ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να σχολιάσετε το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Ρωσία;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Θα ήθελα να τονίσω την τραγική διάσταση του θέματος. Οι μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο είναι πλέον ευάλωτες και ο πολίτης, όπου κι αν ζει, όπου κι αν δουλεύει, δεν αισθάνεται ασφαλής. Και αυτός είναι το θύμα αυτών των ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο τη δική του τη ζωή και τη ζωή των παιδιών του. Θα πρέπει όλοι όσοι ζούμε στις πόλεις να το κατανοήσουμε αυτό, ότι δηλαδή ζούμε σε μία νέα εποχή, κατά την οποία τρομοκρατικές ενέργειες δημιουργούν προβλήματα στην ποιότητα της ζωής μας και μας στερούν το αίσθημα της ασφάλειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι όμως μία νίκη των τρομοκρατών, αν οι πολίτες όλου του κόσμου, επηρεασμένοι από τα περιστατικά αυτά, αισθανθούν την πίεση την οποία περιγράφετε και αλλάξουν τη ζωή τους προς αυτή την κατεύθυνση.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Φοβάμαι ότι σε ένα μεγάλο μέρος η μάχη αυτή έχει χαθεί. Ήδη οι κυβερνήσεις αισθάνονται ότι βρίσκονται σε άμυνα, ήδη αισθάνονται αναγκασμένες να περάσουν νομοθεσία η οποία ίσως υποβαθμίζει και την ποιότητα της δημοκρατίας, ως ένα μέτρο άμυνας σε αυτές τις επιθέσεις. Ένας τουρίστας π.χ. που θέλει να πάει στο Μπαλί, δεν αισθάνεται ασφαλής ή οικογένειες σε μεγάλες πόλεις δεν το θεωρούν απλό να πηγαίνουν σε χώρους όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, σε γήπεδα κλπ. Είναι πια ένα στοιχείο της ζωής μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δώσουμε λίγο το πολιτικό υπόβαθρο αυτής της υπόθεσης. Ας πάμε στην Τσετσενία.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αναφερθήκατε πριν από λίγο σε τρομοκρατία. Οι Ρώσοι βέβαια αποκαλούν αυτούς τους ανθρώπους Τσετσένους τρομοκράτες, οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους αυτονομιστές, σε μία μάχη κατά την οποία επιζητούν τη δική τους αυτονομία και τη δική τους πολιτική οντότητα μακριά από την επιρροή της Ρωσίας. Από την άλλη μεριά, η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ – πιστεύω – να περάσουν άλλες επιρροές σε αυτόν τον πολύ κρίσιμο διάδρομο που περνά από την Κασπία θάλασσα στη Μαύρη θάλασσα και αποτελεί τη δίοδο εξαγωγής ενέργειας προς τα δυτικά κέντρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπόθεση της Τσετσενίας είναι ίσως η αχίλλειος πτέρνα του Πούτιν. Από ό,τι όμως μας λέτε τώρα, η Τσετσενία είναι ένα στρατηγικό σημείο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αν η Τσετσενία βρισκόταν σε κάποιο άλλο γεωγραφικό σημείο, μπορεί και η αντίδραση της Ρωσίας και η υποδαύλιση αυτού του θέματος από άλλες δυνάμεις να ήταν διαφορετική και να μπορούσε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Τώρα όμως, έχουμε φθάσει σε καινούριο αδιέξοδο και βλέπουμε τη Ρωσία να συγκλίνει σε θέματα τρομοκρατίας με την άποψη της Αμερικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό φάνηκε και όταν ξεκίνησε η υπόθεση των δίδυμων πύργων, όταν οι Ρώσοι υπεστήριξαν τους Αμερικανούς ανοικτά, διότι είχαν και το δικό τους πρόβλημα που ονομάζεται Τσετσενία. Είπατε προηγουμένως ότι από εκεί θα περάσουν τα πετρέλαια της Κασπίας και το φυσικό αέριο. Ήθελα να σας ρωτήσω ποιοι είναι αυτοί που υποδαυλίζουν αυτή την εξέγερση.