ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Κύριε Αρσένη «το σκληρό ροκ» είπατε «δεν χορεύεται σε σάπια σανίδια. Είναι καιρός να ξανά φτιάξουμε το σπίτι μας».
Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι δύσκολο το έργο, αλλά μπορεί να γίνει και πρέπει όλοι να δουλέψουμε γι΄ αυτό. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε ένα κόμμα το οποίο πραγματικά λειτουργεί και ότι μπορεί να κάνει αποτελεσματική παρέμβαση μέσα στην κοινωνία . Ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση στις τοπικές μας οργανώσεις. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές μας προτάσεις πρέπει να αναδιαρθρωθούν κατά ένα τέτοιο τρόπο που να εμπεριέχουν τις αγωνίες και τα προβλήματα του λαού. Νομίζω λοιπόν ότι πρώτα από όλα πρέπει να ξαναδούμε το πολιτικό μας στίγμα. Τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, ποιες είναι οι δυνάμεις της κοινωνίας τις οποίες καλούμε να μας στηρίξουν και μετά να βρούμε προς τα έξω.
Εάν προσπαθήσουμε να κάνουμε επίθεση προς τα έξω, πάνω σε ένα έδαφος που δεν είναι στέρεο θα έχουμε προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Κύριε Υπουργέ τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει μια κόντρα, μια αναστάτωση στο πολιτικό κλίμα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Ν.Δ. Πιστεύετε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι;
ΑΡΣΕΝΗΣ: Η Ν. Δ. δυστυχώς δεν προσφέρει τίποτε στον εμπλουτισμό του δημόσιου διαλόγου. Νομίζω ότι οι υψηλοί τόνοι χωρίς πολιτικό περιεχόμενο ουσιαστικά υποβαθμίζουν την ίδια την πολιτική λειτουργία. Χρειαζόμαστε πολιτικά επιχειρήματα, θέματα με πολιτικό περιεχόμενο και αντιπαράθεση πάνω σε αυτή την βάση. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό βλέπω ότι η πολιτική έχει υποβαθμιστεί και αυτό που έχει προχωρήσει μπροστά είναι φωνές προσωπικών αντιπαραθέσεων οι οποίες ελάχιστα ενδιαφέρουν τον απλό πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Το ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ότι έχει μέλλον ως ΠΑΣΟΚ;
ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως έχει μέλλον. Έχει και παρελθόν και μέλλον αλλά το μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του. Πρέπει να δουλέψουμε σήμερα για να διασφαλίσουμε το μέλλον και γι΄ αυτό έκανα συγκεκριμένες προτάσεις, ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία σε συγκεκριμένους τομείς. Θα πρέπει να δεχτούμε ότι ορισμένα πράγματα δεν έχουν καλώς, και πρέπει να διορθωθούν για να έχουμε μέλλον, και το οφείλουμε και στην ιστορία μας αλλά και στην πατρίδα μας: να οικοδομήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να αντισταθεί στην πρόκληση των καιρών, μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά με την συντήρηση και μπορεί να δώσει προοπτική στον ελληνικό λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Κύριε Υπουργέ νιώθετε παραγκωνισμένος;
ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι. Το γεγονός ότι σε μια περίοδο απραξίας ήρθε χιλιάδες κόσμος στη συγκέντρωση μου εχθές, μου λέει ότι δεν είμαι μόνος. Είμαστε πολλοί. Αυτό που με απογοητεύει είναι η αδράνεια των μηχανισμών και αυτό που θέλω να σπάσω είναι ακριβώς αυτό. Να μετατρέψουμε τους μηχανισμούς σε πολιτικούς χώρους όπου λειτουργούν πολιτικά. Αυτή η υποκατάσταση των σχέσεων, των ιδεολογικών και των πολιτικών θέσεων, με σχέσεις προσωπικές και καμία φορά και σχέσεις υποτέλειας ή σχέσεις ομάδων είναι κάτι που καταστρέφει το κόμμα και δημιουργεί προβλήματα στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Εχθές κ. Αρσένη προκάλεσε αίσθηση η αναφορά σας στις ευθύνες πολιτών και βουλευτών για την ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού κλίματος. Είπατε ότι δεν υπάρχει ελπίδα χωρίς ρίσκο.
ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως. Κοιτάτε η επιτυχία δεν σερβίρεται. Αυτό το κερδίζεις με αγώνες και μάχες. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ το ξέρουμε αυτό. Λοιπόν, θα πρέπει να ρισκάρουμε ορισμένα πράγματα, θα πρέπει να βγούμε από την άνεση της ιδιωτικής μας ζωής και θα πρέπει, μαζί με άλλους, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε τη χρήσιμη μάζα που πρέπει να δημιουργηθεί, που να αλλάξει την πολιτική ατμόσφαιρα και θα αλλάξει και τη ροή των πραγμάτων. Τα πράγματα δεν γίνονται πάντοτε από πάνω. Γίνονται και από τη βάση προς τα πάνω.
