Δημ: Καλημέρα κ. Αρσένη
Αρς: Καλημέρα σας.
Δημ: Η πρώτη ερώτηση είναι η εξής κ. Αρσένη, θα φορέσετε φυσικλίκια;
Αρς: Γιατί το λέτε αυτό;
Δημ: Διότι για ανταρσία έκανε λόγο ο κ. Πρωθυπουργός, αναφορικά με την κίνηση των 45, μεταξύ των οποίων και εσείς.
Αρς: Κοιτάξτε, μου κάνει μεγάλη έκπληξη η εξέλιξη αυτή του θέματος και πρέπει να σας πω κάτι για το παρασκήνιο της υπόθεσης ήταν πολλοί βουλευτές μέσα στο εντευκτήριο της Βουλής που είπαμε ότι ένα υπόμνημα αυτού του τύπου θα βοηθήσει τελικά την κυβέρνηση και εν πάσει περιπτώσει θα αναζωογονήσει ένα πολιτικό διάλογο μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και την Κεντρική επιτροπή. Αυτή ήταν η πρόθεση και νομίζω εκεί αποσκοπεί και η πρωτοβουλία. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια τέτοια πρωτοβουλία που θέλει να φέρει ένα πολιτικό θέμα για συζήτηση μέσα στα όργανα συναντά αντιδράσεις αυτού του τύπου.
Δημ: Φαίνεται, φαίνεται λέω εγώ, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να φέρει το ασφαλιστικό, θέλει να το αφήσει στις καλέντες.
Αρς: Κοιτάχτε, δεν ξέρω τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση αλλά ο βουλευτής ξέρει τι γίνεται μέσα στον κόσμο. Ο κόσμος αναμένει κάποια αποτελέσματα στο διάλογο για αυτά τα ζητήματα. Το βαθύτερο νόημα αυτής της πρότασης είναι ότι ο βουλευτής δεν θέλει να κάθεται στα εντευκτήρια και να κουτσομπολεύει. Θέλει να λειτουργήσει πολιτικά και υπεύθυνα. Δηλαδή πως; Να κάνει μια πρόταση για να συζητηθεί μέσα στα όργανα του κόμματος. Διότι αν κάθεται και περιμένει και του ζητάς μετά να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ή να στηρίξει αποφάσεις στις οποίες δεν είναι συμμέτοχος, τότε θα έχουμε τα προβλήματα που είχαμε και στο παρελθόν. Εγώ αντίθετα περίμενα η πρωτοβουλία αυτή να χαιρετιστεί σαν μια ιδιαίτερα θετική κίνηση που δείχνει ότι οι βουλευτές έχουν μια ευαισθησία και θέτουν εκκίνηση του θέματος.
Δημ: Ναί , αλλά φαίνεται όμως κάτι άλλο κ. Αρσένη. Αυτό το οποίο ειπώθηκε αμέσως μετά το συνέδριο, ότι πήρε λευκή κάρτα ο κ. Πρωθυπουργός είναι αλήθεια και ο κ. Πρωθυπουργός αρνείται οποιαδήποτε άλλη συζήτηση από αυτή που έχει αποφασίσει αυτός.
Αρς: Εγώ νομίζω ότι δεν ήτανε το νόημα της απόφασης αυτό. Δεν υπάρχει λευκή κάρτα στην πολιτική. Όταν τα θέματα είναι σοβαρά και όταν είναι και δύσκολα τα μηνύματα τότε κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη της επίλυσης τους μόνος του και έτσι χρειάζεται την συσπείρωση και την συστράτευση όλων των ομάδων μέσα στο χώρο. Γιατί είναι λάθος να αποθαρρύνουμε και να απονευρώνουμε την δυναμική της Κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δημ: Θα σας υπενθυμίσω εδώ κ. Αρσένη ότι ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος με πολύ έντονο ύφος μάλιστα είπε, ότι δεν θα κάνουμε σε κανέναν την χάρη να γυρίσουμε στην πρό συνεδρίου εποχή και επειδή οι 45, δεν προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ευθέως η δήλωση αυτή απευθυνόταν στους 45.
Ο κ. Πρωτόπαππας είπε ότι το συνέδριο τα έλυσε αυτά τα θέματα.
Αρς: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα έτσι δεν είναι. Ένα ανοιχτό θέμα πως θα αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό. Το ερώτημα λοιπόν το οποίο τίθεται είναι εάν ο διάλογος αυτός θα γίνει μόνο στο πλαίσιο της κυβέρνησης δηλαδή του Υπουργείου Εργασίας με την ΓΕΣΕΕ και άλλους ή σε αυτό το διάλογο θα υπάρχει κάποια συμμετοχή των οργάνων του κινήματος όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και οι βουλευτές τι είπανε; Είπανε ότι δεν θέλουν να είμαστε ανεύθυνοι και απαθείς σαν θεατές, θέλουμε να κάνουμε προτάσεις, θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα για να βοηθήσουμε μια σύνθεση την οποία όλοι μαζί θέλουμε να στηρίξουμε.
Δημ: κ. Αρσένη θα σας ρωτήσω κάτι που ακούγεται ενδεχομένως σκληρό. Λέτε εσείς ότι σας κάνει εντύπωση γιατί αντιμετωπίστηκε έτσι αυτή η πρόταση. Θα σας έλεγα και εγώ το ίδιο και ενδεχομένως και πολύς άλλος κόσμος που δεν ξέρει τα παρασκήνια των κομμάτων. Σκέφτομαι για παράδειγμα ότι την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν είχε μια τέτοια κίνηση θα έλεγε τι μου λές δεν το είχα σκεφτεί πράγματι να το ενσωματώσουμε. Επειδή ο κ. Σημίτης είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, τεχνοκράτης, λογικός, ψύχραιμος δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί δεν κατέφυγε σε αυτή την αντίδραση. Δηλαδή θα μπορούσε να πεί πολύ ωραία παιδιά έχετε απόλυτο δίκιο την ενσωματώνουμε την πρόταση σας στη γενικότερη στρατηγική μας και πάμε πιο κάτω. Εμείς αισθανόμαστε ότι ο Πρωθυπουργός έχει μια ανησυχία ότι ενδεχομένως τέτοιου είδους ομαδοποιήσεις έχουν ως απώτερο στόχο την υπονόμευση του ή και ανατροπή του. Υπάρχει τέτοιο θέμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ;
Αρς: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν πιστεύω ότι θα μπορεί πράγματι να πιστεύει τέτοια πράγματα ο κ. Πρωθυπουργός όταν δείτε τα ονόματα τα οποία συνυπογράφουν αυτό το αίτημα, θα δείτε ότι ανήκουν σε πολύ διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις μέσα στο κόμμα. Δεν πρόκειται περί ομαδοποίησης, ένα. Δεύτερον, δεν είναι μόνον αυτοί οι 45. Σαρανταπέντε, είναι αυτοί που έτυχε να είναι στο εντευκτήριο και στο περιστήλιο της Βουλής εκείνη τη στιγμή, έαν γινόταν κάποια άλλη στιγμή θα ήταν και πολλοί άλλοι. Καταλάβατε δεν πρόκειται περί ομαδοποίησης.
Δημ: Ε, τότε πως ερμηνεύετε εσείς την αντίδραση του πρωθυπουργού;
Αρς: Κοιτάξτε, δεν είναι χρήσιμο σε μένα να κάνω διάφορα σενάρια. Και αυτό νομίζω ότι είναι ένα θέμα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να το ξεκαθαρίσει. Από τη δική μου τη μεριά μπορώ να σας πω ότι για δικό μου λογαριασμό αλλά και για πολλούς άλλους που υπέγραψαν ότι πρόθεση μας είναι ότι εδώ χρειαζόμαστε μια κοινοβουλευτική ομάδα που είναι ζωντανή, προβληματίζεται , συνδιαλέγεται. Θα πρέπει τέλος πάντων να βοηθήσουμε και εμείς αυτή την υπόθεση με τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας.
Κοιτάχτε, μία θέση τελικά της κυβέρνησης : το ασφαλιστικό που έχει περάσει μέσα και από το διάλογο στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα είναι μια θέση που θα έχει πού δυνατή στήριξη. Μία θέση όσο καλή και να είναι όταν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα πάσχει.
Δημ: κ. Αρσένη για χάρη των ακροατών μας να πω εδώ ότι υπάρχουν στον τύπο δηλώσεις σας, προσωπικά θα τις χαρακτήριζα πολύ σκληρές, σχετικώς με τον Πρωθυπουργό και την λεγόμενη ηγετική ομάδα, έχετε δώσει μια συνέντευξη στο περιοδικό Press, όπου περίπου λέτε ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι μια οικογενειακή εταιρία του κ. Σημίτη και της ηγετικής ομάδας και ότι υπάρχει ένας μηχανισμός αποσιώπησης των αντίθετων απόψεων μέσα στο κόμμα.
Αρς: Ναι, κοιτάξτε αυτό σχετίζεται με αυτό ακριβώς που συζητήσαμε. Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι θέμα που απασχολεί μόνον τα μέλη της κυβέρνησης ή μιας συγκεκριμένης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αφορά και πολλές άλλες τάσεις ή σκέψεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν συμμετέχουν και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο δυνατό όταν κινητοποιεί όλες του τις δυνάμεις, συνθέτει τη δυναμική αυτή σε μια ουσιαστική πολιτική ενότητα .
Δημ: Ε, τότε για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είναι και ένας εύσχημος, ένας έμμεσος τρόπος να πείτε στον Πρωθυπουργό «μας είχες πεί όλοι μαζί, πάμε όλοι μαζί».
Αρς: Ναί αυτό δεν χρειάζεται να λεχθεί με αυτό τον τρόπο, εγώ λέω ευθέως ότι το όλοι μαζί σημαίνει πράγματι όλοι μαζί και εγώ προχωράω και παρα πέρα ότι και λίγοι από μόνοι μας δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.
Δημ: Το ασφαλιστικό κ. Αρσένη θεωρείται σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία ότι είναι προτεραιότητα από τις επικείμενες απρόβλεπτες και άγνωστες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής;
Αρς: Είναι παράλληλες εξελίξεις αυτές. Νομίζω ότι και τα δύο είναι πολύ σημαντικά βέβαια με το ασφαλιστικό, όπως με όλα τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής, αν γίνουν λάθη μπορούν αυτά αργότερα έστω και με κάποιο κόστος να διορθωθούν. Στα εθνικά θέματα εάν γίνουν λάθη, τα λάθη αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις που δεν είναι αντιστρέψιμες. Γι αυτό έχω πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την εξέλιξη στα εθνικά μας θέματα.
Δημ: Το ερώτημα μου είναι δηλαδή γιατί δεν βρέθηκαν 45 να μιλήσουν για τα ελληνοτουρκικά, για τον διαφαινόμενο διάλογο επί της ουσίας και το Κυπριακό;
Αρς: Δεν είναι έτσι βρεθήκανε 33, μεταξύ των οποίων ήμουνα και εγώ όπως ξέρετε που υπογράψαμε ένα υπόμνημα για τον ευρωστρατό και ζητήσαμε πρίν από τη σύνοδο του Λάαγκεν Κορυφής να μπεί εν ανάγκη βέτο στην δημιουργία του ευρωστρατού εάν δεν μας ικανοποιούν οι όροι κάτω από τους οποίους θα λειτουργήσει ο ευρωστρατός. Ήταν μια πρωτοβουλία ξέρετε που σχολιάστηκε πολύ και τώρα αυτές τις μέρες γίνεται κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση και ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών για την πορεία των ελληνοτουρκικών και με βάση αυτή τη συζήτηση θα δούμε τί θα γίνει.
