Ερώτηση: Κύριε Αρσένη, αυτό που είδατε τιμάει την ελληνική δημοσιογραφία; Από εκεί να το πιάσουμε.
Απάντηση: Κοιτάξτε, τι να σας πω, οι όροι αυτής της συζήτησης, του debate όπως λέτε, ήταν τόσο περιοριστικοί, όπου ουσιαστικά είχαμε έξι παράλληλους μονολόγους. Αυτό το οποίο θέλαμε να δούμε – και ελπίζω στο μέλλον να αλλάξει αυτό το πράγμα – να υπάρχει ένας πραγματικός διάλογος, να μπορέσουν και οι ίδιοι οι αρχηγοί των κομμάτων να απαντάει ο ένας στον άλλον, για να μπορεί, μέσα από αυτήν την ένταση του διαλόγου, να βγουν και οι πραγματικές θέσεις και οι τοποθετήσεις. Και να το πούμε και αλλιώς, να στριμώχνονται διαφορετικά και οι πολιτικοί.
Ερώτηση: Κύριε Αρσένη, να σας κάνω μία ερώτηση που δεν την περιμένετε; Σας κατηγορούν ότι με τη δική σας πίεση τοποθετήθηκε η σύζυγός σας στο Συμβούλιο Επικρατείας. Γιατί όταν μιλάμε για δημοσιογραφία αδέσμευτη και αντικειμενική
Απαντηση: Θα πάρουμε και τις δύσκολες ερωτήσεις.
Ερώτηση: Σας κατηγορούν λοιπόν, κύριε Αρσένη, ότι με τη δική σας προτροπή και πίεση μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Απάντηση: Κοιτάξτε, αυτές είναι αστειότητες. Και να σας πω, αν είχα τέτοια διαπραγματευτική δύναμη Η Λούκα Κατσέλη συμβαίνει να είναι σύζυγός μου, έχει όμως μία αυτόνομη πολιτική πορεία. Σας υπενθυμίζω ότι όταν εγώ ήμουν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε επικεφαλής του ΚΕΠΕ που τότε έκανε τον προγραμματισμό.
Δημοσιογράφος: Αυτό είναι αλήθεια.
Απάντηση: Όταν εγώ ήμουν Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Και έχει μία διεθνή καριέρα, έχει μία επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου που χρονολογείται πολύ πριν να γνωριστούμε εμείς, από τα μαθητικά της χρόνια. Είναι αστείο. Και θα πρέπει επιτέλους στην ελληνική κοινωνία να καταλάβουμε ότι μπορεί να υπάρχει να ένα ζεύγος που έχει παράλληλες πορείες και αυτονομία στην πολιτική. Εγώ επέλεξα να πάω στην Κεφαλονιά ως υποψήφιος γιατί μου το ζήτησε η κοινωνία της Κεφαλονιάς, μου το ζήτησε και ο αρχηγός, και φυσικά η επιλογή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν επιλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν έχω τίποτα να κάνω εγώ μ” αυτό.
Ερώτηση: Μάλιστα. Κεφαλονιά μονοεδρική, έτσι;
Απάντηση: Είναι μονοεδρική, έχει φυσικά ως μονοεδρική τα ρίσκα της, έχει όμως και τη γοητεία της.
Ερώτηση: Γοητεία ως προς τι;
Απάντηση: Κοιτάξτε, το να δουλεύεις για τον τόπο σου, να είσαι κοντά στους πολίτες με τους οποίους έχεις γεννηθεί, έχεις συνδεθεί, είναι κάτι διαφορετικό. Η πολιτική εδώ δε γίνεται κάπως απρόσωπα, γνωρίζεις πρόσωπα και πράγματα, γνωρίζεις τους ανθρώπους στα χωριά, στις πόλεις, είσαι κοντά στην καθημερινότητά τους, και υπάρχουν προβλήματα εδώ τα οποία πρέπει να λυθούν. Όπως ξέρετε, αν και δεν ήμουν Βουλευτής της Κεφαλονιάς, έχω βοηθήσει τον τόπο μου από το μετερίζι των Υπουργείων που πέρασα.
