούς πόρους που σιγά-σιγά εξαντλούνται. Έτσι, ενώ η κατανάλωσή μας δεν μειώνεται, η παραγωγή μας μειώνεται.
Αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει από καιρό. Και να σας πω το γιατί: Αυτή τη στιγμή, έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, επειδή δεν έχει αυξηθεί η παραγωγικότητά μας. Έτσι, οι τιμές ανεβαίνουν στην Ελλάδα περισσότερο από ό,τι ανεβαίνουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εμείς είμαστε αφοπλισμένοι, καθώς έχουμε δώσει το παραδοσιακό εργαλείο της υποτίμησης για να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής μας. Επομένως, πρέπει να προβούμε σε άλλες, πιο οδυνηρές λύσεις, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε «πιο οδυνηρές λύσεις», κύριε Υπουργέ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να εξηγήσουμε πρώτα κάτι: Ο πληθωρισμός τρώει από σταθερά εισοδήματα. Με τον τρέχοντα πληθωρισμό, θα είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε με χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα. Αυτή όμως η προσαρμογή, η υποβάθμιση δηλαδή του βιοτικού μας επιπέδου, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ” άπειρον. Αυτή είναι η ζημία.
Τώρα, ως προς τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε: Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως αξιόπιστα μέτρα που θα δείξουν ότι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα παύσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον όρο «αξιόπιστα μέτρα», εννοείτε αυτά που λέει η κυβέρνηση, να τα πληρώσουν πάλι οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν ξέρω τι συζητάει η κυβέρνηση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εμπορίου πιο συγκεκριμένα, και να καλέσει – δεν ξέρω με ποιον τρόπο – τους μεγάλους πωλητές πολυκαταστημάτων και Supermarkets και να συζητήσουν όσον αφορά στις τιμές των τροφίμων και των προϊόντων. Ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα, λειτουργεί τελικά εις βάρος του καταναλωτή. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να κάνει κάτι αξιόπιστο η κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι εις βάρος του καταναλωτή. Αποσκοπεί στην τήρηση μίας κάποιας γραμμής και να πει ότι δεν μπορεί συνέχεια την αναποτελεσματικότητα της επιχείρησης, το αυξημένο κόστος λειτουργίας της, να το ρίχνουμε στον καταναλωτή. Να σας πω κάτι: Ήμουν εδώ και δύο βδομάδες στο Παρίσι, για μία εκδήλωση. Μου έκανε εντύπωση, ότι στα εστιατόρια και στα καφενεία του Παρισιού, ο καφές είναι πιο φτηνός από ό,τι στα καφενεία στο Περιστέρι και αλλού. Πώς δικαιολογείται αυτό το πράγμα;
Γι” αυτό λέω ότι πρέπει να ληφθούν αξιόπιστα μέτρα καταπολέμησης του πληθωρισμού από την κυβέρνηση, μέτρα τα οποία θα είναι εις βάρος της κερδοσκοπίας, της έλλειψης ανταγωνισμού και υπέρ του καταναλωτή.
Το δεύτερο βήμα θα είναι το καλό παράδειγμα να το δώσει το Δημόσιο και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις. Δεν μπορεί εν μέσω έξαρσης πληθωρισμού να ακούμε για αυξήσεις τιμών στη ΔΕΗ και αλλού, σε Δημόσιες Επιχειρήσεις δηλαδή που έχουν σημειώσει και μεγάλη αύξηση των κερδών τους.
Το τρίτο θα είναι να δούμε πώς αυτή η οικονομία θα αυξήσει την παραγωγικότητά της. Και αυτό δεν είναι θέμα μέτρων τεχνοκρατικών, είναι ζήτημα πολιτικό, ζήτημα αξιοπιστίας, ζήτημα αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που υπάρχει, από το Χρηματιστήριο μέχρι το λιανικό εμπόριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε ότι με μεγάλη καθυστέρηση αντελήφθη η κυβέρνηση ότι η οικονομία δεν πάει καλά. Διαβάζουμε στις εφημερίδες «6 συσκέψεις από τον κο. Σημίτη για την οικονομία». Με συσκέψεις δηλαδή θα λυθούν αυτά τα θέματα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η κυβέρνηση ενεργοποιείται. Νομίζω, δεν είχε υπολογίσει ότι υπάρχει πληθωριστική πίεση στην οικονομία μας η οποία επιτείνεται από τη διεθνή συγκυρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα είναι δυνατόν;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι έχει γίνει μία ασυγχώρητα αισιόδοξη πρόβλεψη. Και το λέγαμε εμείς από καιρό: «Προσέξτε την οικονομία και τον πληθωρισμό». Εν πάση περιπτώσει, καλά κάνει η κυβέρνηση και συσκέπτεται, αρκεί να μην συσκέπτεται για πάντα, αλλά να προχωρήσει σε ορισμένα μέτρα. Επιμένω ότι τα μέτρα αυτά, όποια κι αν είναι, πρέπει να έχουν δύο ιδιότητες:
Πρώτον, να είναι αξιόπιστα και δεύτερον να μην είναι εις βάρος αυτού ο οποίος είναι ήδη θύμα αυτού του πληθωρισμού, δηλαδή του καταναλωτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας στην εκπομπή.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.