Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
Έχετε συνηθίσει να με βλέπετε σε τέτοιες συγκεντρώσεις να μιλάω ως ετεροδημότης για να στηρίξουμε τις υποψηφιότητες βουλευτών στον τόπο μας. Τούτη τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρουσιάζομαι σ” εσάς ως υποψήφιος βουλευτής της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των πολιτών μας στον τόπο μας και στο αίτημα της πολιτικής μας ηγεσίας, για να ενώσω τις δυνάμεις μαζί με την Βάσω και τον Αλέκο, για ένα ψηφοδέλτιο νίκης, για να έχουμε νίκη και να ξανακερδίσουμε την έδρα που χάσαμε το 2004, και η Κεφαλονιά και το Θιάκι να δώσουν το παρών στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 16 του Σεπτέμβρη.
Δεν έχουμε χρόνο, δεν μας έδωσε χρόνο η κυβέρνηση για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε έναν πολιτικό διάλογο, να πούμε τι δεν έγινε στο παρελθόν, τι πρέπει να γίνει στο μέλλον, και στο λίγο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για το ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα αυτών των εκλογών. Το διακύβευμα είναι ότι ή θα συνεχίσει ο τόπος την πορεία που είδαμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια ή θα αλλάξουμε σελίδα και θα έχουμε μια νέα διακυβέρνηση, με προοπτική, κοντά στον πολίτη, για τον πολίτη, για τη νεολαία.
Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία το 2004 με κάποιες υψηλές προσδοκίες. Προσδοκίες που διαψεύσθηκαν. Και πολύ που στήριξαν το 2004 τη Νέα Δημοκρατία είναι οι ίδιοι απογοητευμένοι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα δημιουργείται ένα καινούριο πλειοψηφικό ρεύμα που θέλει αλλαγή κυβέρνησης, θέλει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε πορεία, να γυρίσουμε σελίδα και για να έχουμε μία θετική προοπτική. Η Νέα Δημοκρατία μας υποσχέθηκε μία νέα διακυβέρνηση και επανίδρυση του κράτους. Αυτό αποδείχθηκε το μεγαλύτερο καλαμπούρι των τελευταίων ετών. Αντί για επανίδρυση του κράτους έχουμε αποδιοργάνωση του κράτους, κομματικοποίηση του κράτους, διάλυση του κράτους. Εμείς στην Κεφαλονιά το είδαμε αυτό ευθύς εξαρχής με το μπλακ-άουτ. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν υπήρχε κυβέρνηση. Το είδαμε και στη διαδρομή αυτά τα τριάμισι χρόνια, και η Νέα Δημοκρατία θα αφήσει την εξουσία στις 16 του Σεπτέμβρη με 68 νεκρούς, με καταστροφή του εθνικού πλούτου και με πολλά σπίτια και χωριά καμένα. Αν υπήρχε συντονισμός, αν υπήρχε στοιχειώδης λειτουργία του κράτους, δεν θα ήταν τέτοιες οι απώλειες.
Ας πάρουμε κι ένα άλλο παράδειγμα. Ας πάρουμε το παράδειγμα της παιδείας. Ποτέ δεν είχαμε τέτοια ιστορία. Έγιναν λαθροχειρίες στα γραπτά των εξετάσεων. Έγιναν τεράστια λάθη που έδειξαν αποσυντονισμό του κυβερνητικού έργου. Οι επιτυχόντες μπήκαν στη λίστα των αποτυχόντων και οι αποτυχόντες πέρναγαν στη Σχολή των Ευελπίδων. Αυτή η ασυνεννοησία δείχνει τελικά τη διάλυση του κράτους, και την κομματικοποίησή του με τις συνεντεύξεις και τις προσλήψεις των γαλάζιων παιδιών.
Αλλά η Νέα Δημοκρατία μας υποσχέθηκε και πόλεμο εναντίον της διαπλοκής, μας υποσχέθηκε να προωθήσει τη διαφάνεια. Και τι είδαμε; Είδαμε τα δομημένα ομόλογα, είδαμε ότι, σ” αυτήν τη διαδρομή, αντί να έχουμε πόλεμο εναντίον της διαπλοκής έχουμε μία εξάπλωση της διαπλοκής, και ένας από τους λόγους που οι εκλογές γίνονται στις 16 του Σεπτέμβρη ήταν για να κλείσει η Βουλή και για να μη βγει στην επιφάνεια το πόρισμα Ζορμπά που έδειχνε σαφέστατα ότι όχι μόνον υπήρχαν ποινικές ευθύνες από τις διοικήσεις των Ταμείων, αλλά υπήρχαν και πολιτικές ευθύνες, γιατί η διαδρομή των δομημένων ομολόγων ήταν σε γνώση, αν όχι καθοδήγηση, της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Μας υποσχέθηκε οικονομική πρόοδο, και μιλάει σήμερα ο κύριος Καραμανλής για οικονομική πρόοδο με στατιστικά τα οποία δεν έχουν νόημα. Ρωτάω όλους εσάς σε αυτήν την αίθουσα. Είσαστε σήμερα καλύτερα απ” ό,τι ήσασταν τέσσερα χρόνια πριν; Είναι καλύτερα σήμερα ο μισθωτός; Είναι καλύτερα σήμερα ο συνταξιούχος; Είναι καλύτερα σήμερα ο επιχειρηματίας; Όλοι υποφέρουν. Τα πραγματικά στοιχεία τα κρύβουν. Θα σας αναφέρω λίγα στοιχεία για να τα έχετε υπόψη σας. Η λεγόμενη οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται σε γυάλινα πόδια. Στηρίζεται στην υπερχρέωση τη δική σας. Τι έχει συμβεί αυτά τα τριάμισι χρόνια; Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών κατέβηκαν από εννέα δισεκατομμύρια ευρώ στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, και αυξήθηκε το χρέος των νοικοκυριών από σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ σε ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, για να το πούμε λιανά, κάθε οικογένεια έχει αυξήσει το χρέος της κατά δέκα χιλιάδες ευρώ και είναι αναγκασμένη, για να διατηρήσει κάπως το βιοτικό της επίπεδο, να μειώσει τις αποταμιεύσεις της κατά χίλια ευρώ. Είναι αυτό οικονομική πρόοδος; Αλλά υπήρχε και κοινωνική δικαιοσύνη;
Η μόνη μεταρρύθμιση που έγινε στο χώρο της οικονομίας ήταν το φορολογικό. Ξέρετε τι είναι το φορολογικό; Ανέβηκε ο Φ.Π.Α. στο 19% και δόθηκαν φοροαπαλλαγές, πού; Στα εισοδήματα από τα διανεμημένα κέρδη των επιχειρήσεων από 35% σε 25%. Τι έγινε δηλαδή; Έγινε μία μεταβίβαση του φορολογικού βάρους από τον καταναλωτή σ” αυτούς που έχουν εισοδήματα από κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η ταξική προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας. Και τι έγινε στην παραγωγή; Στην παραγωγή είχαμε μία τρομερή αύξηση των εισαγωγών, έτσι που το εμπορικό μας έλλειμμα, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που εισάγουμε και αυτό που εξάγουμε, να είναι 12% του Α.Ε.Π. Δηλαδή σχεδόν τα πάντα εισάγονται, ενώ τα προϊόντα που παράγουμε εδώ είναι ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστικά. Είναι αυτά οικονομική πρόοδος;
Σας λένε κάτι για τα στοιχεία της ανεργίας. Ότι μειώθηκε η ανεργία. Ψέματα. Ξέρετε τι γίνεται; Αλλάξαμε το λογαριασμό τι θα πει απασχολούμενος. Ένας που απασχολείται για μια ώρα τη βδομάδα, ή αυτός που παλιά έπαιρνε επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. και τώρα δίνεται ενίσχυση για να εργαστεί με μερική απασχόληση, θεωρείται ότι είναι απασχολούμενος. Δεν είναι. Η πραγματική ανεργία έχει ανέβει. Η ανεργία ανάμεσα στους νέους θερίζει. Απογοήτευσε λοιπόν και στον οικονομικό τομέα. Θα μπορούσα να συνεχίσω με μια σειρά από άλλα παραδείγματα, για να πω ότι σε αυτό που ζητάει ο κύριος Καραμανλής, να έχει δηλαδή ανανέωση της λαϊκής εντολής για να συνεχίσει το έργο, θα πρέπει να του πούμε «όχι, ευχαριστούμε, αλίμονό μας αν συνεχιστεί αυτή η πορεία».
Θέλουμε αλλαγή. Θέλουμε μια νέα διακυβέρνηση που θα βάλει την πορεία της ανάπτυξης πάνω σε μία στερεή βάση, με ανταγωνιστική οικονομία, με κοινωνική πολιτική, με σωστή αναδιανομή του εθνικού πλούτου και του εισοδήματος, για να ανακουφιστούν οι άνθρωποι του μόχθου, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε κοντά στον πολίτη του μόχθου, ήταν πάντα κοντά σε αυτόν που ήθελε βοήθεια για να προχωρήσει μπροστά. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σωστή λειτουργία της δημοκρατίας, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος με μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Είμαστε το κόμμα της οικονομικής προόδου, αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας.
Το πρόγραμμα που με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό δεν είναι προϊόν τεχνοκρατών, είναι προϊόν μιας μεγάλης πείρας, μιας μεγάλης ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ, και είμαστε περήφανοι για την ιστορική μας διαδρομή, γιατί αλλάξαμε αυτόν τον τόπο, αλλά είναι και προϊόν δικής μας αυτοκριτικής. Το 2004 χάσαμε τις εκλογές, πήραμε το μήνυμα, κάναμε την αυτοκριτική μας, και το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ακριβώς αυτό, προϊόν της μεγάλης μας εμπειρίας, αλλά και της αυτοκριτικής μας, είναι ένα προϊόν υπεύθυνο, είναι ένα πρόγραμμα με προοπτική, είναι ένα πρόγραμμα που παρουσιάζεται στον κόσμο με αξιοπιστία. Γιατί αυτό που λέμε στο πρόγραμμά μας θα το κάνουμε πραγματικότητα με την κυβέρνηση που θα σχηματίσουμε στις 17 του Σεπτέμβρη με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.
Αυτό είναι λοιπόν το διακύβευμα. Ή θα συνεχίσουμε όπως ήταν η πορεία τα περασμένα τριάμισι χρόνια ή θα αλλάξουμε πορεία. Λοιπόν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει αλλαγή πορείας. Νέα διακυβέρνηση, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Και σ” αυτό το κάλεσμα δεν μπορεί παρά η προοδευτική Κεφαλονιά και το Θιάκι να δώσουν το δυναμικό παρών. Θα στείλουμε προοδευτική εκπροσώπηση, εκπροσώπηση κύρους στη νέα Βουλή για να προχωρήσουμε το έργο, να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση του οράματός μας, αλλά και να στείλουμε μια εκπροσώπηση που θα μπορέσει να βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου μας. Ο Αλέκος σας μίλησε για την ιστορική πορεία, το έργο του ΠΑΣΟΚ, την απραξία της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τριάμισι χρόνια, και δεν χρειάζεται να επανέλθω σ” αυτό το θέμα.
Εγώ λέω να σας μιλήσω για το τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Τι δεσμευόμαστε ως ΠΑΣΟΚ. Τι θα δεσμευτεί η εκπροσώπησή σας αύριο στη Βουλή να προχωρήσει σαν έργο στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Και η πρόοδος αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτα απ” όλα, στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στη δημιουργικότητα του Κεφαλονίτη και του Θιακού. Έχουν γίνει μεγάλα άλματα. Δεν είμαστε όμως ικανοποιημένοι. Θέλουμε να επιταχύνουμε αυτούς τους ρυθμούς. Και θέλουμε, σε ορισμένες κατευθύνσεις, να αλλάξουμε και την πορεία.
Δύο είναι οι μεγάλες προϋποθέσεις για να πάμε μπροστά. Η μία λέγεται υποδομές, η άλλη λέγεται περιβάλλον. Για τις υποδομές, για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, χρειαζόμαστε πολλά έργα στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι, ή θα έλεγα στο Θιάκι και στην Κεφαλονιά, γιατί πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι το Θιάκι έχει κάπως μείνει πίσω σε σχέση με τους άλλους Δήμους του Νομού μας. Χρειάζεται να ξαναδούμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τους πόρους. Δε μιλάμε για μικρά έργα. Μιλάμε για μεγάλα έργα υποδομής που θα αλλάξουν τις δυνατότητες της ανάπτυξής μας. Χρειαζόμαστε μεγάλα έργα στην οδοποιία. Χρειαζόμαστε έργα για τα λιμάνια μας. Χρειαζόμαστε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού, της ύδρευσης, και πάνω απ” όλα χρειαζόμαστε μία διαφορετική λειτουργία στο σύστημα υγείας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του Νομού μας με αυτήν την κατάσταση που μας παραδίδει σήμερα η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της υγείας. Επισκέφτηκα και το νοσοκομείο στο Αργοστόλι, και στο Ληξούρι, και στο Θιάκι, και τα Κέντρα Υγείας. Είμαστε γεροί και δυνατοί, ευτυχώς, αλλά αλίμονό μας αν χρειαστούμε τα νοσοκομεία εκεί. Αυτήν την κατάσταση πρέπει να την αλλάξουμε. Υποδομή σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε υπηρεσίες υγείας στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι όπου ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής ότι μπορεί να μείνει εκεί, να ζήσει εκεί, και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Αυτό σημαίνει υποδομή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε τους πόρους που χρειάζονται για να κάνουμε το μεγάλο άλμα σε όλα τα έργα υποδομής, γιατί πάνω σ” αυτά θα χτιστούν οι άξονες της ανάπτυξής μας.
Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες; Εγώ λέω τρεις. Και σ” αυτό να δεσμευτούμε ότι από τις 17 του μηνός θα δουλέψουμε. Ο πρώτος άξονας είναι ο καλός τουρισμός, δηλαδή τουρισμός υψηλής ποιότητας. Προσοχή, ο φτηνός τουρισμός μπορεί να είναι συμφορά για τον τόπο. Αν έχουμε τη σωστή υποδομή, αν δώσουμε τα σωστά κίνητρα, μπορούμε να αναπτύξουμε ποιοτικά έναν τουρισμό, ο οποίος θα αποδίδει πολλά κατά κεφαλήν και θα δημιουργήσει άλλες ποιοτικές συνθήκες. Επιμήκυνση του τουρισμού, και τουρισμός που δε θα περιορίζεται μόνο στον ήλιο και στη θάλασσα, αλλά μπορεί να είναι συνεδριακός τουρισμός, να είναι πολιτιστικός τουρισμός και πολλά άλλα πράγματα. Αυτός είναι ο ένας άξονας.
Ο δεύτερος που έχει κάπως παραμεληθεί, και ίσως δεν το ξέρουμε, είναι ο πρωτογενής τομέας. Η Κεφαλονιά και το Θιάκι έχουν ιδανικές γεωλογικές συνθήκες για ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και καλής κτηνοτροφίας. Αρκεί να υπάρχει υποδομή, αρκεί να υπάρχει τεχνολογική στήριξη, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα. Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα, θα υπάρχουν δυνατότητες οι νέοι να καλλιεργήσουν πάλι τη γη κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με μεγάλη αποδοτικότητα. Καλός τουρισμός και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι που χρειάζεται. Δεν αρκούν.
Ήταν πάντα προσωπική μου άποψη ότι για να αλλάξει ποιοτικά ο τόπος, για να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, χρειάζεται μια άλλη μεγάλη παρέμβαση εκπαιδευτικής και πολιτιστικής φύσης. Δηλαδή θα πρέπει να δούμε την Κεφαλονιά και το Θιάκι σαν ένα μεγάλο, διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας διεθνούς αίγλης. Θέλω μαζί μου να οραματιστείτε μία Κεφαλονιά και ένα Θιάκι με 8.000 φοιτητές πανεπιστημιακού επιπέδου, διεθνούς εμβέλειας, με εκπαιδευτικούς υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο που θα ασχοληθούν με προγράμματα σπουδών, αλλά και με έρευνα. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή στον τόπο, αυτό θα δώσει το νέο αίμα. Και δε θα δώσει μόνο μία οικονομική άνθιση στον τόπο μας, αλλά θα δώσει και μία πολιτιστική άνθιση, όταν η Κεφαλονιά και το Θιάκι ξαναγίνουν καταλυτικοί παράγοντες του επτανησιώτικου πολιτισμού μας. Θα μου πείτε, οράματα είναι αυτά ή μπορούν να γίνουν; Μπορούν να γίνουν.
Όπως σας είπε ο Αλέκος, αρχίσαμε με την παρέμβαση των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το 1999, προχωρήσαμε, κινδύνεψαν να κλείσουν κάποια στιγμή. Δε θα τα αφήσουμε να κλείσουν. Είναι δική μας δέσμευση ότι τα ΤΕΙ θα αναπτυχθούν και θα ολοκληρωθούν. Ξέρω ότι πολλοί θέλουν να κλείσουν τα περιφερειακά ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια. Αυτό είναι το πρόγραμμα της Γιαννάκου, γι” αυτό μπήκε και η βάση του δέκα. Δε θα αφήσουμε να γίνει αυτό. Θυμάμαι ότι όταν έγινε η παρέμβαση και ως Υπουργός Παιδείας προχώρησα στα δύο Τμήματα ΤΕΙ στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, μου έκαναν μία επερώτηση στη Βουλή, και μάλιστα και συνάδελφοί μου από το κόμμα μου. «Γιατί σε κωμοπόλεις όπως το Ληξούρι και το Αργοστόλι – έτσι το είπαν – πρέπει να κάνουμε τριτοβάθμια εκπαίδευση»; Και τους είπα ακριβώς γι” αυτό το λόγο. Γιατί η Κεφαλονιά και το Θιάκι έχουν αδικηθεί. Έχουν μία μεγάλη πολιτιστική παράδοση, την οποία πρέπει να ξαναφέρουμε στον τόπο μας.
Θέλω να έχω τη δέσμευση όλων σας ότι αυτό θα το πολεμήσουμε. Όχι μόνο να ολοκληρώσουμε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όχι μόνο να το αναπτύξουμε ποιοτικά, αλλά να προχωρήσουμε και σε άλλες δραστηριότητες. Έχω επανειλημμένα μιλήσει ότι πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία των καιρών. Τι γίνεται τελευταία; Αλλάζει η πολιτική των μεγάλων Πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Αμερική και στον Καναδά, αντί να στέλνουν φοιτητές στα Πανεπιστήμιά τους, βγαίνουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια έξω και φτιάχνουν παραρτήματα, κυρίως μεταπτυχιακών σπουδών, σε άλλους χώρους. Ζητούν λοιπόν χώρους για να δημιουργηθούν έδρες μεταπτυχιακών σπουδών και ερευνών για την ευρύτερη περιοχή. Δεν μιλάω έτσι αόριστα. Μιλάω γιατί έχω συγκεκριμένες δυνατότητες υπόψη μου. Και μη μου λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γίνεται αυτό. Είχα ασχοληθεί με την Κύπρο για μία τέτοια υπόθεση και σήμερα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν ιδρύσει μεταπτυχιακά Πανεπιστήμια στην Κύπρο. Αν αυτό μπορεί να γίνει στην Κύπρο, γιατί να μην μπορεί να γίνει και στην Κεφαλονιά; Θα το καταφέρουμε αυτό, και αυτό θα δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα. Και εδώ μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ και η δική μας ομογένεια στην Αμερική και στον Καναδά.
Αυτό είναι το όραμά μας. Μια Κεφαλονιά και ένα Θιάκι αναπτυγμένο, με σωστό τουρισμό, με ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία, και ένα πολιτιστικό εκπαιδευτικό κέντρο παντού. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να προσέξουμε και το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και κάθε χρόνο να καίγεται η Κεφαλονιά. Δεν μπορεί να γίνει έτσι χωρίς την προστασία των δασών, και αυτό χρειάζεται σχετική νομοθεσία. Δεν μπορεί παρά να λύσουμε το χωροταξικό θέμα. Για να μπορέσουμε να έχουμε αισθητικά και ποιοτικά μία αναπτυγμένη παρουσία και στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι. Μπορούμε να τα κάνουμε αυτά; Νομίζω ότι μπορούμε να τα κάνουμε. Γιατί μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα δώσει προτεραιότητα σ” αυτούς τους άξονες για τους οποίους σας μίλησα, και γιατί μια εκπροσώπηση ΠΑΣΟΚ στη νέα Βουλή θα υλοποιήσει αυτό το όραμα.
Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται τη βοήθειά σας. Το μήνυμα που σας μεταφέρω εγώ από τις περιοδείες που κάνουμε μαζί ενωμένοι με τον Αλέκο και την Βάσω είναι ότι η Κεφαλονιά και το Θιάκι θα πουν «ναι» στο ΠΑΣΟΚ. Θα κερδίσουμε στην έδρα στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι, αρκεί όμως οι ετεροδημότες να κατέβουν κάτω να ψηφίσουν. Τα άλλα κόμματα κάνουν μεγάλη κινητοποίηση. Εμείς δε θα μείνουμε δεύτεροι σε αυτήν την κινητοποίηση. Σας θέλω όλους να κατέβετε κάτω να ψηφίσετε, να μας στηρίξετε, για να κερδηθεί η μάχη, για να έχουμε νίκη στις 16 του Σεπτέμβρη στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι και να ενώσουμε κι εμείς τις δυνάμεις μας στη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 16 του Σεπτέμβρη για να έχουμε την κυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος, την κυβέρνηση που μας αξίζει, για να ξαναγυρίσει το χαμόγελο σ” εμάς και η αισιοδοξία για το μέλλον. Εμπρός λοιπόν, κινητοποιηθείτε, κατεβείτε κάτω στην Κεφαλονιά και, όσοι ψηφίζετε εδώ στην Καλλιθέα ή στον Πειραιά, μην ξεχάσετε την Κυριακή να ψηφίσετε, να μας στηρίξετε, και η νίκη θα είναι σίγουρη. Και στις 17 του μηνός θα τα ξανακουβεντιάσουμε τα πράγματα, όχι τι έγινε, αλλά τι θα κάνουμε πάνω στις δεσμεύσεις τις οποίες παίρνουμε απέναντί σας. Εμπρός, λοιπόν, με τη νίκη στις 16 του Σεπτέμβρη.