ΠΡΟΣ:
Τον Δήμαρχο Παλικής
κο. Β. Ρουχωτά και
Τα μέλη του Δ. Συμβουλίου
Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παραστώ στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας σε αυτήν την άκρως σημαντική συνεδρίαση. Θα ήθελα όμως να καταθέσω, εν συντομία, μερικές παρατηρήσεις όσον αφορά στη λειτουργία του Τμήματος Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Ληξούρι:
Ακρογωνιαίος λίθος της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης ήταν το άνοιγμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους αποφοίτους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου ιδρύθηκε νέο ΤΕΙ, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κεφαλονιά.
Τα βήματα τα οποία είχαν προβλεφθεί ήταν τα εξής:
Α. Άμεση ίδρυση ενός Τμήματος στο Αργοστόλι και ενός άλλου στο Ληξούρι. Και τα δύο Τμήματα αφορούν σε τομείς υψηλής εκπαιδευτικής προτεραιότητας. Ειδικότερα, το Τμήμα Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι, είναι μοναδικό στον ελληνικό χώρο και καλύπτει σημαντικές ανάγκες της αγοράς (Το τμήμα αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα τμήματα Μουσικής).
Β. Τα Τμήματα αυτά θα τελούν υπό την εποπτεία των ΤΕΙ Ηπείρου, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (έκδοση Προεδρικού Διατάγματος) για την τύποις ίδρυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την εγκατάσταση της Διοικούσας Επιτροπής.
Γ. Μετά την εγκατάσταση της Διοικούσας Επιτροπής προβλέπεται η ίδρυση ενός επί πλέον Τμήματος στην Κεφαλονιά καθώς και ενός στη Ζάκυνθο και ενός άλλου στη Λευκάδα. Τα προγράμματα σπουδών αυτών των νέων τμημάτων θα προταθούν από τη Διοικούσα Επιτροπή.
Δ. Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα εξασφαλισθεί από πόρους του Υπουργείου Παιδείας και του προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Δυστυχώς, προέκυψαν στην πορεία εμπόδια τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση:
Το Προεδρικό Διάταγμα για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καθυστερεί ένα χρόνο περίπου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς όμως γι” αυτό να ευθύνεται η κυβέρνηση.
Η απουσία Διοικούσης Επιτροπής για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ήταν διαλυτική για τη λειτουργία των Τμημάτων.
Η νέα Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, μετά την αποχώρηση του κου. Γ. Μάνου, είναι αδιάφορος έως εχθρική απέναντι στη λειτουργία των δύο Τμημάτων στην Κεφαλονιά.
Ειδικότερα, η λειτουργία του Τμήματος Ληξουρίου, υπονομεύθηκε συστηματικά. Υπάρχουν μαρτυρίες αξιόλογων επιστημόνων οι οποίοι πιέσθηκαν να μην υποβάλουν αιτήσεις, υποψηφιότητες, με την αιτιολογία ότι το Τμήμα αυτό θα κλείσει!!
Χωρίς Διοίκηση, χωρίς πόρους, χωρίς εργαστήρια και χωρίς το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, είναι αυτονόητο ότι το Τμήμα βρίσκεται σε κρίση.
Η λύση όμως δεν βρίσκεται στη μεταφορά του Τμήματος σε άλλο ΤΕΙ. (Γιατί άλλωστε το Τμήμα αυτό θα ευδοκιμήσει στην Αθήνα, στην Άρτα και όχι στο Ληξούρι;) Η λύση θα δοθεί με την αποφασιστική αντιμετώπιση των εμποδίων που προέκυψαν και την απόδοση ευθυνών εκεί που υπάρχουν.
Προτείνω λοιπόν:
Πρώτον: Την έκδοση του Π.Δ. ίδρυσης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όπως είχε προβλεφθεί αρχικώς και το Διορισμό Διοικούσης Επιτροπής εντός των προσεχών εβδομάδων.
Δεύτερον: Την προκήρυξη των θέσεων που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δεν κατανοώ γιατί και με εντολή τίνος οι προκηρύξεις έχουν ανασταλεί.
Τρίτον: Άμεση διάθεση επαρκών πόρων για την εγκατάσταση και λειτουργία των απαραίτητων εργαστηρίων.
Τέταρτον: Αξιολόγηση από τη Διοικούσα Επιτροπή του προγράμματος σπουδών του Τμήματος και, εάν χρειασθεί, αναδιαμόρφωση του προγράμματος με σκοπό την αναβάθμισή του. Το πόρισμα της Διοικούσας Επιτροπής να κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και στους ενδιαφερόμενους φορείς το Φεβρουάριο του 2004.
Πέμπτον: Σύσταση επιτροπής Στήριξης του ΤΕΙ Ληξουρίου, η οποία θα αναλάβει το έργο κινητοποίησης της κοινής γνώμης για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών.
Τέλος, θέλω για μία ακόμη φορά να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι πάντα κοντά σας σε όλες τις προσπάθειες.
Με θερμούς χαιρετισμούς,
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Δ. ΑΡΣΕΝΗΣ