«Από τη Συναίνεση της Ουάσιγκτον σε μια Νέα Παγκόσμια Διακυβέρνηση». Αυτός ήταν ο τίτλος μιας ιδιαίτερα σημαντικής Διάσκεψης στη Βαρκελώνη, η οποία έληξε χθες. Στο πρώτο μέρος της Διάσκεψης συμμετείχαν 26 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο γνωστός μας Πώλ Κρούγκμαν, ο Ντανιέλ Κοέν, ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ Χοζέ Αντόνιο Οκάμπο, η καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, Διευθύντρια σήμερα του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ και άλλοι.
Η Διακήρυξη της Βαρκελώνης, στην οποία κατέληξαν, απορρίπτει τη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον», ασκεί κριτική στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της δεκαετίας του ΄80 και ΄90 και προτείνει οκτώ βασικές μεταρρυθμίσεις στο Παγκόσμιο Σύστημα.
Στο δεύτερο μέρος της Διάσκεψης ζητήθηκε από πολιτικές προσωπικότητες να τοποθετηθούν: τρεις πρώην πρωθυπουργοί, ο Φελίπε Γκονζάλες (Ισπανία), ο Λιονέλ Ζοσπέν (Γαλλία), ο Αντόνιο Γκουτέρες (Πορτογαλία) και ο Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος ως πρώην διευθυντής της UNCTAD είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί με θέματα μεταρρύθμισης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Και οι τέσσερις συμφώνησαν με τις βασικές προτάσεις της διακήρυξης της Βαρκελώνης.
Ο Γεράσιμος Αρσένης μάλιστα προχώρησε πιο πέρα και πρότεινε αλλαγές στις προτεραιότητες θεμάτων του διαλόγου, ούτως ώστε η κατανομή της διαπραγματευτικής δύναμης ανάμεσα στις ομάδες χωρών να είναι συμμετρική. Ενδεικτικά πρότεινε να διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διάλογος για τα εξής τρία θέματα μαζί:
1. Ενέργεια και περιβάλλον,
2. Ρυθμίσεις της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και
3. Διεθνείς κανόνες για τη μετανάστευση.