ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει πρόβλημα χειρισμού των ειδήσεων, προβολής των ειδήσεων με πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που διαστρεβλώνουν την αντικειμενική αλήθεια και την ανάγκη πλήρους πληροφόρησης των πολιτών. Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοστεί η συνταγματική διάταξη όσων αφορά στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Πρέπει να ξεχωρίσουμε την επιχείρηση – αν θέλετε – της πληροφόρησης από την ιδιοκτησία άλλων δραστηριοτήτων ή εταιρειών που έχουν δοσοληψίες με το δημόσιο. Αυτό το φαινόμενο της διαπλοκής είναι ένα φαινόμενο που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην δημοκρατία του Τύπου, αλλά και στην δημοκρατική ανάπτυξη των πολιτικών θέσεων και της πολιτικής σκέψης. (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μιλήσετε για καθεστώς διαπλοκής στα ΜΜΕ, υποθέτω ότι κάτι ξέρετε περισσότερο. Έτσι δεν είναι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι ξέρω περισσότερα από αυτά που ξέρει ο κάθε πολίτης. Αυτό που τόνισα το πρωί και το επαναλαμβάνω και σε εσάς είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε χρειαζόμαστε μία απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ για να ενημερώνεται ο κόσμος σωστά και να μπορούν οι πολίτες να παίρνουν αποφάσεις με βάση τη δική τους κρίση. Αυτό δεν συμβαίνει. Σε ένα μεγάλο βαθμό παρατηρούμε χειραγώγηση των ΜΜΕ, υπάρχει πολιτική κατεύθυνση που ανεβάζει κάποια θέματα και υποβαθμίζει άλλα, υπάρχουν πολιτικές αποκλεισμών που συνθέτουν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είπα: Δεν είμαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που το βλέπει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι υπάρχει δηλαδή καθεστώς διαπλοκής στα ΜΜΕ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η διαπλοκή είναι μία φορτισμένη έννοια. Τι σημαίνει διαπλοκή; Σημαίνει ότι πρέπει ο χώρος των ΜΜΕ να λειτουργεί αυτόνομα, αυτοδύναμα, χωρίς επιρροή άλλων είτε πολιτικών είτε οικονομικών συμφερόντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για «έλλειμμα δημοκρατίας». Ποιος περιορίζει την ελευθερία του Τύπου;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μα, η ίδια η λειτουργία του Τύπου. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε είναι τρόπος πλημμελής. Και πολλές φορές έχω αναφέρει το παράδειγμα που παρατηρήσαμε όλοι προ ημερών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που δεν προβλήθηκε στις οθόνες.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό όμως δεν είναι ένα λάθος. Ίσως να ήταν μία συνειδητή επιλογή. Δεν μπορούμε να βλέπουμε μία κατάσταση όπου η μεγαλειώδης εκδήλωση των ελλήνων πολιτών, μαζί με πολίτες όλου του κόσμου, της άποψής τους για την ειρήνη υποβαθμίζεται και τελικά λοιδωρείται – διότι από όλη την συγκέντρωση προβάλλονται κυρίως γεγονότα που είναι περιθωριακά – και πάνω απ” όλα να βλέπουμε να ανεβαίνει ένα θέμα που στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να απασχολήσει μόνο τον έντυπο Τύπο στις κοινωνικές στήλες, δηλαδή την επίσκεψη ενός «τέως» στην Ελλάδα. Αυτό όμως δημιουργεί ένα πρόβλημα γιατί δεν δείχνει αυτό το οποίο ήταν η πραγματικότητα: Δεν δείχνει ότι ο λαός εκδηλώνεται, ότι μπορεί να έχει άποψη. Και το γεγονός ότι αυτό υποβαθμίζεται είναι για να αποθαρρύνει τον κόσμο από το να έχει άποψη και να τον πείσει να καθίσει στον καναπέ του και να παρακολουθεί ό,τι του σερβίρουνε από το κουτί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για πλήρη αποπροσανατολισμό, κύριε Υπουργέ. Επομένως, για να γίνεται αυτό, υπάρχει κάποια σκοπιμότητα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σας είπα. Η σκοπιμότητα είναι ότι μερικοί μπορεί να θέλουν ένα απαθές κοινό, το οποίο παρακολουθεί παθητικά την τηλεόραση, τις ειδήσεις έτσι όπως τους σερβίρονται, από το να είναι ενεργός πολίτης, να έχει άποψη και να συμμετέχει στο πολιτικό γίγνεσθαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θεωρείται ότι αυτοί οι κάποιοι είναι μόνο οι άνθρωποι που εργάζονται στα ΜΜΕ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό της σύγχρονης ζωής. Αφορά στον πολίτη, στον πολιτικό, στους δημοσιογράφους, αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα και στις οικονομικές δυνάμεις του τόπου. Είναι όλοι εμπλεγμένοι σε αυτή την υπόθεση και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Το ζήτημα δεν είναι να το εντοπίσουμε το πρόβλημα, αλλά να κάνουμε κάτι γι” αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευαισθησίες σε αυτούς που μπορούν να κάνουν κάτι γι” αυτό, ώστε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω πως ναι. Νομίζω ότι υπάρχει μεν η πολιτική βούληση, γίνεται δε ολοένα και περισσότερο συνείδηση του λαού ότι κάτι πρέπει να γίνει γι” αυτό. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νοιώθετε πικραμένος, κύριε Υπουργέ, από αποκλεισμό από τα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων κλπ.;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Δεν είμαι και άνθρωπος των παραθύρων, είμαι της πόρτας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να μπαίνετε φανερά και όχι από τα παράθυρα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, δεν είμαι ούτε απογοητευμένος, ούτε στεναχωρημένος. Είμαι όμως ανήσυχος. Και αυτό δεν αφορά εμένα προσωπικά, αφορά την πορεία του τόπου. Με απασχολούσε και με απασχολεί η αδράνεια του κοινού απέναντι στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο κόσμος έχει πάρει μία απόσταση από τα πολιτικά θέματα, διότι η πολιτική έχει απομακρυνθεί από τα προβλήματα του πολίτη και νομίζω ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την πλευρά του πολίτη να διεκδικήσει αυτό που είναι σωστό και να προβάλει τις θέσεις του. Οφείλουμε όμως και εμείς οι πολιτικοί να πλησιάσουμε τον κόσμο, γιατί έχουμε απομακρυνθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό με το να λέτε αλήθειες. Και είστε ένας από τους ανθρώπους που λέει αλήθειες.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καμιά φορά η αλήθεια είναι δυσάρεστη. Πρέπει όμως να την πούμε, έστω κι αν έχει πολιτικό κόστος. Μιλήσατε για προσωπικές εμπειρίες. Κοιτάξτε. Ήξερα και ξέρω τι πρέπει να πω και τι πρέπει να κάνω για να είμαι αρεστός στους πολλούς. Αυτό όμως δεν είναι το έργο του πολιτικού. Το έργο του πολιτικού είναι να προβάλλει τις θέσεις του, να δείξει στον κόσμο ποιες είναι οι απόψεις του και να προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο γι” αυτές τις απόψεις, όποιο κι αν είναι το κόστος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το κόστος εσείς το ξέρετε καλά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι το έχω μετρήσει πολλές φορές. Ο πολιτικός όμως πρέπει να προχωρά με τη συνείδησή του και να έχει το θάρρος να λέει αυτό που θεωρεί σωστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γεια σας.