«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που ούτε καν έχουν συζητηθεί. Δεν μπορούμε, κατά τη γνώμη μου, να προχωρήσουμε έτσι στην ψήφιση ότι αλλάζουμε ή δεν αλλάζουμε το άρθρο 16 πριν προηγηθεί μια συζήτηση. Υπάρχουν θέματα που δεν έχουν συζητηθεί όπως τι θα πει μη κρατικά πανεπιστήμια, θα λειτουργούν συνεργατικά ή ανταγωνιστικά; Τα μη κρατικά θα παίρνουν πόρους από το ΚΠΣ ή από το κράτος για έρευνα και για κατάρτιση; Ποιος θα ελέγχει τα πανεπιστήμια και τα πτυχία, θα υπάρχει ανεξάρτητη αρχή που θα κάνει αξιολόγηση; Ποιοι θα διδάσκουν, πως θα μπαίνουν εκεί οι φοιτητές; Αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε και να δούμε αν συμφωνούμε, για τι μπορεί να αλλάξεις και το άρθρο 16 και να το αλλάξεις σε λάθος κατεύθυνση».
«Όλοι στο ΠΑΣΟΚ λέμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση και πρέπει να αλλάξουμε το άρθρο 16 για αυτούς τους λόγους. Μερικοί λένε να το αλλάξουμε το άρθρο 16, αλλά θέλουμε όταν θα μπει η συγκεκριμένη διατύπωση του άρθρου 16, αυτή η απόφαση να μη ληφθεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών, αλλά 180 βουλευτών, να υπάρχει δηλαδή συνεννόηση ευρύτατη. Εγώ λέω κάτι ενδιάμεσο, να προσπαθήσουμε τώρα να δούμε αν υπάρχει βασική συμφωνία προς την κατεύθυνση που θέλουμε να αλλάξει το άρθρο 16 και ο εκτελεστικός νόμος και να έχουμε μια πολιτική συναίνεση για το τι θα κάνουμε στην επόμενη Βουλή. Αν είναι αυτό, τότε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση. Αν δεν συμφωνούμε και ο ένας θέλει να πάει σε πλήρη απελευθεροποίηση και ανταγωνιστική κατάσταση και οι άλλοι θέλουν να προωθήσουν τη δημόσια Παιδεία, δεν θα συμφωνούμε. Συζήτηση για αυτό δεν έχει γίνει. Άκουσα χθες τον κ. Παναγιωτόπουλο και κάποιες φορές μιλούσε σα ΠΑΣΟΚ και υπάρχει σύγχυση. Να βγάλουμε μια λίστα θεμάτων και να δούμε τι θα λέει το νέο άρθρο για να δούμε αν συγκλίνουμε ή όχι».
«Αυτό που δεν βγήκε από τη βουλή είναι αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν δύο ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία αυτή τη στιγμή τέμνονται και συμφωνούν για την αναθεώρηση, αλλά για διαφορετικούς λόγους με διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό πρέπει να κάτσουμε να το δούμε».
Για τις παράνομες απαλλαγές στο στρατό.
«Πρέπει να ξεχωρίσουμε το θέμα της απαλλαγής από το στράτευμα, της θητείας στα σύνορα και τις μετατάξεις. Είναι διαφορετικά αυτά τα πράγματα».
Εσείς θεσπίσατε την υποχρεωτική θητεία στα σύνορα για 6 μήνες και η κοινωνία το δέχτηκε αυτό
«Το δέχτηκε γιατί είπα ότι δεν θα υπάρχει καμιά εξαίρεση και θα υπηρετήσουν όλοι στην παραμεθόριο και αν αποφασιστεί εξαίρεση από μια ειδική επιτροπή, το πόρισμα της επιτροπής με το αιτιολογικό θα δημοσιοποιείται στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Αυτό απέτρεψε πάρα πολλούς από το να ζητήσουν εξαίρεση.
Όσον αφορά τις απαλλαγές, έγιναν πολλές αλλαγές και δείτε τα στοιχεία πριν από το ’93, θα δείτε ότι μειώθηκαν δραματικά. Οι κανόνες ίσχυσαν τότε και ήταν αποτελεσματικοί. Με τον καιρό όμως χαλάρωσαν αυτά τα πράγματα, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημόσια συστήματα. Υπάρχει μια πίεση, διαβρώνονται οι υπηρεσίες και χαλαρώνουν. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πρέπει να έχουμε διαρκείς ελέγχους για να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει όμως να είμαστε αποφασιστικοί και να γίνουμε και δυσάρεστοι. Το ρουσφέτι και η πίεση να το κάνουμε υπάρχουν παντού. Εγώ δεν έκανα ρουσφέτι ούτε σε συναδέλφους βουλευτές γιατί έδεσα τα χέρια μου, είπα ότι δεν επιτρέπεται καμία εξαίρεση και όποιος θέλει εξαίρεση, θα δημοσιοποιηθεί. Ο Παπανδρέου κάποτε, όταν ήμουν υπουργός Άμυνας, μου είχε ζητήσει να κάνω ένα ρουσφέτι για ένα γνωστό καλλιτέχνη λέγοντας μου ότι δέχεται αφόρητες πιέσεις και τι μπορείς να κάνεις. Του είπα άφησε το σε μένα. Δεν θα κάνω τίποτα και ας είμαι εγώ ο κακός και γέλασε.
Αυτά όλα σκέφτεστε να τα γράψετε σε βιβλίο;
«Ακόμα δεν γράφω τα απομνημονεύματά μου».
Θέλουν να σας θέσουν κάποιοι στην αποστρατεία;
«Νομίζετε ότι είναι εύκολο αυτό; Δεν είναι».
Γιώργο μπορεί να χάσαμε, αλλά δεν βγήκαμε έξω από τον ιππόδρομο;
«Άλλο τι κάνεις σε μια μάχη και άλλο με τον πόλεμο»