ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, βλέπω ότι οι σφυγμομετρήσεις σας δίνουν μια μεγάλη αποδοχή στον πληθυσμό, άρα, ο αιρετικός λόγος εξακολουθεί να είναι αποδεκτός.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην χαρακτηρίσω το λόγο μου ως αιρετικό. Ορισμένα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Αυτό καμιά φορά ξενίζει, δυσαρεστεί κάποιους, αλλά ο πολιτικός λόγος αναβαθμίζεται όταν λέμε την αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το σχέδιο Ανάν δεν πρόκειται να περπατήσει και ότι προτιμάτε να μείνουν τα πράγματα όπως είναι και να περιμένουμε στο μέλλον κάτι καλύτερο για το Κυπριακό παρά αυτό το σχέδιο. Τελικά δικαιωθήκατε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος για δύο λόγους. Πρώτα απ΄ όλα, γιατί η ευθύνη του ναυαγίου είναι τουρκική και, δεύτερον, γιατί είμαστε τώρα σε πολύ καλύτερη θέση: Έχουμε απεγκλωβιστεί από ένα καταστρεπτικό σχέδιο Ανάν, μπαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ε.Ε. και μέσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα επιδιώξουμε, με άλλους όρους πια, να βρούμε μια σωστή και ευρωπαϊκή λύση για την Κύπρο. Αυτό θέλαμε από την αρχή και αυτό έγινε, διότι οι Τούρκοι μας βοήθησαν, όχι γιατί ήθελαν να μας βοηθήσουν, αλλά γιατί έχουν τις δικές τους επιδιώξεις.
Όμως θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι, παρά τα μεγάλα ανοίγματα που έγιναν από την ελληνική πλευρά προς την Τουρκία, η Τουρκία ακολουθεί τις εθνικές της επιδιώξεις, χωρίς καμία παρέκκλιση και, παρά τις ελπίδες που είχε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο αμερικανικός παράγοντας ότι οι Τούρκοι θα προχωρούσαν σε ένα συμβιβασμό για να προχωρήσει το δημοψήφισμα, δεν το έκαναν αυτό, γιατί το δημοψήφισμα και η επίλυση του Κυπριακού ακόμα και με ευνοϊκούς γι΄ αυτούς όρους, όπως το σχέδιο Ανάν, δεν ήταν μέσα στα σχέδιά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε αυτή την ξαφνική ταύτιση Ερντογάν Ντενκτάς;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και αυτό το είχαμε πει από καιρό. Μας πιάνει μεγάλος ενθουσιασμός ότι «άλλαξε η Τουρκία, πηγαίνει προς τον εκσυγχρονισμό», ότι ο «Ερντογάν είναι Ευρωπαϊστής» κλπ
Κοιτάξτε, το στρατιωτικό καθεστώς κυριαρχεί στην Τουρκία. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και αυτό το είδαμε και στην περίπτωση των συζητήσεων για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Κυπριακό. Και, τελικά, ο Ερντογάν, για να πάρει και την Πρωθυπουργία, ήταν αναγκασμένος να μπει και αυτός στη γραμμή της σταθερής εξωτερικής πολιτικής του τουρκικού κατεστημένου.
Ήταν φρούδες οι ελπίδες που είχαμε ότι πραγματικά έχει αλλάξει πορεία η Τουρκία. Η Τουρκία παραμένει η ίδια, δεν έχει άλλες γραμμές στην εξωτερική της πολιτική, θα ακολουθήσει αυτές που πάντα είχε και θα τις διαπραγματευθεί σκληρά μέχρι το τέλος. Για την Τουρκία, η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. δεν είναι τώρα, είναι στο τέλος του 2004, και, αν είναι λοιπόν να ρίξει κάποια χαρτιά προς δικό της όφελος, δεν θα το κάνει τώρα, θα το κάνει εκείνη τη στιγμή.