Εγώ θα έλεγα ότι η πολιτική είναι για τα προβλήματα του κόσμου, δεν είναι για τίποτε άλλο και αυτό που καυτηρίασα χθες είναι ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θεωρούμε την εξουσία, την καρέκλα, αυτοσκοπό. Την θεωρούμε ένα όργανο, κάνουμε την αλλαγή για τον κόσμο. Εάν ξεχάσουμε το όραμα μας, την αλλαγή και περιοριστούμε μόνον ως αυτοσκοπό στην καρέκλα, τότε έχουμε γίνει διαχειριστές που είμαστε ανάξιοι της ιστορικής μας αποστολής και πρέπει να το αποφύγουμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Υπάρχει όμως σήμερα πολιτική για τον κόσμο; Γιατί ο κόσμος διαμαρτύρεται και λέει, τα προβλήματα μας δεν λύνονται.
ΑΡΣΕΝΗΣ: Η πολιτική υπάρχει, αλλά πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει και πραγματική πολιτική βούληση για να τα προχωρήσουμε αυτά. Και εδώ μπαίνει το θέμα του ρίσκο που μίλησα πριν. Ότι για να κάνουμε πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν σε αυτό τον τόπο πρέπει να γίνου ρίξεις. Δεν μπορούμε πάντοτε να πηγαίνουμε εξισορροπητικά ή να συνάπτουμε συμμαχίες με συμφέροντα ή με κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι αντίθετες στο πρόγραμμα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Τέλος θα ήθελα να μου πείτε κ. Υπουργέ πως κρίνετε το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ προς την ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Γιατί υπήρξαν κάποια αρνητικά σχόλια.
ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είμαι πάντοτε υπέρ της συνεργασίας με την αριστερά και τίποτε δεν θα με ευχαριστούσε περισσότερο από το να έβλεπα αυτή την συνεργασία να εκφράζεται πρακτικά στο μαζικό κίνημα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και, γιατί όχι, και σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Αλλά αυτό πρέπει να το κερδίσουμε μέσα από την πολιτική πράξη, μέσα από την πολιτική συνεργασίας, μέσα από την σύγκλιση των πολιτικών μας θέσεων. Δεν μπορούμε να το βλέπουμε έτσι, ευκαιριακά, όποτε έχουμε κάποια ανάγκη να μιλάμε για συνεργασία και την άλλη μεριά να το ξεχνάμε. Είναι θέμα αξιοπιστίας και νομίζω ότι πρέπει να το δείξουμε προς την αριστερά, ότι αυτό δεν το κάνουμε με ιδιοτέλεια των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Το θέλουμε σαν μια μακρόχρονη προοπτική της προοδευτικής παράταξης όπου οι δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς πρέπει να συνεργαστούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.: Κ. Υπουργέ δεν ξέρω αν υπήρξαν αντιδράσεις ή σχόλια σε ο,τι αφορά τη χθεσινή σας ομιλία την οποία παρακολούθησαν αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.
ΑΡΣΕΝΗΣ: Οι αντιδράσεις που έχω είναι από αυτούς που παρακολούθησαν την ομιλία εχθές. Και είναι πάρα πολύ θετικές γι” αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Πράγματι την ομιλία την παρακολούθησαν κάπου 28 βουλευτές. Και πολλοί άλλοι θα την παρακολουθούσαν, αλλά είχαν δικά τους προγράμματα στα χωριά , ιδίως οι βουλευτές της επαρχίας ή ήταν σε αποστολές στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πολλοί που προβληματιζόμαστε για την σημερινή κατάσταση και που νομίζουμε ότι κάποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να παρθούν για να αλλάξουμε αυτό το πολιτικό κλίμα.
Είναι αυτό που αναζητά ο κόσμος.
Και νομίζω ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στον κόσμο αυτή την ευαισθησία εμείς τουλάχιστον οι βουλευτές την έχουμε. Μας εκλέγει ο κόσμος και μας εκλέγει για να τον αντιπροσωπεύουμε στην βουλή και να μεταφέρουμε τις δικές του αγωνίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.:Τις αγωνίες και να δίνονται λύσεις στα προβλήματα.
ΑΡΣΕΝΗΣ: Αλλά δεν πρέπει να είμαστε μόνο ερμηνευτές των προβλημάτων. Πρέπει να λύνουμε και τα προβλήματα του λαού. Ο πολιτικός δεν είναι πολιτικός αναλυτής. Το στοίχημα που βάζουμε είναι ότι εμείς μιλάμε για έργα που θέλουμε να κάνουμε, που ηλεκτρίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Για το ασφαλιστικό ο κ. Αρσένης είπε:
«Το θέμα του ασφαλιστικού είναι θέμα αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος και θα πρέπει να φτιάξουμε μια κοινωνία όπου θα τιμήσουμε τους απόμαχους της παραγωγής. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε με συντάξεις κάτω από το κατώτατο επίπεδο διαβίωσης.»