ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, κε Αρσένη. Έχουμε κοντά μας τον κο Πάτροκλο Σταύρου και συζητούμε το κυπριακό.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλή σας μέρα και την καλημέρα μου και στον κο Σταύρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή εσείς πήρατε μία θέση αντίθετη ως προς την αποδοχή του σχεδίου, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν προβλέπετε αυτή τη στιγμή άρνηση της Τουρκίας. Φοβάμαι ότι πιθανόν οι Τούρκοι να κωλυσιεργήσουν και να φθάσουμε στο «παρά πέντε» για να πούνε το ναι, οπότε δεν θα έχουμε χρόνο για διαπραγματεύσεις.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Χρόνο για διαπραγμάτευση δεν έχουμε, ούτως ή άλλως. Η Τουρκία πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει δείξει τα χαρτιά της. Μπορεί, την τελευταία στιγμή, να ανταποκριθεί θετικά στο σχέδιο Ανάν, και να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα, 2-3 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ή μπορεί να κρατήσει την ίδια γραμμή μέχρι τέλους, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χρόνος για να συζητήσει αυτό το σχέδιο, έτσι που, εκ των πραγμάτων, δεν θα υπάρχει και κατ” αρχήν συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Εγώ αποκλίνω προς την άποψη ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τη δεύτερη τακτική: Δεν θα αφήσει το θέμα αυτό να προχωρήσει στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα προσπαθήσει αργότερα να πακετοποιήσει και το θέμα της επίλυσης του κυπριακού και τον ευρωστρατό και την προθεσμία που αφορά στην ένταξή της στην ΕΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να πείτε, δηλαδή, κε Αρσένη ότι θα μπλοκάρει την ένταξη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα, ξέρει όμως πολύ καλά ότι, εάν η Ευρώπη προχωρήσει στη διεύρυνση στις 12 του μηνός – και αυτό δεν μπορούμε να το θεωρούμε και 100% σίγουρο – η Ελλάδα θα επιμείνει να είναι και η Κύπρος εντός, χωρίς πολιτική λύση και ξέρει ότι εμείς θα επιμείνουμε μέχρι και του σημείου πρόταξης veto. Αυτό λοιπόν που θα γίνει, εάν δεν δοθεί λύση μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, θα είναι μία σκληρή διαπραγμάτευση στην Κοπεγχάγη που θα αφορά στους όρους με τους οποίους θα ενταχθεί η Κύπρος. Εάν θα ενταχθεί χωρίς προϋποθέσεις και πολιτικές δεσμεύσεις, έχει καλώς. Θα υπάρξει όμως προσπάθεια να ενταχθεί στο Παράρτημα των Συμπερασμάτων και το Σχέδιο Ανάν ως σημείο αναφοράς και θα υπάρξει και μία υπόδειξη ότι η επίλυση του θέματος πρέπει να επιδιωχθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό δεν θα είναι μία θετική εξέλιξη για μας, αλλά θετική εξέλιξη για την Τουρκία. Νομίζω ότι το παιχνίδι θα παιχτεί γύρω από αυτό το θέμα και εμείς θα πρέπει να το αποφύγουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για veto. Εάν ασκήσουμε veto δεν θα έχουμε εναντίον μας ολόκληρη την ΕΕ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εμείς έχουμε προειδοποιήσει από καιρό ότι το Ελσίνκι λέει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί ακόμη κι αν δεν υπάρχει πολιτική λύση. Και είναι σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έδειξε κάθε καλή διάθεση και για διάλογο και για υποχωρήσεις ακόμη. Εάν δεν υπάρξει πολιτική λύση μέχρι τότε, δεν είναι επομένως δική μας ευθύνη. Άρα, μια καθαρή ερμηνεία του Ελσίνκι θα λέει ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ξεχνούμε την «ουρά» του θέματος, τους συναφείς παράγοντες.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Οι συναφείς παράγοντες τι λένε; Λένε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις όλο τον χρόνο, δεν ξέρω πόσες συναντήσεις έγιναν μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς, και νομίζω ότι η τουρκική πλευρά έδειξε αδιαλλαξία, πράγμα που διαπίστωσε ακόμη και ο παράγοντας του ΟΗΕ. Ακόμη και αυτή τη στιγμή, παρότι πολλοί από εμάς δεν συμφωνούμε, η κυπριακή πλευρά έδειξε προθυμία να συζητήσει και να κάνει διαπραγματεύσεις, με αφετηρία την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ. Αν λοιπόν δεν υπάρξει λύση, η ευθύνη δεν είναι δική μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση, κε Αρσένη, επειδή υπήρξατε Υπουργός Άμυνας. Πώς εξηγείτε τις συνεχείς παραβιάσεις του FIR, τη στιγμή που όλοι ελπίσαμε ότι, με την καινούρια τουρκική κυβέρνηση, θα υπάρξει κάποια ύφεση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι το τουρκικό κατεστημένο, και μάλιστα το στρατιωτικό τουρκικό κατεστημένο, θα υποχωρήσει. Οι παραβιάσεις γίνονται ακριβώς για να εμπεδωθεί διεθνώς η άποψη ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ότι διαπράττει παραβιάσεις. Θεωρεί ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδος περιορίζεται στα 6 μίλια και ότι είναι δικαίωμά της, άνευ προειδοποιήσεως, να μπαίνει στο Αιγαίο, με μαχητικά αεροπλάνα, τουλάχιστον 6 μίλια μακριά από τις δικές μας ακτές και, πολλές φορές, παραβιάζει και τα 6 μίλια. Θέλει λοιπόν, εάν κάποτε γίνουν συζητήσεις για το Αιγαίο, να αρχίσει από ένα δεδομένο πραγματικότητας ότι δηλαδή στο Αιγαίο πετούν τα αεροσκάφη της σε αυτό το εύρος όλα αυτά τα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε την έρπουσα άποψη ότι, αν λυθεί το Κυπριακό, αυτομάτως θα λυθούν και τα ζητήματα του Αιγαίου;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα έλεγα ότι πρέπει να προσέξουμε το πώς θα λυθεί το κυπριακό, διότι μία κακή επίλυση του κυπριακού θα δημιουργήσει προηγούμενο και μοντέλο επίλυσης διαφορών σε άλλους χώρους. Και δεν είναι μόνο το Αιγαίο. Φοβάμαι ότι μπορεί να έλθει και η Θράκη αργότερα.
Πάντως, στο Αιγαίο, από ό,τι ξέρω, η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι μία διαφορά νομικής φύσεως, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και άλλα θέματα, τα οποία είναι λελυμένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κε Υπουργέ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.