Αυτή την πολύ απλή σκέψη θα έπρεπε να την είχαμε κάνει πολύ νωρίτερα και να μην περιμένουμε δραματικές εξελίξεις τώρα. Άλλο το γεγονός ότι αυτές οι εξελίξεις τελικά βοήθησαν κι εμάς. Πρέπει όμως όλα αυτά να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και να καταστρώσουμε μια νέα στρατηγική για το Κυπριακό από εδώ και πέρα, μια στρατηγική που θα ενώσει και την Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, διαβλέπετε να μην είναι ενωμένες, στην αντίληψη τουλάχιστον;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να σας πω τώρα κάτι που είναι αιρετικό: Αν η Τουρκία έλεγε «ναι» στο δημοψήφισμα, τι θα γινόταν; Δεν θα είχαμε προβλήματα κάτω και διχασμό στην Κύπρο; Θα ήταν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ενωμένες γύρω από αυτό; Καλύφθηκαν διαφορές που υπάρχουν στο ελληνικό σώμα, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Εγώ θέλω αυτά τα πράγματα να τα συνθέσουμε σε μια ενιαία στρατηγική για να μπορούμε να περπατάμε μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε ότι η μη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου λειτουργεί υπέρ ημών στην οριστική επίλυση του Κυπριακού;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σαφώς. Γιατί θα υπάρχουν πιέσεις. Μετά τις 16 Απριλίου, θα έχουμε τη μοναδική περίπτωση όπου έδάφος της Ε.Ε. θα είναι κατεχόμενο. Εμείς, νομίζω, πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Εφ΄ όσον οι προτάσεις που θα κάνουμε, οι θέσεις που παίρνουμε είναι θέσεις που ευνοούν την ευημερία και τη δημοκρατία των τουρκοκυπρίων, νομίζω ότι θα κάνουμε προτάσεις που θα έχουν απήχηση μέσα στην Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποδέχεστε αυτό που κατά κόρον λέγεται ότι συντάκτης αυτού του σχεδίου ήταν ο βρετανός διαμεσολαβητής;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό λέγεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, τελικά, ο μόνος που βγαίνει κερδισμένος από αυτή την ιστορία είναι οι βρετανικές βάσεις.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν είναι πάντως η στιγμή να κάνουμε μια τέτοια αξιολόγηση. Να μείνουμε σε αυτό που λέει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι «κατέθεσα το σχέδιο, γιατί ενθαρρύνθηκα και από άλλες φωνές». Πολλές φορές, όταν και εγώ κατήγγειλα την πρωτοβουλία του Γ.Γ., η απάντηση ήταν ότι «κοιτάξτε είχαμε κι εμείς σήματα ενθάρρυνσης για να καταθέσουμε αυτό το σχέδιο». Αυτά όμως να τα πούμε αργότερα, για την ιστορία, δεν είναι τώρα η στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τον πόλεμο του Ιράκ, βλέπετε ότι θα γίνει;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτος, έχει αποφασισθεί. Το θέμα είναι τώρα ποια θα είναι η μορφή του πολέμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός ο πόλεμος, όποια και να είναι η μορφή του, λένε ότι οι Αμερικανοί θέλουν σε 72 ώρες να τελειώνουν με την ανατροπή της εξουσίας. Αυτό όμως σημαίνει εκατόμβη θυμάτων.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό πώς θα γίνει χωρίς θύματα; Βεβαίως θα έχουμε θύματα, θα έχουμε προβλήματα, θα έχουμε και παράπλευρες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε ότι θα έχουμε και συνέπειες στην ελληνική οικονομία, θα μου επιτρέψετε, επειδή διατελέσατε επί σειρά ετών τσάρος.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ελληνική οικονομία, όπως όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, θα υποστεί τις συνέπειες αυτού του πολέμου, συνέπειες που αφορούν κυρίως στον πληθωρισμό και στον τουρισμό. Ας ελπίσουμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι συγκυριακές.
Η ελληνική οικονομία έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Αυτές οι δυσκολίες έρχονται σε μια στιγμή που οι εγγενείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ανησυχητικά σημεία ανισορροπίας στο θέμα των τιμών και της απασχόλησης. Γι΄ αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί ειδικά με το θέμα της οικονομίας τώρα και να καταστρώσει μια νέα στρατηγική για την προάσπιση της σταθερότητας της οικονομίας και της ανάπτυξής της.
Είναι δύο χρόνια τώρα, κ. Τσαρούχα, που επιμένω ότι από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΟΝΕ και έχουμε αφοπλισθεί από τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή τις υποτιμήσεις του νομίσματός μας, ένας πληθωρισμός που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό σκοτώνει την ανταγωνιστικότητά μας και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό αυτό, αν δεν διορθώσουμε τον πληθωρισμό. Για να διορθώσεις όμως τον πληθωρισμό, πρέπει να μπεις βαθιά μέσα στα διαρθρωτικά φαινόμενά του και να τα κτυπήσεις μέσα από μια οικονομία που είναι παραγωγική και έχει και ανάπτυξη.
Αυτά είναι δύσκολα πράγματα, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Θα έπρεπε να τα έχουμε αρχίσει από καιρό αλλά, έστω και τώρα, πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πάνω απ΄ όλα είναι αξιόπιστα, δηλαδή θα τα πιστέψει ο κόσμος ότι αυτά τα μέτρα είναι και καλά και θα αποδώσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.