ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό σας μεσημέρι, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γεια σας. Λέτε ότι «δεν κάθομαι καλά»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, οι άλλοι το λένε. Εσείς είστε πιστός στις απόψεις σας, διαχρονικά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι καθήκον του βουλευτή και του πολιτικού, να στέκεται σταθερά στις θέσεις του και να λειτουργεί με τη συνείδησή του και την εντολή που έχει από το εκλογικό σώμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, κύριε Αρσένη, το αποτέλεσμα αυτό τι εντυπώσεις αφήνει και τι εικόνα σχηματίζετε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα σας μιλήσω ειλικρινά γι” αυτό. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτούς που βλέπουν μεγάλη πολιτική κρίση, γιατί το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά στην κυβερνητική πολιτική. Είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ποιοτική σύνθεση του κοινοβουλίου. Και γι” αυτό, άλλωστε, οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδησιν και όχι με κριτήριο την κομματική πειθαρχία.
Το δεύτερο όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει, αν γινόταν δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση που είχα κάνει χθες στην Ολομέλεια να συγκροτηθεί μία ομάδα εργασίας υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής με συμμετοχή της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπων κομμάτων, για να επεξεργαστούν κείμενα τα οποία είχαν κατατεθεί στη Βουλή με κατεύθυνση και με βάση την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Αν γινόταν αυτό, νομίζω, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαμε να είχαμε ένα νομοσχέδιο ευρύτερης αποδοχής.
Η κυβέρνηση έκανε ένα λάθος χειρισμό: Δεν είχε καν την ευθιξία να μου απαντήσει στην πρότασή μου. Μάλιστα, όταν μιλούσα, δεν ήταν καν μέλη της κυβέρνησης παρόντα. Ζήτησα πάντως την αντίδρασή τους, δεν αντέδρασαν και η τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού ήταν ότι αυτό είναι το νομοσχέδιο, δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή, ψηφίστε το ή όχι.
Αυτή όμως η συμπεριφορά είναι μία συμπεριφορά που δημιουργεί αρνητικό κλίμα στη Βουλή. Νομίζω δε ότι πολλοί από εμάς που ψήφισαν εναντίον αυτού του νομοσχεδίου αντέδρασαν σε μία αλαζονική τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να το λάβει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή πρέπει να συμπεριφέρεται στο κοινοβούλιο και στην κοινοβουλευτική ομάδα με διαφορετική ευαισθησία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, μία παρέα δημοσιογράφων με πολλά χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ, κάναμε χθες μία αναδρομή. Φθάσαμε στην εποχή που ήσασταν κι εσείς υποψήφιος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα σας πω – και είστε ελεύθερος και να μην το σχολιάσετε – τι μου είπε ένας πολύ έμπειρος πολιτικός συντάκτης: Ο κ. Σημίτης δεν φέρθηκε σωστά στο Γεράσιμο Αρσένη, διότι έναν συνυποψήφιό σου για την αρχηγία δεν τον βγάζεις από την κυβέρνηση. Αυτό δείχνει αδυναμία και το ποιόν του ανθρώπου.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ας το αφήσω ασχολίαστο αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω αυτό γιατί μου είπατε ότι δεν ήταν κανείς από την κυβέρνηση. Δεν σας απάντησε κανένας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό να σας πω την αλήθεια με εξόργισε. Στο κάτω – κάτω οι αρμόδιοι Υπουργοί ήταν πολύ νεότεροι εμού στην πολιτική σταδιοδρομία, θα μπορούσαν εν πάση περιπτώσει π.χ. να πούνε: «ευχαριστούμε πολύ για την πρότασή σου, την οποία, αν και είναι αποδεκτή από τους συναδέλφους όλων των πτερύγων, δεν την κάνουμε δεκτή». Τουλάχιστον αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας αγνόησαν. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει απομακρυνθεί από τον κόσμο;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το λέω δύο χρόνια τώρα: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι κόμμα αξιωματούχων. Δεν αποτελεί κόμμα για την κατάληψη της εξουσίας, αλλά κόμμα μεταρρυθμιστικό που πρέπει, μέσω της κυβέρνησης, να αλλάξει τα πράγματα για το καλό του τόπου και του πολίτη. Αυτά δεν μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε. Αν το κάνουμε αυτό, χάνουμε την επαφή μας με τον κόσμο και ο κόσμος θα το θυμηθεί αυτό την ημέρα των εκλογών. Γι” αυτό νομίζω – και μιλάω γι” αυτό εδώ και πολύ καιρό – ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας, να ανακτήσουμε τον καλό εαυτό μας και να γίνουμε και πάλι ένα ευρύτατο λαϊκό κίνημα για τον πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εφικτό, κύριε Υπουργέ, αυτό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι αναγκαίο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δομές του ΠΑΣΟΚ (γιατί είδαμε και τη δήλωση του κου Πανταγιά που έφυγε) μπορούν να οδηγήσουν στις βασικές αρχές οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ξεχαστεί;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι μία πρόκληση στην πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει αυτό το μήνυμα. Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι είμαστε πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μία μάχη για να αποκτήσουμε μία πολιτική φυσιογνωμία που ταιριάζει στην ιστορική μας πορεία και που την έχει ανάγκη ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε ετοιμοπόλεμοι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η λέξη «πόλεμος» δεν μου αρέσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπα επειδή έχετε διατελέσει Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Άλλο άμυνα και άλλο πόλεμος. Ας πούμε ότι είμαστε έτοιμοι για μία μάχη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω αυτό γιατί, εγώ μεν δεν σας γνωρίζω προσωπικά, μου είστε όμως πολύ συμπαθής από την πορεία σας. Αν και σε αυτή την εκπομπή συνήθως λέω δυσάρεστα, δεν μπορώ να μην πω ότι έχετε ένα ήθος. Αδιαμφισβήτητα. Και είναι αυτό που αναζητείται σήμερα στην Ελλάδα του 2003. Η λέξη ήθος, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει μόνο στο λεξικό.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Να σας πω κάτι αισιόδοξο. Εγώ νομίζω ότι είναι αρκετοί μέσα στον πολιτικό κόσμο που και ήθος έχουν και αγωνιστική διάθεση. Νομίζω όμως – και σας το λέω ειλικρινά – ότι πολλοί από εμάς έχουμε μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στα ΜΜΕ για να μεταφέρουμε τις απόψεις μας με ακρίβεια. Καμιά φορά μάλιστα παρουσιαζόμαστε με θέσεις ή με προθέσεις που παρερμηνεύουν αυτό που πραγματικά λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως γιατί ενοχλούν οι φωνές σας, κύριε Αρσένη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το να είσαι ενοχλητικός είναι καμιά φορά εποικοδομητικό. Ιδίως όταν απευθύνεσαι σε ανθρώπους που επαναπαύονται και εφησυχάζουν με αυτά που κατέχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο εφησυχασμός πάντως στην Ελλάδα του 2003 είναι μάλλον συνήθης στην κυβέρνηση.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Γι” αυτό πρέπει να τον ταρακουνήσουμε. Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος ότι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, παρά τα φαινόμενα παρακμής στην ευρύτερη κοινωνία μας, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά υγιή στοιχεία σε όλο το φάσμα του πολιτικού μας κόσμου, που μπορούν να ανασυγκροτήσουν έναν πολιτικό βίο που θα είναι αντάξιος του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα λέγατε στον κο. Σημίτη για να αλλάξει η εικόνα του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο; (Αν και ο κος Σημίτης δεν σας ακούει εδώ και πολύ καιρό).
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό που λέω πάντα: Μην ακούς 5-6 συμβούλους. Άκουσε την κοινοβουλευτική σου ομάδα, άκουσε τα στελέχη σου, ακόμα κι αν σου λένε πράγματα που δεν είναι ευχάριστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς τείνουμε ευήκοον ους στους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις, γιατί είναι υγιής η κοινωνία μας, όταν ακούγονται όλες οι απόψεις. Σε αυτό το μικρόφωνο και σε αυτή την εκπομπή, θέλω να ξέρετε ότι έχετε πάντα ένα βήμα για να λέτε τις απόψεις σας και με μεγάλη χαρά θα σας ξαναφιλοξενήσουμε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Γεια σας.