Την Τρίτη 4/9 το βράδυ, στο σχολείο στα Σπαρτιά, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για το νομό μας κ. Γεράσιμος Αρσένης μίλησε σε μια μεγάλη συγκέντρωση φίλων και συγχωριανών του «από καρδιάς». Στη συγκέντρωση ήταν παρόντες ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος και πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι και πρώην βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του επαγγελματικού και του πολιτιστικού κόσμου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Σπάρτο» κ. Παναγής Δίλαλος καλωσόρισε τον κ. Αρσένη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλωσορίζω τον καταξιωμένο πρώην Υπουργό Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποψήφιο Βουλευτή και συγχωριανό μας που μας κάνει την τιμή να αγωνιστεί μαζί μας, για το καλό των νησιών μας, που έχει δείξει έμπρακτα την αγάπη του για τον τόπο και για τον οποίο αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση».
Τον υποψήφιο βουλευτή προλόγισε σεμνά και μεστά ο Λειβαθινός Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας. Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Ο Γεράσιμος Αρσένης δεν χρήζει ιδιαίτερης παρουσίασης. Είναι ο δικός μας άνθρωπος. Είναι ένας μεγάλος πολιτικός. Όταν μπήκε στην πολιτική ήταν ήδη διεθνώς αναγνωρισμένος. Σήμερα κατεβαίνει εδώ και στόχο του – είχε και – έχει την ανάπτυξη του τόπου μας. Ξεκινούσε και ξεκινάει μεθοδικά, με σχέδιο και όραμα. Και με την αγωνιστικότητα που τον διακρίνει πέτυχε πολλά και για τη χώρα μας και για τα νησιά μας. Και θα πετύχει πολλά και αύριο. Αυτός ο καταξιωμένος διεθνώς πολιτικός άνδρας είναι συγχωριανός μας. Είναι δίπλα μας και είναι τιμή για τη Λειβαθώ. Έχει κύρος πολιτικό. Έχει επιστημονικό ανάστημα και μπορεί να μας εκπροσωπήσει στην κυβέρνηση. Γιατί θα νικήσουμε αυτή τη φορά».
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Αρσένης. «Η εκδήλωση αυτή, είπε, είναι έξω από τον προγραμματισμό του προεκλογικού αγώνα. Ήθελα να σας καλέσω στο χωριό μας για να συζητήσουμε και να ακούσω και τη δική σας φωνή. Να σας εξηγήσω γιατί οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Να σας πω γιατί κατεβαίνω στο νομό μας. Να σας μιλήσω για τον όραμά μου και για το πώς θα με βοηθήσετε και θα βοηθήσω τον τόπο μας.
Οι εκλογές ήλθαν πρόωρα. Η πολιτική κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Έπρεπε να προλάβουν να μην κατατεθεί το πόρισμα Ζορμπά όπου φαίνεται η καταλήστευση των ταμείων.
Ο εκλογικός νόμος έχει ιδιαιτερότητες. Είναι αναλογικός. Το πρώτο κόμμα, εάν πάρει 41,5% θα έχει αυτοδυναμία. Θέλουμε λοιπόν να πάρουμε 41,5% για να γυρίσουμε σελίδα.
Πιθανόν να οδηγηθούμε σε 5κομματική βουλή. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία η ποιοτική σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι του τόπου στη βουλή; Ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα; Δεν θα κάνω σήμερα κομματική παράθεση. Θα την κάνω όταν θα είναι η ώρα της.
