ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκφράσατε επιφυλάξεις για την πρόταση αναθεώρησης του συμφώνου σταθερότητας, με ποιο φόβο ότι δεν θα τα καταφέρουμε ή ότι για να τα καταφέρουμε δεν θα διαθέτουμε πόρους για την ανάπτυξη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ότι για να τα καταφέρουμε αυτά θα γίνει με μεγάλη επιβάρυνση των αναπτυξιακών μας δυνατοτήτων, δηλαδή θα κάνουμε προσπάθειες να μειώσουμε το χρέος αλλά οι πόροι αυτοί θα αντληθούν από επενδυτικά προγράμματα ή από εισοδήματα τα οποία πρέπει να αυξηθούν. Θα έχουμε λοιπόν, με αυτή την προσπάθεια ένα αποτέλεσμα ότι οι ρυθμοί αύξησης του εισοδήματός μας θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή του χρέους μακροχρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει όμως και ένας τρίτος λογαριασμός, να το πω έτσι, που είναι από το νοικοκυριό στο κράτος, από τη χοάνη επενδύσεων στην οποία έχουν εξελιχθεί ορισμένες ΔΕΚΟ, από μια νομενκλατούρα που συντηρείται και δεν υπάρχουν κριτήρια απόδοσης;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Ότι οι επενδύσεις ή τα λεφτά που διοχετεύουμε σε αναπτυξιακούς σκοπούς πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτό το οποίο λέω είναι το εξής, ότι δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες μιας χώρας, και αυτό θα το κάνουμε αν δεσμευθούμε ότι θα αποπληρώσουμε το δημόσιο χρέος με ταχύτατους ρυθμούς. Να το πω πιο απλά. Τι γίνεται; Αν έχουμε στη διάθεσή μας από πόρους ας πούμε 100Ε, αν αυτά τα διαθέσουμε για να μειώσουμε το χρέος μας, την επόμενη χρονιά δεν θα έχουμε να πληρώσουμε αυτό το χρέος άρα, αν το επιτόκιο είναι 5%, θα έχουμε κερδίσει 5Ε από αυτή την υπόθεση. Αν όμως αυτά τα 100Ε τα τοποθετήσουμε σήμερα σε ένα αναπτυξιακό έργο το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή μας κατά 10%, τότε τον επόμενο χρόνο θα έχουμε βγάλει 10Ε και από αυτά μπορούμε να πληρώσουμε και το χρέος και να έχουμε και 5Ε περίσσευμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε να βάλω κάποιους αριθμούς. Τώρα στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 69% εισόδημα προς χρέος, εμείς είμαστε στο 105-107%. Και λέμε ότι θα πάμε στο 88% εμείς και όλη η ευρωζώνη στο 60%. Πάλι είναι μεγάλη η διαφορά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε χώρες σε διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης. Η Γερμανία π.χ. έχει ήδη κάνει τις επενδύσεις υποδομής της. Εμείς βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο ανάπτυξης όπου χρειαζόμαστε πολλά έργα υποδομής για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Άρα λοιπόν, το χρέος μας, κατ΄ ανάγκη, θα είναι ψηλότερο από το χρέος χωρών που έχουν κάνει αυτή την προσαρμογή τους εδώ και πολλές δεκαετίες πριν. Γι΄ αυτό τι λέω; Αντί να έχουμε έναν κανόνα άκαμπτο, χρέος προς εισόδημα, και να συγκρίνουμε όλες τις χώρες, θα πρέπει να έχουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα τετραετές για κάθε χώρα και αυτό να αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να διαθέτει τους πόρους κατά ένα τέτοιο τρόπο που θα έχουμε ένα μέγιστο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη και στα εισοδήματα. Ο τυφλοσούρτης δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην πολιτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανένας τυφλοσούρτης δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η διαφορά είναι ότι δεν έχουμε αυτή την αξιοπιστία πλέον. Σήμερα θα μάθουμε ποιος είναι επικρατέστερος για να αγοράσει τη νέα Ολυμπιακή, όπως τη λένε. Στην Ευρώπη μας λένε, τα τελευταία 15 χρόνια σας έχουμε δώσει κι εμείς και έχετε δαπανήσει κι εσείς τόσα χρήματα που θα έφθαναν να έχετε αγοράσει ξανά 7-8 φορές την εταιρεία. Όταν λοιπόν έχουμε τέτοια διαχείριση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν θα αρνηθώ ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Αλλά δεν θεραπεύεται αυτό το πρόβλημα με τυφλούς δείκτες που πρέπει να εφαρμοσθούν. Αυτό το οποίο προτείνω εγώ, και το προτείνουν και οικονομολόγοι από πολλές άλλες χώρες, είναι ότι πρέπει να υποκαταστήσουμε άκαμπτους δείκτες – που δεν λένε και πολλά πράγματα – όπως χρέος προς εισόδημα, με την κατάθεση ενός τετραετούς προγράμματος ανάπτυξης κάθε χώρας, όπου εκεί θα εξετασθεί όχι μόνο το θέμα της διαχείρισης του χρέους αλλά και της αποτελεσματικής διάθεσης αναπτυξιακών πόρων, που θα αξιολογηθεί η προσπάθεια κάθε χώρας για να έχουμε μια ευελιξία και τη δυνατότητα να λαμβάνουμε υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Έτσι, κάθε χώρα θα αξιολογείται ετησίως όχι στη βάση κάποιων δεικτών που δεν λένε και πολλά πράγματα αλλά στη βάση της εκτέλεσης ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα.