ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ (βουλευτής ΠΑΣΟΚ).
(τοποθετηθήκατε μάλλον καθαρά χθες, ανασχηματισμός και ταυτόχρονα αλλαγή πολιτικής, μια που και τα πρόσωπα ενσαρκώνουν και κουβαλάνε ιδέες οι οποlες σηματοδοτούν και κάποιες πολιτικές. Εικάζω ότι αυτού του είδους η θέση προυποθέτει δυο πράγματα: πρώτον ο κ. Σημίτης και ως έχων βεβαίως και την ευθύνη του σχηματισμού της κυβέρνησης να συμφωνήσει σε μια αλλαγή πολιτικής και δεύτερον, να προσδιοριστεί αυτή η αλλαγή)
«Aκριβώς και νομίζω ότι γίνεται και έγινε χθες ένα μεγάλο λάθος, ότι πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο που από τη φύση του δεν μπορεί να λύσει αυτό τα προβλήματα. Η κοινή γνώμη τι λεει, ότι υπάρχει πρόβλημα με το κυβερνητικό έργο, πρόβλημα αποτελεσματικότητας και πρόβλημα προτεραιότητας των στόχων. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το παίρνουμε και πρέπει να το πάρει και η κυβέρνηση. Δεν είναι το κόμμα που εμποδίζει την κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα έργο, γι” αυτό λοιπόν νομίζω ότι η λύση είναι, πράγματι ο ανασχηματισμός με αλλαγή πολιτικής. Δεν μπορούμε να λέμε και το είπαν και κορυφαίοι υπουργοl χθες στην Κ.Ε. ότι αρμενίζουμε στραβά όσον αφορά το κυβερνητικό έργο και να πούμε στον κόσμο και στην αγορά ότι κοιτάξτε, περιμένετε, θα γίνει πρώτα ένα συνέδριο τον Οκτώβρη και μετά ανασχηματισμός. Η αγορά δεν μπορεί να ενσωματώσει μια τέτοια αλλαγή και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα στην πορεία μας προς το συνέδριο που αντί να είναι ένα πολιτικό ενωτικό συνέδριο μπορεί να γίνει συγκρουσιακό.»
(συγκρουσιακό υπό την έννοια ότι αυτούς τους μήνες που θα μεσολαβήσουν κάποια από τα αρνητικά στοιχεία θα επιδεινωθούν, πράγμα το οποίο θα σας αναγκάσει ή τουλάχιστον κάποιους από σας να γίνετε ακόμα πιο σκληροί στις θέσεις σας;)
«Αυτή είναι μια πιθανότητα πράγματι και είναι ευθύνη όλων μας να την αποφύγουμε. Τώρα μια και απoφασIσαμε καλώς ή κακώς να πάμε σε ένα συνέδριο θα χρειαστεί τουλάχιστον να συζητήσουμε πολιτικά όχι όμως με γενικούς όρους αλλά με συγκεκριμένους όρους ποια είναι τα στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής που πρέπει να αλλάξουν, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια για να ολοκληρώσει ένα έργο που θα είναι κοντά στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και πολύ κοντά στις δικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις τον Απρίλη του 2000.
Για παράδειγμα, το θέμα των ταυτοτήτων και ο χειρισμός του θέματος αυτού δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα το κυβερνητικό. Ο χειρισμός του θέματος του χρηματιστηρίου δεν ήταν ακριβώς όπως τα είχαμε πει. Και το ασφαλιστικό βεβαίως, οι πρώτες δηλαδή κυβερνητικές κινήσεις στο ασφαλιστικό δεν ήταν σε σύμπνοια με τις κατευθύνσεις του προεκλογικού μας προγράμματος. Για να μην πάω και στο θέμα της παιδείας και στο ράβε-ξήλωνε εκεί πέρα. Εγώ νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να πιάσουμε τον παλμό του κόσμου, τι ακριβώς τον πονάει, τι θέλει ο κόσμος από την κυβέρνηση, τι είναι εφικτό να γίνει και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να βάλουμε όλοι πλάτες να επιτελεστεί ένα έργο κυβερνητικό που είναι αντάξιο του ΠΑΣΟΚ και των προσδοκιών του κόσμου»
(πάντως η αίσθηση στην κοινή γνώμη αλλά και στη δημοσιογραφία είναι ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για δυο διαφορετικές κατευθύνσεις στο ΠΑΣΟΚ, η μία είναι αν θέλετε πιο κοντά σ” αυτό που λέμε φιλελεύθερη οικονομική κυρίως πολιτική , αλλά και κυβερνητικές προτεραιότητες και η δεύτερη είναι αν θέλετε πιο κοντά στο παλιό σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ έτσι όπως το είχε στην εικόνα του ο μέσος άνθρωπος τη δεκαετία του ’80 ή στις αρχές του ’90 και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα)
«Και γιατί όχι και μια τρίτη; Ανάμεσα σε έναν νεοφιλελευθερισμό και σε έναν αναχρονιστικό λαϊκισμό νομίζω υπάρχει και ο δρόμος της προόδου που λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, τα νέα στοιχεία, αλλά είναι και πιστός στις βασικές κατευθύνσεις μιας πολιτικής που είναι μια πολιτική για τον πολlτη, για το λαό. Νομiζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο και αυτά είναι τα θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες στην πορεία μας προς το συνέδριο. Το θέμα δεν είναι μόνο τι θέλουμε να κάνουμε, είναι και τι κάνουμε. Εγώ νομίζω σε ένα μεγάλο βαθμό η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης βγαίνει από το γεγονός ότι δεν έχει κάνει, δεν έχει τολμήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έπρεπε να έχει. κάνει.»
(πολλοί λένε το ανάποδο, ότι προσπαθώντας να κάνει κάποιες μεγάλες τομές ακριβώς εκεί βρίσκει και τα τεράστια εμπόδια)
«Το θέμα είναι να ξέρεις πώς θα κάνεις τις τομές και να τολμάς να προχωράς μπροστά, να συσπειρώνεις κόσμο να σε στηρίξει και να μην κάνεις πίσω. Δεν είναι δηλαδή μόνο ένα θέμα θεωρητικό, είναι θέμα πρακτικό και θέμα χειρισμών».
(διαβλέπετε με την πείρα σας ότι πηγαίνοντας προς το συνέδριο εκτός από τις γνωστές ομαδοποιήσεις και κοινές πλατφόρμες κλπ, θα υπάρξει και κάτι πιο θεαματικό, θα υπάρξει και κάτι πιο ουσιαστικό, ή στην πραγματικότητα θα φτάσουμε στο συνέδριο, θα τεθούν διλημματικά κάποια πράγματα, άλλωστε είχαν ξανατεθεί και εκεί θα τελειώσει η ιστορία; Είναι το ΠΑΣΟΚ αυτή στη στιγμή σε θέση να αντέξει έναν πιο έντονο, έναν πιο δυνατό κλυδωνισμό, ή πιστεύετε ότι ακριβώς επειδή είναι κυβερνών κόμμα και όχι κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες;)
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, είναι πιθανόν να γίνει και το ένα και το άλλο, αλλά είναι και εξίσου πιθανόν να προχωρήσουμε σε καταστάσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε. Αν έχουμε μια πολιτική συζήτηση η οποlα φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να γίνει σύνθεση ανάμεσα σε διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις και χάραξης μιας κυβερνητικής πολιτικής, φυσικό εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις θα συνοδευτούν και από εναλλακτικές υποψηφιότητες και αυτό μπορούμε να το περιμένουμε. Είναι νωρίς να το δούμε αυτό από τώρα, αλλά δεν πρέπει να το αποκλείσουμε.»
(υπάρχουν πάρα πολλοl που υποστηρίζουν ότι έχοντας το ΠΑΣΟΚ και τρίτη εντολή και σχεδόν αδύνατο να πάρει μια τέταρτη, λένε ότι στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίς μια διαδικασία διαδοχής του κ. Σημίτη και πως ο, τι και να γίνει, όπως και να γίνει, αυτή η διαδικασία είναι που στην πραγματικότητα δημιουργεί τις αναταράξεις οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και τις εκλογές. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;)
«Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την. άποψη, ξέρω ότι υπάρχει σε ορισμένους αυτή η λογική αλλά είμαι αντίθετος στη λογική της ήττας. Νομlζω ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανανεωθεί και να ανανεώσει τις δυνάμεις του και να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα εκλογική νίκη και να δώσει μια προοπτική. Το κόμμα δεν έχει ξεπεραστεί, κάθε άλλο, ο, τι δυνάμεις ανανέωσης υπάρχουν στον πολιτικό κόσμο νομίζω ότι εμπεριέχονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έχουν απελευθερωθεί, δεν έχουν απεγκλωβιστεί, δεν έχουν προβληθεί πολιτικά και νομίζω ότι αυτό μπορεl να γίνει και αυτή είναι και η πρόκληση του συνεδρίου, αλλά και της επόμενης ημέρας μετά το συνέδριο.»
(90 χιλιάδες καινούργια μέλη σε ένα κόμμα σε εποχές που δύσκολα πάει κάποιος να πολιτικοποιηθεl παραμονές συνεδρίου;)
«Αν θέλετε τη δική μου προσωπική γνώμη είναι μια πρακτική που είναι καταδικαστέα. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν αλλά τη στιγμή που ομολογουμένως έχει συρρικνωθεί κοινωνικά η στήριξη του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε σοβαρά να παρουσιάζουμε 90 χιλιάδες νέα μέλη που είναι μέλη τα οποία γραφτήκανε μόνο για να ψηφίσουν για το συνέδριο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει στο συνέδριο να το διορθώσουμε και να μην ξαναγίνει στο μέλλον »