Όμως πρέπει να πω ότι η κυβέρνηση κομματικοποίησε το κράτος. Διέλυσε το κράτος. Προώθησε την αναξιοπιστία. Προώθησε την αναποτελεσματικότητα. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Το 1995, όταν ήμουν Υπουργός Άμυνας, είχαν μπει πολλές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Περισσότερες από σήμερα. Τότε όμως αντιμετωπίστηκαν. Αλλά τώρα, δεν υπήρξε συντονισμός. Το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας γνωρίζω πολύ καλά πως είναι εξαιρετικά εξοπλισμένο. Και δεν κινήθηκε κανένα μέσο πυρόσβεσης όταν έπρεπε. Στην αρχή. Δεν έδωσε κανείς εντολή. Όλα έγιναν μετά. Αφού το κακό είχε θεριέψει. Γιατί δεν υπήρξε κανένας συντονισμός. Αυτές οι πυρκαγιές έδειξαν -δυστυχώς- με τον χειρότερο και τραγικότερο τρόπο, την ανυπαρξία του κράτους, την αδυναμία της κυβέρνησης. Θα σας φέρω και άλλο παράδειγμα. Στην παιδεία για πρώτη φορά στα χρονικά οι επιτυχόντες πέρασαν στη λίστα των αποτυχόντων και τανάπαλιν. Έχει λοιπόν γελοιοποιηθεί η γραφειοκρατία των Υπουργείων Άμυνας και Παιδείας. Το κράτος έχει διαλυθεί. Το βλέπετε καθημερινά (κτηματολόγιο, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογία και αλλού). Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Στον οικονομικό τομέα δεν θα μπω. Θα ρωτήσω όμως κάθε έναν από εσάς πώς είστε σήμερα. Και οι προοπτικές θα είναι αύριο ακόμη χειρότερες.
Η κυβέρνηση σήκωσε στην αρχή τη σημαία της διαφάνειας και του πολέμου κατά της διαπλοκής. Και, όχι μόνο δεν προώθησε τη διαφάνεια, όχι μόνο δεν χτύπησε τη διαπλοκή αλλά τη συνέχισε και την επαύξησε.
Εμείς έχουμε ανθρώπινο πρόσωπο. Θα προωθήσουμε δίκαιη διανομή εισοδήματος. Θα δοθούν παροχές στην Παιδεία και στην Υγεία γιατί είναι αναγκαίες επενδύσεις για το μέλλον. Θα μπει τάξη στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να λυθεί το χωροταξικό, το δασικό, οι χώροι για καλλιέργεια γης, οι χώροι οίκησης. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι προϊόν εμπειρίας και αυτοκριτικής γιατί μάθαμε από τα λάθη μας. Παρουσιάζουμε αξιόπιστο πρόγραμμα για να βγούμε από το αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε εντιμότητα, μακριά από διαπλοκή και διαφθορά. Χρειαζόμαστε δυνατή και αξιόπιστη φωνή και εκπροσώπηση στη βουλή. Ας μην ξεχνάμε πως ο βουλευτής είναι ο καθρέφτης μας. Είναι ο καθρέφτης σας. Σας εκπροσωπεί. Έχει θέσεις και πολιτικές τοποθετήσεις.
Τώρα, γιατί κατεβαίνω υποψήφιος βουλευτής εδώ, στον τόπο μου. Είχα την άνεση της εκλογής στην Α΄ Αθήνας και, ομολογώ, πως προς εκείνη την κατεύθυνση πήγαινα. Στις 20 όμως Ιουλίου συναντήθηκα με τον Γιώργο Παπανδρέου -για άλλο θέμα- στην Πάρο. Μου είπε: «Πρέπει να κερδίσουμε την έδρα. Πρέπει να κατέβεις για να κερδίσουμε την έδρα». Του απάντησα πως την απόφασή μου θα την πάρω αφού μιλήσω με τους Κεφαλονίτες. Όμως, ομόφωνα η Νομαρχιακή είπε Ναι. Φίλοι, δικοί μου άνθρωποι, όλοι εσείς και άλλοι που σήμερα δεν είναι παρόντες είπαν Ναι. Δεν ήθελα και πολύ. Είπα λοιπόν Ναι. Τον πονάω τον τόπο μου.
Είναι για μένα μια πρόκληση. Θέλω να υπηρετήσω αυτόν τον τόπο. Γιατί ΗΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ. Τη στιγμή που χρειαζόταν. ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σε όλα τα προβλήματα. Κι αυτό, δεν μετριέται με πόσους καφέδες πίνει κανείς στο Λιθόστρωτο.
Είμαι Κεφαλονίτης της διασποράς. Γεννήθηκα εδώ. Όμως μεγάλωσα, σπούδασα στο εξωτερικό και έζησα με τον καημό της Κεφαλονιάς. Την Κεφαλονιά την κουβαλάω μέσα μου. Κουβαλάμε μέσα μας τον καημό και τον πόνο του τόπου μας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μας, και κάνουμε ότι μπορούμε να τον στηρίξουμε. Να στηρίξουμε τον τόπο μας. Να σκεφτείτε πως, και από τη Νέα Υόρκη, έρχονται φίλοι ακριβώς για αυτό. Για να μας στηρίξουν. Και θα” ναι δίπλα μας στις 16 του μήνα.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα ήξεραν πως, από τις θέσεις που υπηρέτησα, από όλες τις θέσεις, δούλευα για όλη τη χώρα, αλλά ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Όπως, όταν ήμουν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τότε, με τον Αντώνη Τρίτση και τον Τάσο Μαντέλη, έστειλα 11 δις δρχ. αναπτυξιακά κεφάλαια και άλλαξε η φυσιογνωμία του τόπου. Τότε, μου έγινε κριτική στη βουλή. «Γιατί στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη»; Και απάντησα πως τα νησιά μας είχαν ανάγκη γιατί, από τον καιρό των σεισμών, από τον καιρό της καταστροφής, δεν είχαν καμιά ανάπτυξη, δεν είχαν κανένα αναπτυξιακό έργο.
Αλλά και όταν ήμουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλα σε μόνιμη βάση δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα PZT. «Και γιατί»; με ρώτησαν πάλι στη βουλή. «Γιατί, η Κεφαλονιά έχει τον Αίνο και με πονάει αν καεί. Μας πονάει όλους αν καεί το βουνό μας». Ακόμα, τη νατοϊκή βάση του Αίνου την έκανα αστεροσκοπείο διεθνούς εμβέλειας.
Και όταν υπηρέτησα στο Υπουργείο Παιδείας ήξερα πως αν δεν προσέξουμε τη νέα γενιά, τα παιδιά μας δεν θα έχουν καμιά προοπτική στον τόπο μας. Ίδρυσα τα ΤΕΙ. Στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι. Είχα και τότε δεχτεί επερώτηση στη βουλή. «Πώς τολμάς να κάνεις τριτοβάθμια εκπαίδευση σε κωμοπόλεις, όταν μεγάλες πόλεις δεν έχουν»; Και πήραν την ίδια απάντηση: «Το νησί έχει ανάγκη ανάπτυξης. Θέλει μια ένεση ανάπτυξης. Και θα την έχει». Όπως θα την έχει και τώρα. Κι αυτή η ανάπτυξη έχει 3 κατευθύνσεις. 3 διαστάσεις.
1η κατεύθυνση είναι ο τουρισμός υψηλής ποιότητας (πολιτιστικές διαστάσεις, αθλητικές διαστάσεις) που αξίζει αυτός ο ευλογημένος τόπος.
2η κατεύθυνση είναι η αγροτική ανάπτυξη, η βιολογική γεωργία. Έχω ήδη έρθει σε επαφή με Πανεπιστήμια του εξωτερικού που θέλουν να μελετήσουν την Κεφαλονιά, που θέλουν να μελετήσουν τα νησιά μας.
3η κατεύθυνση είναι να γίνει ο τόπος μας διεθνές κέντρο παιδείας, εκπαίδευσης και έρευνας.
Το μπορεί ο τόπος μας.
Το αξίζει ο τόπος μας.
Και μπορούμε να το κάνουμε.
Φανταστείτε 8.000 φοιτητές με καθηγητές διεθνούς εμβέλειας, με συνέδρια και τόσες άλλες εκπαιδευτικές δράσεις. Σκεφτείτε πώς θα είναι τα νησιά μας τότε.
Όταν βάλω κάτι στο μυαλό μου, αγωνίζομαι για αυτό.
Και θα το κάνω.
Θα το κάνουμε όλοι μαζί.
Πολλοί δεν ήθελαν τα ΤΕΙ στην Κεφαλονιά. Και τα πολέμησαν. Πολλοί.
Και αυτό το κέντρο παιδείας για να γίνει θέλει έργα ανασυγκρότησης και αναβάθμισης, θέλει συνεργασία με πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές εδώ, στον τόπο μας. Τρία πανεπιστήμια με έχουν ήδη προσεγγίσει για να μεταφέρουν μεταπτυχιακά τους προγράμματα. To ένα για την αγροτική ανάπτυξη και την γεωλογική έρευνα, το άλλο για σπουδές στην Ν. Α. Ευρώπη, και άλλο ένα για ανάπτυξη τουριστικών επαγγελμάτων. Σας φέρνω παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Κύπρου – θα πρέπει να σας πω πως αγαπώ και την Κύπρο πολύ – όπου δημιούργησα μεταπτυχιακό τμήμα σε συνεργασία με το Yale και το Harvard.
Bέβαια υπάρχουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων. Όπως
* Υποδομές που μπορούμε να διεκδικήσουμε από το 4 ΚΠΣ (κτιριακά, ύδρευση – αποχέτευση κ.α.)
* Θωράκιση του περιβάλλοντος. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Να το περιφρουρήσουμε με παρεμβάσεις.
Ο βουλευτής δεν υποκαθιστά τον Νομάρχη ή τον Δήμαρχο. Ανοίγει διάλογο με την κοινωνία, ακούει, συνθέτει τις απόψεις και αφού έχει εξουσιοδοτηθεί, τις υλοποιεί. Όταν υπάρχει κίνημα πολιτών, όταν η κοινωνία δραστηριοποιείται, τότε μπορούν αυτά να υλοποιηθούν. Ο βουλευτής βοηθά τη Νομαρχία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεργάζεται μαζί τους για να λυθούν τα προβλήματα και να προωθηθούν λύσεις.
Και οι δεσμεύσεις μου για τη Λειβαθώ – θα πρέπει να σας πω ότι ήδη έχω μιλήσει με τον Δήμαρχο – ο οποίος δεν είναι σήμερα μαζί μας γιατί είναι εκτός Κεφαλονιάς – και μου έχει μεταφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος.
* Βιολογικός Καθαρισμός: Έχει προχωρήσει το έργο (χρειάζονται 3 εκ. ευρώ για μελέτη και 15 για υλοποίηση). Δεσμεύομαι στο να βρεθούν αυτά τα χρήματα.
* Έργα οδοποϊίας. Χρειάζονται πόροι. Θα πολεμήσουμε να τους πάρουμε. Και θα τους πάρουμε.
* Αξιοποίηση παραλιών όπως του Λουρδά όπου χρειάζονται περισσότεροι πόροι, ενώ το Τραπεζάκι πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα το διεκδικήσουμε από την ΕΤΑ.
* Αξιοποίηση του πολιτιστικού υπόβαθρου στην Λειβαθώ, όπως τα Μαζαρακάτα και η υλοποίηση όλων των έργων της Καλλιθέας, τα οποία ήδη προχωρούν.
Κι όσο για τα Σπαρτιά, θα υλοποιθούν αυτά που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Και αμέσως μετά τις εκλογές δεσμεύομαι να φροντίσω για την προμήθεια πυροσβεστικού οχήματος στην εθελοντική ομάδα.
Ας τολμήσουμε λοιπόν το μεγάλο όραμα για να δημιουργήσουμε μια Κεφαλονιά και μια Ιθάκη που θα είμαστε υπερήφανοι, που θα” ναι υπερήφανα τα παιδιά μας για τον τόπο μας και την ανάπτυξή του.
Θέλω να είμαστε μαζί, να μπούμε μαζί στη δουλειά την επομένη των εκλογών.
Γιατί είναι στα δικά μας τα χέρια να πάρουμε τις εκλογές.
Το μπορούμε.