ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σας φαίνεται το νέο σχέδιο Ανάν;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Επειδή κυκλοφορούν πολλά χαρτιά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το αν αυτό είναι πράγματι αυθεντικό χαρτί ή αν αυτή είναι η τελευταία εκδοχή του σχεδίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υποθέσουμε ότι αυτή η εκδοχή, όπως τη λέτε, είναι και η τελευταία;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ πάντα φοβόμουνα ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προχωρούσε μετά την παρέμβαση του Κόφφι Ανάν στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή ότι η ένταξη τίθεται υπό την αίρεση επίτευξης μίας πολιτικής συμφωνίας, είτε αυτή γίνει σήμερα ή αύριο είτε γίνει μερικούς μήνες αργότερα. Αυτό είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τις εξελίξεις στο κυπριακό και να σας πω το γιατί: Η πρόταση Κόφφι Ανάν – που τώρα γίνεται «λύση» Κόφφι Ανάν – δεν θα επιλύσει τα προβλήματα στην Κύπρο, αλλά αντίθετα θα τα οξύνει και θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα και εμπλοκές στο νησί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είχα πει, ευθύς εξ αρχής, ότι, πρώτα απ” όλα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την κατάθεση του σχεδίου Κόφφι Ανάν στις δώδεκα παρά πέντε. Αλλά, πέρα από αυτό, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πριν από την Κοπεγχάγη μία πολύ σταθερή θέση πάνω σε αυτό το θέμα, ότι στην Κοπεγχάγη θα συζητήσουμε μόνο το θέμα της ένταξης. Το θέμα της πολιτικής λύσης είναι άλλο θέμα. Τώρα έχουμε μπερδέψει αυτό το θέμα με την ένταξη και, περισσότερο, έχουμε μπερδέψει και την πολιτική λύση με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Μεγάλα μπερδέματα, δηλαδή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την εμπειρία που έχετε, γιατί ξέρω ότι πηγαίνετε συχνά στην Κύπρο και παρακολουθείτε από κοντά τις εκεί εξελίξεις, ποια είναι κατάσταση εκεί; Πιστεύετε ότι η εξέλιξη αυτή θα γίνει δεκτή;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στην Κύπρο, νομίζω, θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα και μεγάλες αντιδράσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οποίες θα προέρχονται από πού, κε Αρσένη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα προέρχονται από τον κόσμο, από τον λαό.
Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Φοβάστε ότι, αν δεν υπάρξει λύση, οι Τουρκοκύπριοι θα δημιουργήσουν προβλήματα στον δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου, ώστε να στείλουν με σαφέστερο τρόπο το μήνυμα στους ευρωπαίους «κοιτάξτε τι βάζετε στην Ένωση»; Γιατί αυτό είναι ένα από τα σενάρια του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εντάσσεται σήμερα ή αύριο. Εάν ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και έκανε την αίτηση ένταξης, τότε εντάσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει αναφορά σε ολόκληρο το νησί. Μία de facto κατάσταση υπάρχει βέβαια στα κατεχόμενα, αλλά τελικά εντάσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία.
Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Με πρόνοια όμως ότι το κοινοτικό κεκτημένο θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία, και στα κατεχόμενα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το θέμα είναι ότι, όταν εντάσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία, τι λέμε; Λέμε ότι βάζουμε ένα κράτος που λέγεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κομμάτι του οποίου κατέχεται από στρατιωτικές δυνάμεις άλλης χώρας. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό. Εάν είναι έτσι, και αυτή είναι η βάση, νομίζω ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από παρενοχλήσεις από την τουρκική πλευρά, η οποία φυσικά θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ή το κυπριακό για να κερδίσει οφέλη υπέρ της Τουρκίας, νομίζω όμως ότι εμείς μπορούμε να γυρίσουμε την υπόθεση ανάποδα και να πιέσουμε εμείς, από τη στιγμή που ενταχθεί, χωρίς λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, σας ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα σας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.