Δήλωση Γεράσιμου Αρσένη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας
για τον Κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο (10/11/02)
Καμία πρόταση επίλυσης του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν συμπεριλαμβάνει τις εξής τέσσερις αρχές και δεν επιλύει τα ακόλουθα τρία σοβαρά θέματα
Βασικές αρχές:
1. Μία κυριαρχία – Μία ιθαγένεια. Το Κυπριακό είναι θέμα επίλυσης διαφορών δύο κοινοτήτων μέσα σε ένα ενιαίο Κράτος με μία Κυβέρνηση.
2. Δημοκρατική Αρχή: H πλειοψηφία αποφασίζει. Λόγω της ύπαρξης των δύο κοινοτήτων, μπορούμε να δεχθούμε ειδικές πλειοψηφίες, μόνον όμως για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις κοινότητες.
3. Εναλλαγή στην Προεδρία: Προσβάλλει τις δημοκρατικές ευαισθησίες η ιδέα ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να εναλλάσσεται με κοινοτικά κριτήρια. Ο κυρίαρχος Κυπριακός λαός πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει τον Πρόεδρό του με βάση τη δημοκρατική αρχή, χωρίς να αποκλείεται να προβλέπονται και ελάχιστα ποσοστά στήριξης στις κοινότητες.
4. Ευρωπαϊκό κεκτημένο: Το δικαίωμα εγκατάστασης, μετακίνησης, ελεύθερης κυκλοφορίας και επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους πρέπει να διασφαλισθεί.
Ακόμα :
Πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των εποίκων και να προταθεί μια λύση de jure σε μία de facto κατάσταση.
Πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν από άλλες «διεθνείς» ή άλλες δυνάμεις.
Πρέπει ο γεωγραφικός διαχωρισμός των κοινοτήτων να είναι τέτοιος που να επιτρέπει τη μέγιστη επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
Στο ενδεχόμενο που η πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν ενσωματώνει τις βασικές αρχές πρέπει να απορριφθεί και να μην συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα της Κοπεγχάγης. Ο διάλογος που θα συνεχισθεί με την απόφαση της ένταξης της 12/12 θα πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.