Ερώτηση: Αυτό το αναγνωρίζουν οι Κεφαλονίτες; Γιατί οι Κεφαλονίτες είναι και λίγο παλαβοί, έτσι;
Απάντηση: Μην το λέτε ότι είναι παλαβοί. Νομίζω ότι, παραδείγματος χάριν, το γεγονός ότι ιδρύθηκαν εδώ τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων όταν εγώ ήμουν Υπουργός Παιδείας έχει αναγνωριστεί. Αλλά εγώ δεν τρέχω με βάση το τι έχω κάνει για αυτό το νησί, αλλά με το πρόγραμμα το οποίο έχω για το μέλλον του νησιού, το οποίο θέλω να αναπτυχθεί πάνω σε μία διαφορετική βάση, και θέλω η Κεφαλονιά να γίνει, πέρα από ένα τουριστικό νησί, και ένα κέντρο εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας διεθνούς φήμης.
Ερώτηση: Γίνεται ουσιαστική συζήτηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για αυτό το θέμα; Με τους άλλους συνυποψηφίους σας από τα άλλα κόμματα γίνεται πολιτική αντιπαράθεση μέσα από τον τοπικό τύπο, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Απάντηση: Φοβάμαι ότι ο διάλογος και εδώ δεν είναι επαρκής. Τιμώ φυσικά όλους τους συνυποψήφιούς μου, όλα τα κόμματα, γίνεται μία ποιοτική καμπάνια ποιότητας πρέπει να πω, αλλά δεν έχουμε επαρκή διάλογο. Δεν έχουμε, παραδείγματος χάριν, σε μία τηλεόραση μία συζήτηση για το δικό μου το πρόγραμμα, το πρόγραμμα άλλων υποψηφίων, για να συγκρίνει ο λαός. Έτσι πηγαίνουμε από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, και εξηγεί ο καθένας το πρόγραμμά του. Και πάλι έχουμε παράλληλους βίους.
Ερώτηση: Οι μονοεδρικές πάντα μπαίνουν στο επίκεντρο της προσοχής και στην ιδιαίτερη μάχη που δίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Πιθανότατα να έχει προγραμματιστεί – δεν το ξέρω – ή θα προγραμματιστεί επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή, του Πρωθυπουργού, στην Κεφαλονιά. Εάν τον βλέπατε τι θα του λέγατε; Ή αν παίρνατε μέρος σε μία δημόσια συζήτηση; Για την Κεφαλονιά.
Απάντηση: Για την Κεφαλονιά θα του έλεγα ποιο είναι το δικό μου το πρόγραμμα, ποιο είναι το δικό μου το όραμα, και μετά τις εκλογές – και πιστεύω ότι θα κερδίσω αυτές τις εκλογές στην Κεφαλονιά – θα ζητήσω τη συνεργασία όλων των κομμάτων για το έργο που έχω υπόψη μου.
Ερώτηση: Επειδή ο λαός δεν ξεχνάει, θυμάται δύο προσωπικές δικές σας ατάκες. Τη μία όταν για μία ψήφο, δε θυμάμαι τώρα για πόσες, χάσατε την πρωθυπουργία και είπατε εκείνην την περιβόητη ατάκα «Γιώργο, χάσαμε», και όταν είδατε τον Κώστα Καραμανλή, τον σημερινό Πρωθυπουργό, και βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου είχατε πει ότι είναι ένα «γρήγορο πιστόλι».
Απάντηση: Κοιτάξτε αυτό όμως δεν είχε πολιτικό περιεχόμενο. Τότε, όπως ξέρετε, δεν ήμουν Βουλευτής. Ήμουν επικεφαλής ενός Κέντρου Ερευνών και είχα επισκεφτεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, αλλά και τον Πρωθυπουργό, να τους ζητήσω τη συμφωνία τους να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για την «Ελλάδα 2020″. Στο γεγονός ότι τότε ο κύριος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου για ραντεβού και το ότι το είπα αυτό, οφείλεται στο κεφαλονίτικο χιούμορ, ότι ήταν πιο γρήγορος από τους άλλους. Δεν είχε το πολιτικό περιεχόμενο που μερικοί προσπάθησαν να αποδώσουν.
Ερώτηση: Ο κόσμος αναρωτιέται, αυτό το πιστόλι δεν εξακολουθεί να είναι γρήγορο; Έχει σκουριάσει, έχει χαλάσει, τι έχει απογίνει;
Απάντηση: Κοιτάξτε, το έχω πει, και τα γρήγορα πιστόλια παθαίνουν και εμπλοκή.
Ερώτηση: Εμπλοκή πού όμως έχει πάθει; Και για ποιο λόγο;
Απάντηση: Κοιτάξτε, αν θέλετε να μιλήσουμε για το χθεσινό debate, εγώ είδα έναν Καραμανλή ο οποίος ήταν κάπως αμήχανος και αμυντικός. Και ίσως και απολογητικός. Ήταν ένας διαφορετικός Καραμανλής από ότι τον είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Αντίθετα ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αρκετά δυναμικός και συγκροτημένος.
Ερώτηση: Κύριε Αρσένη, αντέχει ο τόπος δεύτερες εκλογές; Ο Καραμανλής το είπε ξεκάθαρα ότι αν δεν πάρει αυτοδυναμία δε θα συνεργαστεί με κανέναν και εξήγησε γιατί δε θα συνεργαστεί.
Απάντηση: Αυτό, να σας πω, δε μου άρεσε που το είπε και δεν έχει και πολιτικό περιεχόμενο. Νομίζω ότι ο εκλογικός νόμος δίνει πολύ καλές προϋποθέσεις για το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία.
Ερώτηση: Πολώνει το κλίμα όμως έτσι. Μήπως ήταν μία παγίδα;
Απάντηση: Ακριβώς. Εγώ νομίζω ότι αυτό το πράγμα δεν λέγεται και προεκλογικά. Θα πρέπει να αφήσεις τον ελληνικό λαό να ψηφίσει, και με ό,τι προκύψει θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις διακυβέρνησης. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι ο εκλογικός νόμος δίνει πολύ καλές προοπτικές στο πρώτο κόμμα – και εγώ πιστεύω ότι πρώτο κόμμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ – να έχει αυτοδυναμία.
Δημοσιογράφος: 42,7 πρέπει να πάρει.
Απάντηση: Το ζήτημα, αν θέλετε, μετά τις εκλογές, για να σας μιλήσω πολύ ανοιχτά, δεν είναι η αυτοδυναμία στη Βουλή. Αυτήν το πρώτο κόμμα θα την έχει. Και τα άλλα τα σενάρια είναι σενάρια ακαδημαϊκής φύσης. Το πρόβλημα της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα θα είναι να συσπειρώσει την κοινωνία, να δημιουργηθεί ένα πραγματικά πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν στον τόπο και οι οποίες έχουν καθυστερήσει. Αυτό τι σημαίνει; Ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο κόμμα και σχηματίσει αυτοδυναμία, θα πρέπει να επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας με, για παράδειγμα, το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ; Θα πρέπει
Απάντηση: Δε μίλησα για κοινοβουλευτικές συμμαχίες, μίλησα για κοινωνικές συμμαχίες.
Ερώτηση: Κύριε Αρσένη, θέλουμε να σας ευχηθούμε απ” την καρδιά μας καλή επιτυχία.
Απάντηση: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ευχαριστώ και για τις ευχές σας και ελπίζω να τα πούμε μετά τις εκλογές και να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και για την Ελλάδα αλλά και για την Κεφαλονιά.
Ερώτηση: Θα είμαστε εδώ, πρώτα ο Θεός, και θα το χαρούμε κι εμείς. Καλημέρα σας, να είστε καλά.