ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα θα μιλήσουμε για φλέγοντα θέματα του καιρού μας, όπως η Τρομοκρατία και η Οικονομία. Κοντά μας έχουμε ένα εξέχον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον κο. Γεράσιμο Αρσένη. Κύριε Αρσένη, καλημέρα σας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είστε ειδήμων περί των τρομοκρατικών;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, δεν είμαι και όπως ξέρετε δεν έχω κάνει δηλώσεις μέχρι στιγμής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πολύ καλά κάνατε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για το ξερίζωμα της τρομοκρατίας στον τόπο μας, αλλά πρέπει να κρατάμε τις διαστάσεις του προβλήματος στο επίπεδο που πραγματικά έχουν. Όλοι ασχολούνται, λίγο ή πολύ, με το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης, οι περισσότεροι έχουν γίνει ειδικοί σε αυτά τα θέματα και νομίζω ότι όλη αυτή η παραφιλολογία βοηθά να δημιουργηθούν διογκωμένες φιλοδοξίες ή διαστάσεις στο όλο θέμα και μας εμποδίζει να συζητήσουμε άλλα προβλήματα, τα οποία εγώ θεωρώ πολύ πιο σημαντικά, όπως είναι ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ, η οικονομική μας πολιτική και τα θέματα της διαφθοράς, τα οποία θα συζητηθούν και σήμερα το βράδυ στη βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι λένε ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να το πάρουμε ως δεδομένο. Το θέμα πλέον είναι τι πόλεμο θα έχουμε και ποιες θα είναι οι συνέπειές του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, καθώς έχετε αναλάβει και Οικονομικά Υπουργεία, έχετε υπάρξει και Υπουργός Άμυνας, τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα έχει ένας τέτοιος πόλεμος;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εξαρτάται και από τη διάρκεια του πολέμου. Οι πληροφορίες που έρχονται από αμερικανικές πηγές λένε ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες και ότι μέσα σε μερικούς μήνες θα έχει αποκατασταθεί μία ομαλότητα της αγοράς της ενέργειας. Αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή.
Υπάρχουν και άλλες απόψεις που λένε ότι ο πόλεμος μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, μπορεί να έχει και παράπλευρες συνέπειες, όπως αποσταθεροποίηση στην περιοχή, οπότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο σοβαρές. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι εμείς, η Ελλάδα, θα ακολουθήσει την τύχη των άλλων Δημοκρατιών στην ΕΕ, αν και έχουμε μια αυξημένη ευαισθησία, γιατί είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πετρέλαιο και είμαστε πιο κοντά στην περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πούμε ότι θα ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, τι πρέπει να γίνει με το πετρέλαιο; Πρέπει να φτάσει στα 15 δολάρια το βαρέλι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι και με 18 ή και με 20 δολάρια μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη και στην Αμερική και στην Ευρώπη, αρκεί όμως να λάβουμε άλλα μέτρα. Η Ευρώπη έχει δέσει τα χέρια της σε ένα δογματισμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αντίθετα, η Αμερική είναι πολύ πιο ευέλικτη, θα ακολουθήσει μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική – την ανακοίνωσε ήδη προχθές ο Μπους – και νομίζω ότι η Αμερική έχει καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης από την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό που λέω είναι ότι και εμείς, εδώ στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να ξαναδούμε τα θέματα του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων υπό το πρίσμα της οικονομικής ύφεσης και να αφήσουμε να χαλαρώσουν ορισμένοι κανόνες, ώστε να υπάρξει μία αύξηση των επενδύσεων και ανάκαμψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εσείς τα λέγατε αυτά εδώ και πολύ καιρό, ομολογώ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το έχω πει εδώ και 2 χρόνια
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι τσιμέντα φτιάχνουμε μόνο και επενδύσεις δεν γίνονται
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Τώρα είναι βέβαια αργά, αλλά, έστω και αργά και με μεγαλύτερο βέβαια κόστος κάτι πρέπει να κάνουμε. Το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι το εισόδημα που απολαμβάνουμε σήμερα είναι ότι είναι εισόδημα που προέρχεται από υπηρεσίες ή κατασκευές και υποδομές και όχι από παραγωγή αγαθών τα οποία έχει ανάγκη ο κόσμος και τα οποία εισάγουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, ο έλληνας βιομήχανος δεν θέλει να επενδύσει;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει κάποια βιομηχανική δραστηριότητα, αλλά όχι αρκετή. Δεν υπάρχουν νέα εργοστάσια, δεν χτίζουμε, διότι το προσδοκώμενο όφελος από τη βιομηχανική παραγωγή είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που κερδίζει κανείς στη διαμεσολάβηση ή στις υπηρεσίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη νόμιμη διαμεσολάβηση εννοείτε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ, για τη νόμιμη διαμεσολάβηση μιλάω. Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουμε είναι η εθνική μας παραγωγή. Σας λέω το εξής: Εδώ και 10 χρόνια, περίπου το 50% των καταναλωτικών μας αναγκών παραγόταν εδώ στην Ελλάδα. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 25%. Όλα σχεδόν εισάγονται. Αυτή η διαφορά, προς το παρόν, καλύπτεται με πόρους από το Γ” ΚΠΣ. Όταν όμως τελειώσουν αυτοί οι πόροι, πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε, ξοδεύουμε 100 και παράγουμε μόνο 25; Τα άλλα 75 τα παίρνουμε απέξω.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν υπάρχει αντίρρηση να καλύπτονται αυτά απέξω, αρκεί αυτές οι πηγές να είναι μόνιμες, να προέρχονται δηλαδή από εξαγωγές προϊόντων. Όταν όμως προέρχονται από πόρους του ΚΠΣ, με τους οποίους φτιάχνουμε δρόμους και ντουβάρια, όταν τελειώσουν αυτά, δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα γήπεδα και τους δρόμους.
Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, πρέπει να έχουμε εθνική παραγωγή. Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε φροντίσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί για να στήσεις ένα εργοστάσιο, χρειάζονται 3-4 χρόνια. Εγώ δεν έχω δει εργοστάσια να έχουν ήδη χτιστεί για να καλύψουν τις ανάγκες μας το 2005, ή το 2006. Κι αυτό είναι το μεγάλο θέμα, το οποίο θα έπρεπε να έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τους έλληνες πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, αυτό που λέμε «ύφεση» έχει φανεί στα πορτοφόλια των ελλήνων πάρα πολύ. Είμαστε στο μέσον οικονομικής κρίσης!
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη «κρίση», μάλλον τη λέξη «βαθιά ύφεση». Και το βλέπετε αυτό από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά, γιατί οι καταναλωτές έχουν φτάσει στα όριά τους, οι κάρτες έχουν γεμίσει και, νομίζω, έχει πέσει και η ιδιωτική ζήτηση. Εδώ, στο λεκανοπέδιο της Αττικής συντηρείται κάποια οικονομική δραστηριότητα, λόγω των ολυμπιακών έργων, αν πάτε όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα δείτε ότι η ύφεση είναι ακόμη πιο βαθιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι διόλου ευχάριστα τα πράγματα. Και η Ολυμπιάδα τι μπορεί να προσφέρει; Για ένα χρόνο ακόμη, κάτι θα γίνεται. Μετά όμως;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μετά θα έχουμε ένα μεγάλο χρέος το οποίο θα πρέπει να πληρώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους καθαυτό ολυμπιακούς αγώνες μιλάτε για χρέος, έτσι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά όμως, όπως έγινε και με τον Σρέντερ, θα πέσουν στο κεφάλι της κυβέρνησης, έτσι δεν είναι;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η κυβέρνηση έχει αυξημένη ευθύνη, η κρίση όμως είναι ευρύτερη. Είναι κρίση του πολιτικού συστήματος. Νομίζω ότι έχουμε την ευθύνη να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Δεν είναι η στιγμή να καταλογίσουμε ευθύνες εδώ κι εκεί. Είναι η στιγμή να δούμε τι θα κάνουμε σοβαρά. Εγώ δεν έχω δει σοβαρή συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και μία πολιτική βούληση να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ώστε να πάρουμε μέτρα τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΝΔ έχει ακολουθήσει μία πολύ στενή αντιπολιτευτική γραμμή, θεωρεί ότι για όλα ευθύνεται η κυβέρνηση και ασκεί μία ανέξοδη κριτική. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να συζητηθεί. Παραδείγματος χάριν, σήμερα το πρωί ο κος Χριστοδουλάκης θα μας παρουσιάσει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2006. Αυτό το θέμα θα έπρεπε να αποτελεί μείζον θέμα της ημέρας, για να δούμε ποιες εναλλακτικές έχουμε μέχρι το 2006 και ποιες είναι οι διαφορετικές πολιτικές προτάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές τις ημέρες μονοπωλεί τα ΜΜΕ η πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά, οπότε το θέμα που λέτε δεν το βλέπω να παίζει.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Και αυτό θα το πληρώσουμε, ξέρετε. Αν περνάμε τον καιρό μας «με άρτον και θεάματα» και δεν επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα καυτά θέματα, στο τι θα κάνουμε τώρα, για να μην έχουμε βαθιά οικονομική κρίση το 2005, θα το πληρώσουμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα.