ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς συμφωνείτε με αυτή την επιλογή στρατηγικής πολιτικής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με αυτή την εμμονή, όπως προκύπτει από όσα λέει ο κος Σημίτης, ο κος Λαλιώτης και άλλα στελέχη του κόμματός σας, για χουντικούς εναγκαλισμούς της Ν.Δ.;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ δεν νομίζω ότι είναι πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Είναι μία αντίδραση του ΠΑΣΟΚ σε όσα έχουν γίνει κατά την πορεία προς τις δημοτικές εκλογές. Υπήρξαν στοιχεία ή εκδηλώσεις που έδειξαν μία ακροδεξιά χροιά και έδειξαν επίσης πόσο η Ν.Δ αγκαλιάζει αυτή την ακροδεξιά άποψη. Ήταν λοιπόν επόμενο το ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε «στοιχεία και εκδηλώσεις», πού αναφέρεστε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αναφέρομαι σε κινήσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα, στις υποψηφιότητες της Θεσσαλονίκης, σε όλα αυτά τα οποία συζητήθηκαν. Το κλίμα δεν το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε σε μία πολιτική της ΝΔ., η οποία ήθελε να πολιτικοποιήσει τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, προσδίδοντάς τους μία χροιά εθνικών εκλογών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι πολιτικές οι δημοτικές εκλογές κε. Αρσένη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως και είναι πολιτικές. Έχουν όμως ένα πολιτικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της έννοιας της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι εθνικές εκλογές. Και είναι κρίμα να υποβαθμίζεται το αυτοδιοικητικό στοιχείο. Στο κάτω-κάτω, γιατί κάνουμε εκλογές; Για να αναδείξουμε άρχοντες των δήμων και των νομών. Και, φυσικά, γι” αυτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ικανότητα των στελεχών, την ιστορία τους, την προοπτική που μας δίνουν και – ανάμεσα στα άλλα – φυσικά και την πολιτική τους φιλοσοφία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποτίθεται ότι οι εκλογές είναι για την Αυτοδιοίκηση. Δεν το βλέπουμε, όμως, πουθενά ως τώρα.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι. Είναι κρίμα. Νομίζω ότι χάνουμε μία ευκαιρία να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση και στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους για να αναβαθμίσουμε το ρόλο της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, υπάρχει για ορισμένους μια άλλη παράμετρος, ότι δηλαδή, εφόσον το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι αρνητικό για το κυβερνών κόμμα, θα αποτελέσει εφαλτήριο εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρώτα απ” όλα, είναι πολύ δύσκολο να απομονώσει κανείς το πολιτικό στοιχείο αυτών των εκλογών, από τα άλλα στοιχεία που αφορούν στους συνδυασμούς των υποψηφίων που έχουν κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Ας πούμε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει. Ας πούμε ότι υπάρχει και ένα πολιτικό μήνυμα, αν θέλετε, στις δημοτικές εκλογές. Εγώ πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό θα είναι ικανοποιητικό για το ΠΑΣΟΚ. Δεν προβλέπω ότι μετά τις εκλογές, μέσα στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν κάποιοι ιδιαίτεροι κλονισμοί. Θα υπάρξει μία αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, όπως και σε όλα τα κόμματα φαντάζομαι. Εκείνο που εκκρεμεί στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η συζήτηση για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, κατά την προσωπική μου γνώμη, αλλά μια υπεύθυνη, σοβαρή, πολιτική συζήτηση για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, για την προοπτική του, για το πολιτικό του στίγμα και την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Αυτά τα θέματα δεν εξαρτώνται από τις δημοτικές εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θυμάμαι όμως ότι και την προηγούμενη φορά που συζητούσαμε, πριν από αρκετό χρονικό διάστημα, ήταν και η βασική σας επισήμανση. Πότε πιστεύετε ότι μπορεί αυτή η εκκρεμότητα να τακτοποιηθεί;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ανεξάρτητα από τις δημοτικές εκλογές, πρέπει να πάρουμε το μήνυμα ότι υπάρχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας στην κυβέρνηση και ζήτημα επαφής με το λαϊκό κίνημα που μας έχει στηρίξει και, όσο πιο γρήγορα το παραδεχθούμε αυτό και το αντιμετωπίσουμε, τόσο το καλύτερο. Έχουμε πολύ λίγο χρόνο να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα πριν τις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι, αν αυτά τα πράγματα τα είχαμε δει προσοχή, εδώ και ένα χρόνο που το είχα ζητήσει, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα, ακόμα και ως προς την αντιμετώπιση των εκλογών της Κυριακής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορισμένοι λένε ότι, με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. φαίνεται να παίρνει τους τρεις μεγάλους δήμους, μία πολύ μεγάλη μερίδα των νομαρχιών, ενώ όλοι περιμένουν με αγωνία τι θα γίνει στην υπερνομαρχία, με δεδομένη την επιλογή του κου. Τζαννετάκου, που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα αυτή την περίοδο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει ένα ντέρμπυ: Τζαννετάκος – Φώφη Γεννηματά. Εάν λένε κερδίσει η Φώφη Γεννηματά, τότε το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από αυτή την επιτυχία και να απαλύνει το όποιο αρνητικό αποτέλεσμα θα καταγραφεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εάν όχι, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Συμμερίζεστε αυτή την ανάλυση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κυριακή, κοντή γιορτή. Θα δούμε τα αποτελέσματα την Κυριακή και θα τα συζητήσουμε αυτά. Η δική μου γνώμη είναι ότι, σε γενικές γραμμές, το ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά θα πάει αρκετά καλά. Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία μερικών που περιμένουν αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή. Δεν χρειάζεται λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να κρυφτεί – όπως λέτε εσείς – πίσω από μία διαφαινόμενη επιτυχία της Φώφης Γεννηματά στο λεκανοπέδιο. Όσον αφορά σε αυτό το στοιχείο το αποδέχονται και οι οπαδοί της ΝΔ ότι η επιλογή του κου Τζαννετάκου είναι ατυχής επιλογή γι” αυτούς, το ψηφοδέλτιο της Φ. Γεννηματά είναι ένα ψηφοδέλτιο που έχει διεισδυτικότητα και τυγχάνει γενικότερης αποδοχής και πράγματι η προοπτική είναι ότι αυτό το ψηφοδέλτιο θα κερδίσει τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ συγκρατώ την επισήμανσή σας ότι υπάρχει μία πολιτική εκκρεμότητα όσον αφορά στην από εδώ και εμπρός προοπτική του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και το πού και το πώς πρέπει να αποτυπωθεί το στίγμα του. Συγκρατώ επίσης την επισήμανσή σας, όσον αφορά στο πρόβλημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και της επαφής με τα λαϊκά στρώματα που από το 1981 και νωρίτερα έχουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ζητήματα τα οποία λέτε ότι, με το πέρας αυτών των εκλογών, θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι εκεί είναι το βασικό θέμα και θα προσέθετα ότι οι διεθνείς εξελίξεις προσθέτουν έναν άλλο σοβαρό λόγο στο γιατί πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα που είχαμε. Καλημέρα σας.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας.