ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στη γραμμή μας τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Α΄ Αθήνας, έναν άνθρωπο με ιδιαίτερη ευαισθησία στο Κυπριακό που το παρακολουθεί στενά, τον κ. Αρσένη. Έχουμε μια εξέλιξη, την ακούσατε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτά είναι τα σχεδόν ευτράπελα της υπόθεσης. Αλλά βλέπετε με πόσο κακή πίστη και κακή διάθεση συζητούν και διαπραγματεύονται οι Τούρκοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το να ζητούν και να πάρουν πίσω την απάντησή τους Πού το αποδίδετε αυτό κ. υπουργέ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η τακτική από την Κυπριακή πλευρά ήταν καθαρή. Ήθελαν να ροκανίσουν το χρόνο, δεν θέλουν να μπουν σε ουσιαστικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις έτσι που στην Κοπεγχάγη να μην υπάρχει ένα πλαίσιο συζήτησης που θα έχει γίνει στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αυτό ήταν καθαρό και αυτό επιτυγχάνουν. Και τώρα όλοι λένε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να πάμε στην Κοπεγχάγη με προοπτική λύσης με βάση ένα διάλογο. Άρα το θέμα του πολιτικού διαλόγου παραπέμπεται για μετά την Κοπεγχάγη, για μετά την ένταξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Κυπριακό ήταν που ήταν άλυτο, με όλα αυτά που γίνονται ο κόσμος μπερδεύεται περισσότερο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ίσως φταίμε κι εμείς λιγάκι σ΄ αυτό. Νομίζω ότι ευθύς εξ΄ αρχής και πριν από την κατάθεση του σχεδίου Κόφι Ανάν έπρεπε να έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εμμένουμε στις θέσεις του Ελσίνκι, δηλαδή αποσυνδέουμε τη μια διαδικασία από την άλλη. Η Κοπεγχάγη σχετίζεται μόνο με την ένταξη της Κύπρου, ο πολιτικός διάλογος που είχε συνεχισθεί όλο το χρόνο που διανύουμε χωρίς επιτυχία, είχε καταλήξει σε αδιέξοδο, φυσικά θα συνεχισθεί και το 2003 αλλά αυτό δεν πρέπει άμεσα ή έμμεσα να συνδεθεί με την πορεία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Τώρα ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι καταργούμε το Ελσίνκι και εκ των πραγμάτων συνδέουμε πάλι το θέμα της ένταξης και της πολιτικής λύσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την εξέλιξη που είχαμε πριν μια ώρα, που παίρνουμε πίσω την απάντησή μας;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εμείς είχαμε πει ότι οι παρατηρήσεις επί του σχεδίου Κόφι Ανάν θα υποβληθούν στον Γενικό Γραμματέα ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές. Αν η μία πλευρά δεν καταθέσει δεν μπορεί να καταθέσει και η άλλη. Γιατί τότε τι θα γίνει; θα γίνει συζήτηση μόνο επί των δικών μας παρατηρήσεων; Η αναθεώρηση του σχεδίου θα γίνει μόνο βάσει των δικών μας παρατηρήσεων; Δεν πρέπει να συγκριθούν οι δικές μας παρατηρήσεις με αυτές των τουρκοκυπρίων για να βγει κάποιο νόημα από όλη αυτή την υπόθεση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν έχετε πάρει τις εφημερίδες, αναφέρομαι στη συνέντευξη Ερντογάν στην Ελευθεροτυπία όπου ξέρετε τι λέει ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας; ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου και ημερομηνία στην Τουρκία.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι μια άλλη «πακετοποίηση» που δεν προκύπτει από πουθενά. Εδώ συμβαίνουν ανεπίτρεπτα πράγματα. Η ένταξη της Κύπρου έχει αποφασισθεί από την Ε.Ε. εδώ και καιρό. Έγιναν όλες οι αξιολογήσεις, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην πλήρωση των κριτηρίων αυτών και θα πρέπει στις 12 του μηνός να ενταχθεί μαζί με τις άλλες 9 χώρες. Το θέμα της Τουρκίας τώρα, το να δοθεί μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ένα άλλο, άσχετο θέμα. Δεν μπορούμε να πακετοποιήσουμε δύο διαφορετικά, άσχετα πράγματα. Και να σας πω και κάτι άλλο. Μου φαίνεται τουλάχιστον προσβλητικό για την Ε.Ε., μια χώρα η οποία είναι έξω από την Ε.Ε. και θέλει μάλιστα να είναι και υποψήφια να επιβάλλει όρους και πακετοποίηση θεμάτων που αφορούν αποκλειστικά την Ε.Ε. Δεν είναι δουλειά της Τουρκίας, είναι δουλειά των 15.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θράσος των Τούρκων το ξέρετε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν είναι το θράσος των Τούρκων είναι η ισχυρή στήριξη που έχουν από τις ΗΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο δια ταύτα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι εποχή που χρειάζονται δυνατά νεύρα. Εμείς πρέπει να πάμε στην Κοπεγχάγη, να ζητήσουμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο διάλογος για την πολιτική λύση. Θα ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, ο διάλογος, χωρίς δεσμεύσεις ως προς την ημερομηνία ή το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει, θα συνεχισθεί και πιστεύω ότι μέσα στην Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρει ένα καλύτερο κλίμα να δοθεί μια λύση σε ένα θέμα που αφορά στο κάτω κάτω δύο κοινότητες ενός κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ ευχαριστώ, καλή σας ημέρα.