Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας Γεράσιμος Αρσένης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης Συντάγματος επεσήμανε τα ακόλουθα:
«Η χώρα αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα και προκλήσεις τα οποία η Αναθεώρηση του Συντάγματος, ακόμα και κάτω από ιδεώδεις συνθήκες, δεν πρόκειται να επιλύσει. Τα προβλήματα που υπάρχουν απαιτούν πολιτική βούληση, καλή ή καλύτερη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, του Κοινοβουλίου, της διοίκησης, των δικαστηρίων.
Σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα, θα πρέπει να γίνει στο Σύνταγμα συγκεκριμένη αναφορά :
στο δικαίωμα ανεκτού επιπέδου διαβίωσης,
στο δικαίωμα απασχόλησης (το οποίο πρέπει να αναγνωρισθεί όχι μόνο ως δικαίωμα του πολίτη αλλά και ως υποχρέωση του κράτους),
στο δικαίωμα πρόσβασης σε εκπαίδευση, κατάρτιση και υγεία και
στο δικαίωμα για υψηλή ποιότητα ζωής.
Σχετικά με το θέμα της διαπλοκής, αυτή είναι εγγενές φαινόμενο στις αστικές δημοκρατίες. Η ποιότητα της δημοκρατίας βαθμολογείται από το κατά πόσο η πολιτική εξουσία είναι αυτοδύναμη και δεν επηρεάζεται από τις δυνάμεις της οικονομίας. Το χρήμα είναι ισχύς και η οικονομική ισχύς έχει πάντα την τάση να μετατρέπεται με άμεσους ή έμμεσους τρόπους σε εξουσία, και πολιτική εξουσία. Η σύγκρουση, η διαπλοκή αρχίζει από τη στιγμή που η οικονομική ισχύς προσπαθεί να επηρεάσει την πολιτική ζωή του τόπου και ο αδύνατος κρίκος είναι η πληροφόρηση, διότι μέσα από αυτήν επηρεάζεται ο πολίτης και διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα και οι πολιτικές εξελίξεις.
Η πολιτεία καλείται να προστατεύσει το χώρο της πληροφόρησης εξασφαλίζοντας πρόσβαση στην πληροφόρηση και το δικαίωμα του πολίτη να πληροφορείται αλλά και να πληροφορεί. Το θέμα της διαπλοκής στη χώρα μας έχει φθάσει σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο. Είναι θέμα τιμής γι΄ αυτό το Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό αποφασιστικά και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την αυτονομία του πολιτικού κόσμου για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνω:
Ελεύθερος ανταγωνισμός: Το κλειδί για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός, όχι ο ολιγοπωλιακός ανταγωνισμός που οδηγεί σε διαστρεβλώσεις, συνεργασίες και συναλλαγές. Για να μειωθεί το κόστος εισόδου στο χώρο της πληροφόρησης μπορούν να δοθούν ειδικά κίνητρα από το κράτος σε ομίλους πολιτών ή κοινοπραξίες δημοσιογράφων που θέλουν να μπουν στο χώρο αυτό και πρέπει να ενθαρρυνθούν από το κράτος.
Ιδιοκτησία: Όταν η πληροφόρηση έχει σχέση με πόρους που αντλούνται από επιχειρήσεις που έχουν δοσοληψίες με το κράτος εργολαβίες, προμήθειες και εξοπλισμούς το θέμα της διαπλοκής παίρνει μία ιδιαίτερη, ευαίσθητη φυσιογνωμία. Για το λόγο αυτό συμφωνώ με τις σχετικές προτάσεις που έκαναν οι κ.κ. Βενιζέλος και Γιαννόπουλος.»
Όργανα ελέγχου: Για να έχουμε ελεύθερο ανταγωνισμό πρέπει να δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που θα συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες σχετικά με την πληροφόρηση που ασκούνται σήμερα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Αυτή η Επιτροπή θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, θα λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Βουλής και τα μέλη της θα επιλέγονται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία.»