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι ορατές και μπορούμε να κάνουμε διάφορες υποθέσεις. Το γεγονός ότι πρόκειται περί μουσουλμανικής χώρας μας παραπέμπει σε διάφορες σκέψεις. Επίσης, οι δυνάμεις που θα ήθελαν να χαλαρώσει η επίδραση της Ρωσίας σε εκείνη την περιοχή θα είχαν κάθε λόγο να ενισχύσουν αυτές τις αυτονομιστικές κινήσεις των Τσετσένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κος Μάλισεφ, ο εκπρόσωπος των ρωσικών εφημερίδων στην Αθήνα, μας είπε πριν από λίγο ότι ο κος Πούτιν συνέδεσε όλα αυτά τα γεγονότα, το γαλλικό τάνκερ στην Υεμένη, την επίθεση στο Μπαλί, στις Φιλιππίνες, με το περιστατικό στη Μόσχα, χρησιμοποιώντας τη φράση ότι όλα αυτά είναι «μία αλυσίδα». Υιοθετείτε αυτή την άποψη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι ακριβώς. Καταλαβαίνω την προσπάθεια που κάνει ο Πούτιν να τα συνδέσει όλα αυτά, για να μπορέσει να έχει μια συμμαχία πολλών δυνάμεων στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Εγώ δεν νομίζω ότι οι δραστηριότητες της Al Caida συνδέονται με τις κινήσεις των αυτονομιστών της Τσετσενίας.
Εγώ θα το πήγαινα αλλού το πράγμα. Σε αυτή την ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την ανακατανομή των συμβολαίων εκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας (στο Ιράκ, στην Κασπία θάλασσα) και για την μεταφορά αυτής ενέργειας από τα κέντρα παραγωγής στα κέντρα της κατανάλωσης. Εδώ υπάρχει αστάθεια τώρα. Γίνεται προσπάθεια να ξαναμοιραστεί η τράπουλα όσον αφορά στο πετρέλαιο. Υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε αμερικανικές, γερμανικές γαλλικές και ρώσικες εταιρείες. Οι κινέζοι παρακολουθούν από κοντά αυτή την υπόθεση γιατί θα είναι μεγάλοι καταναλωτές σε μερικά χρόνια και γίνεται τώρα ένας κλεφτοπόλεμος. Χρησιμοποιούνται πολλά άλλοθι για τον κλεφτοπόλεμο αυτό.
Εγώ έχω προτείνει από καιρό ξέρετε, να βγούνε αυτά τα θέματα ανοικτά σε μία Σύνοδο Κορυφής ώστε επιτέλους να συμφωνήσουμε για την κατανομή της παραγωγής της ενέργειας, την τιμή και τη διάθεση αυτών των πηγών στα καταναλωτικά κέντρα. Αν είχαμε πολιτική συμφωνία σε αυτά τα θέματα, θα βλέπατε ότι το θέμα των Τσετσένων ή του Ιράκ θα λυνόταν πολύ πιο εύκολα. Αυτή είναι η άποψή μου. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία αυτών που χειρίζονται τα πράγματα τώρα. Νομίζω ότι χτυπώντας τα συμπτώματα μιας παθολογίας δεν κερδίζουμε τίποτε. Καλύτερα να πούμε ανοικτά ποιο είναι το παιχνίδι: Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να κάνετε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις κινήσεις των Τούρκων γύρω από τα Ίμια;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εμείς πρέπει να το πάρουμε ως δεδομένο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να οξύνει την κατάσταση και να δημιουργήσει επεισόδια αποσταθεροποίησης είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο, γιατί αυτό θα τη διευκολύνει να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχει και στο κυπριακό και στο θέμα της ένταξής της στην ΕΕ. Στις προσπάθεες αυτές εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία, χωρίς να δείξουμε σημεία υποχωρητικότητας.