ΕΡ. Να καλημερίσω στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κύριο Γεράσιμο Αρσένη, υποψήφιο πια στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς. Κατ΄ αρχήν γιατί αυτή η μετακόμιση.
ΑΠ. Ανταποκρίθηκα στο αίτημα των συμπολιτών μου εδώ στο Νομό και στο αίτημα του κόμματός μου να δώσω τη μάχη στη μονοεδρική για να κερδίσουμε την έδρα.
ΕΡ. Θα την κερδίσετε;
ΑΠ. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά, υπάρχει καλό κλίμα εδώ και προχωράμε εάν και ο χρόνος της προεκλογικής εκστρατείας είναι σχετικά μικρός και εν μέσω τουριστικής περιόδου.
ΕΡ. Συναντάτε περισσότερο ενδιαφέρον ή σαγιονάρες και βατραχοπέδιλα γυρνώντας από εδώ και από εκεί;
ΑΠ. Κοιτάξτε, είναι ένα γοητευτικό μείγμα τουρισμού, εκκλησιαστικών εκδηλώσεων και πανηγυριών και πολύ πολιτικής. Νομίζω ότι ο κόσμος πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτές τις εκλογές και όσο προχωρούν οι μέρες, ολοένα και περισσότερο μπαίνουν τα πολιτικά θέματα ευρύτερα της Ελλάδας και ειδικότερα της περιοχής.
ΕΡ. Ακούω παράπονα από συναδέλφους σας ότι αγωνίζονται μόνοι τους και συναντούν αδιαφορία.
ΑΠ. Εδώ πρέπει να σας πω ότι ίσως και λόγω της καθόδου μου στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη το πολιτικό θέμα έχει ανάψει. Και προσωπικά χαίρομαι που και η δική μου πολιτική παρουσία εδώ έχει μια γενικότερη ανταπόκριση που ξεπερνάει και τα στενά κομματικά όρια.
ΕΡ. Να έρθουμε λίγο στην ιστορία της Έκθεσης Ζορμπά. Τι συμπεράσματα βγάζετε κύριε Αρσένη;
ΑΠ. Πρώτα απ΄ όλα να σας πω ότι θλίβομαι γιατί φθάνουμε σε μια κατάσταση όπου εμπλέκεται – κακώς – και η δικαιοσύνη και ένα πόρισμα το οποίο μπορούσε να είχε κατατεθεί στη Βουλή, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μη δημοσιοποιηθεί και να μιλήσουμε με ανοικτά χαρτιά και πολιτικά, πάνω σε αυτό το πόρισμα. Το πόρισμα αυτό δεν κατατέθηκε στη Βουλή, αποκρύβεται, έχουμε διαρροές και ουσιαστικά μια επέμβαση της δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια απόκρυψης των συμπερασμάτων του πορίσματος. Αυτό νομίζω ότι τελικά βλάπτει και αυτούς που θέλουν να αποκρύψουν τα πράγματα γιατί καμιά φορά οι διαρροές και οι φημολογίες παίρνουν διαστάσεις
ΕΡ. Γίνονται και μυθιστορικές
ΑΠ. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί, έτσι που ήρθαν τα πράγματα, δεν δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα αυτό, να μην μείνουμε σε νομικίστικους συλλογισμούς, να δοθεί στη δημοσιότητα και να βγάλει ο πολίτης τα συμπεράσματά του. Στο κάτω – κάτω πάμε σε εκλογές. Το διακύβευμα ποιο είναι; Είναι η ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας, η διαφάνεια και η αλήθεια.
ΕΡ. Όταν μιλάτε για παρέμβαση μιλάτε για τον κ. Κολιοκώστα ή για τον κ. Παπαληγούρα;
ΑΠ. Μιλάω για τη δήλωση του κ. Κολιοκώστα και φυσικά την ευθύνη που έχει ο πολιτικός του προϊστάμενος που είναι ο κ. Παπαληγούρας.
ΕΡ. Μισό λεπτό. Αν είναι έτσι όπως το λέτε, ο κ. Κολιοκώστας ενήργησε ως ενεργούμενο του κ. Παπαληγούρα.
ΑΠ. Αυτό είναι μια υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα είναι ότι ο κ. Παπαληγούρας έχει ευθύνη.
ΕΡ. Η ευθύνη του σε τι συνίσταται και το κόμμα σας ζήτησε και παραίτησή του;
ΑΠ. Γιατί ακριβώς εδώ έχουμε μια παρέμβαση της δικαιοσύνης σε ένα κατεξοχήν λεπτό και πολιτικό θέμα. Αυτό το είδατε και από την αντίδραση του κ. Ζορμπά.
ΕΡ. Αυτό είναι σαφές, η αντίδρασή του ήταν χαρακτηριστική. Από εδώ και πέρα τι μπορεί να γίνει με δεδομένο ότι είναι κλειστή η Βουλή. Ακούω πολλούς συναδέλφους σας από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο κ. Έβερτ είπε, ακόμα και κλειστή, το πόρισμα να πάει στη Βουλή. Τι νόημα θα είχε αυτό τώρα;
ΑΠ. Το νόημα είναι ότι κι εσείς κι εγώ και όσοι μας ακούν θα μπορούσαμε να διαβάσουμε αυτό το πόρισμα και να κρίνουμε τα πράγματα βάσει του πορίσματος και να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση και όχι με υποψίες και υποθέσεις που κάνουμε. Αυτό δεν βοηθάει τη δημοκρατία, δεν βοηθάει το διάλογο, δεν βοηθάει τη διαφάνεια.
ΕΡ. Να εκμεταλλευθώ και προηγούμενη ιδιότητά σας, αυτή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την υποψηφιότητα του κ. Χηνοφώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Κι εδώ έχουν ακουστεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Άλλοι λένε ότι τέλειωνε η θητεία του, πάει τώρα να ακολουθήσει μια πολιτική διαδρομή, πρόκειται για ένα λαμπρό αξιωματικό κλπ. Άλλοι λένε ότι είναι πρωτοφανές ότι εν ενεργεία Αρχηγός ΓΕΕΘΑ να είναι υποψήφιος βουλευτής κόμματος κλπ. Πού βρίσκεται νομίζετε η αλήθεια;
ΑΠ. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Είναι δικαίωμα ενός αξιωματικού των ενόπλων δυνάμεων, όταν αποσύρεται από τις ένοπλες δυνάμεις να λειτουργήσει μέσα στην πολιτική και να θέσει υποψηφιότητα. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν και μπορεί βέβαια να γίνει και τώρα. Πού είναι τώρα το ατόπημα. Εάν και εν ενεργεία Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραιτείται για να υποβάλει υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και αυτό εμπλέκει ουσιαστικά την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική. Εάν ήθελε να μπει στην πολιτική θα μπορούσε άνετα να παραιτηθεί δύο – τρεις μήνες πριν και δεν θα υπήρχε κανένα θέμα.
ΕΡ. Και τρέχει και το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάσει για να εκλέξει νέο Αρχηγό.
ΑΠ. Υπάρχει ακριβώς και το θέμα των ενόπλων δυνάμεων. Μπορεί το ΚΥΣΕΑ κατά την προεκλογική περίοδο να επιλέξει τον νέο Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ για τα επόμενα χρόνια; Δεν είναι αυτό κάτι που θα πρέπει να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να οριστεί ένας προσωρινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ αλλά αυτό φυσικά δημιουργεί πρόβλημα λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων. Δηλαδή, η πράξη αυτή δεν δημιουργεί μόνο πολιτικό πρόβλημα αλλά θέτει και θέμα ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.
ΕΡ. Να υποθέσω επομένως ότι εάν κερδίσετε εσείς τις εκλογές ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που θα ορισθεί μπορεί να ξαναλλάξει μετά;
ΑΠ. Εάν είναι προσωρινός δεν θα είναι ακριβώς έτσι.
ΕΡ. Τι πάει να πει προσωρινός;
ΑΠ. Θα μπορούσε να είναι ένας Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να έχουν σταθερή ηγεσία. Το πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε από αυτή την εσπευσμένη ενέργεια του κ. Χηνοφώτη. Δημιουργείται δηλαδή πρόβλημα και στις ένοπλες δυνάμεις.
ΕΡ. Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία.
ΑΠ. Κι εγώ ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα.