(άλλο 3,32% σήμερα κάτω) το χρηματιστήριο και γενικώς υπάρχει μια αίσθηση ταραχής στις αγορές, στο χρηματιστήριο και έλλειψης ενός στιβαρού χεριού το οποίο να καθοδηγεί και τα θέματα της οικονομίας αλλά και τα προβλήματα του τόπου. Συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις περί ακυβερνησίας;)
Ακυβερνησία ίσως είναι ένας σκληρός όρος που αδικεί την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, από την άλλη μεριά όμως πρέπει να πω ότι υπάρχει πρόβλημα. Από τη στιγμή που όλοι μας, αλλά πάνω απ όλα η ίδια η κοινωνlα, αλλά και η κυβέρνηση έχει παραδεxτεί ότι υπάρχει πρόβλημα κυβερνητικού έργου και έχει προαναγγελθεί ανασχηματισμός τον Οκτώβριο μετά το συνέδριο, είναι φυσικό η αναμονή αυτή να δημιουργεί αβεβαιότητες, να δημιουργεί κενά τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στο πολιτικό κλίμα, αλλά και στην οικονομία. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε εγώ ευθύς εξ” αρχής είχα εκφράσει την άποψη ότι ο ανασχηματισμός έπρεπε να γίνει αμέσως με αλλαγή πολιτικών προτεραιοτήτων και προσώπων και δεν έπρεπε να παρεμβληθεί ένα συνέδριο το οποίο δεν νομίζω ότι θα αμβλύνει τα προβλήματα που υπάρχουν, θα τα οξύνει.»
(επιμένετε σ΄ αυτή σας την άποψη, δηλαδή μήπως και τώρα πρέπει να αναθεωρηθεί η άποψη του πρωθυπουργού ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να ακολουθήσει το συνέδριο;)
«Αυτή είναι η άποψή μου, δεν μπορώ να επιμένω με την έννοια ότι είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του πρωθυπουργού. αλλά εγώ δεν θα πάψω να λεω ότι στην πολιτική, στην οικονομία, στη ζωή, δεν αφήνεις πράγματα να κακοφορμίσουν. Όταν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα πρέπει να λειτουργούμε με γρήγορα, όχι αργά, αντανακλαστικά να τα αντιμετωπίσουμε. Και νομlζω ότι ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι διττό, είναι πρόβλημα κυβερνητικώv προτεραιοτήτων που πρέπει να έρθουν πολύ πιο κοντά σ” αυτά που έχει ανάγκη και επιζητεί ο λαός και είναι πρόβλημα αποτελεσματικότητας κυβερνητικού έργου.»
(άρα είναι θέμα και πολιτικής και προσώπων;)
«Aυτά πάνε μαζί, αλλά δεν είναι μόνο να έχεις ένα σωστό πρόγραμμα, πρέπει να το εφαρμόζεις και σοφά και αποτελεσματικά. Και νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό δυστυχώς έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα όπου η κατεύθυνση μεν μπορεί να είναι σωστή, αλλά ο τρόπος υλοποίησης είναι λανθασμένος, πολιτικά τοuλάχιστον.»
(πολλοί εκτιμούν ότι αυτές οι εξελίξεις και αυτή η επιδείνωση για το ΠΑΣΟΚ του πολιτικού κλίματος που καταγράφηκε και στις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθιστούν πιο πιθανό να υπάρξουν μη αναμενόμενες ως πριν από λίγες ημέρες εξελίξεις στο συνέδριο του κόμματός σας. Δηλαδή εκεί που θεωρούταν δεδομένο ότι ο Κ. Σημίτης θα επανεκλεγεί, τώρα αρχίζουν και ακούγονται σκέψεις ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή δεύτερη προσωπικότητα και unοψηφιότητα η οποία να διεκδικήσει το τιμόνι του κόμματός σας. Θεωρείται ότι είναι πιθανότερο κάτι τέτοιο;)
«Τίποτα δεν πρέπει να αποκλείσοuμε. όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και γι” αυτό, το λόγο εγώ είχα πει ότι η πορεία προς το συνέδριο είναι μια επικίνδυνη πορεία γιατί υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα στην πορεία. Και όλοι μας, όσοι ανησυχούμε για την δυναμική της παράταξης και την προοπτική της, παρακολουθούμε με μια σχετική ανησυχία αυτές τις εξελίξεις. Τώρα, όσον αφορά υποψηφιότητες, εάν βέβαια υπάρχουν πρέπει να συζητηθούν οι πολιτικές πλατφόρμες πρώτα, αν υπάρχουν πολιτικά προγράμματα τα οποία δεν θα μπορούν να συνθέσουν μια ενιαία εικόνα που θα καλύψει όλους μας, φυσικά θα υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις και εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις θα πρέπει να αντιστοιχούν και σε εναλλακτικές υποψηφιότητες.
(εάν -μια υπόθεση εργασίας- το συνέδριο επιλέξει ένα άλλο πρόσωπο πέραν του κ. Σημίτη, σε αυτή την περίπτωση κατά την γνώμη σας είναι αναπόφευκτη η προσφυγή στις κάλπες ή όχι;)
«Όχι. Το θέμα των ηγεσιών της Κεντρικής Επιτροπής, του Γραμματέα, αλλά ακόμα και το θέμα του προέδρου είναι θέματα εσωτερικά του κόμματος τα οποία δεν επηρεάζουν κατά κανένα τρόπο την λαϊκή εντολή που έχει το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει. Το συνέδριο δεν θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, θα ασχοληθεί με τις πολιτικές προτάσεις αλλά και τα πρόσωπα που θα μπορούν καλλίτερα να προβάλλουν την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.»
(δηλαδή λετε ότι αν εκλεγεί άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΔΟΚ πέραν του κ. Σημίτη, ο κ. Σημίτης μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας;)
«Πολλά μπορούν να γίνουν και αυτό δεν θα το απέκλεια, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε όλα αυτά τα υποθετικά. Αυτό που πρέπει να συζητηθεί τώρα, αυτό που τουλάχιστον εμένα με απασχολεί προσωπικά είναι να συζητήσουμε συγκεκριμένα τις πολιτικές προτάσεις, τι πρέπει να αλλάξει στην κυβερνητική πολιτική, ποια είναι αυτή η αλλαγή γραμμής πλεύσης, συγκεκριμένα και όχι αόριστα, πως θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά τα πράγματα και ποια άτομα θα μπορούν να προωθήσουν αυτή την νέα κυβερνητική πολιτική. Νομίζω αφού συζητηθούν αυτά όλα τα άλλα έπονται.»