Δημ: Μα έγινε δεν έγινε αυτή η σύνοδος;
Αρς: Όχι θα συνεχιστεί και την άλλη εβδομάδα, δεν τελείωσε .
Δημ: Ωραία, μπορείτε, τουλάχιστον εσείς να μας πείτε πως αντιλαμβάνεστε τη φράση «αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;
Αρς: Ακριβώς αυτό είναι το θέμα για το οποίο έχουμε ζητήσει ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών και θα ζητήσουμε και διευκρινήσεις και ευχαρίστως να το συζητήσουμε αυτό όταν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην επιτροπή γιατί πράγματι αυτό είναι το ερώτημα. Επιφυλάσσομαι να απαντήσω σε εσάς όταν θα πάρω απαντήσεις κι εγώ από τον Υπουργό Εξωτερικών.
Δημ: Ελληνικά όταν λέμε ότι αναβαθμίζω κάτι πάει να πεί ότι πάμε καλά και το κάνουμε ακόμα καλύτερα , αυτό πάει να πει.
Αρς: Ετυμολογικά έτσι είναι.
Δημ: Επομένως όταν λέμε ότι αναβαθμίζουμε ένα διάλογο πάει να πεί ότι τον κάνουμε καλύτερο.
Αρς: Αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω εγώ. Αυτό θα πρέπει να το σχολιάσει ο Υπουργός Εξωτερικών, αλλά μας έχει πει ότι δεν γίνεται διάλογος αυτή τη στιγμή και γίνονται ανιχνεύσεις. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και δεν μπορώ να το σχολιάσω αυτό.
Δημ: Πολιτικά και διπλωματικά όμως, κ. Υπουργέ, αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος είναι μια κομψή διατύπωση για να πούμε συζήτηση για αλλαγή του status quo. Διότι μέχρι πρότινος θέματα για να συζητήσουμε με την Τουρκία δεν είχαμε και όποτε είχαμε τέτοιους διαλόγους, εσείς το γνωρίζετε καλύτερα, όποτε επιχειρήσαμε διάλογο άλλου είδους με την Τουρκία που οδήγησε. Διότι υπάρχει ένας διάλογος αιτημάτων μονομερής αιτιάσεων, μάλλον.
Αρς: Όπως σας είπα δεν είμαι σε θέση να σας δώσω περισσότερες διευκρινήσεις γιατί ακριβώς αυτή η συζήτηση συνεχίζεται μέσα στα πλαίσια της επιτροπής. Δεν ξέρω την απάντηση που θα δώσει το Υπουργείο στα ερωτήματα αυτά.
Δημ: Η λέξη διάλογος από μόνη της σας βρίσκει σύμφωνο; Που πρέπει να είναι οριοθετημένος; Και μέχρι που μπορεί να φτάσει;
Αρς: Κοιτάξτε, πρώτα από όλα ο διάλογος γιατί; με ποιό σκοπό; Γιατί πριν συζητήσουμε το θέμα του διαλόγου πρέπει να δούμε πολλά άλλα θέματα. Και αυτά δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Απ ότι ξέρω δεν έχουμε αλλάξει και η πάγια θέση μας είναι ότι στο θέμα του Αιγαίου δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου, γιατί το μόνο υπαρκτό θέμα είναι θέμα νομικό η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν μπορείς λοιπόν να ανοίξεις διάλογο για κάτι στο οποίο εκ των προτέρων δέχεσαι ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου.
Δημ:Ο κ. Ετζεβίτ ρωτήθηκε στην Ουάσιγκτον, οι δύο Υπουργοί, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τζέμ αλλάζουν τα σχέδια επί χάρτου και περίπου μας είπε ότι αυτό κάνουν αλλά να μην τους προκαταλάβουμε και να μην το δημοσιοποιήσουμε μήπως τυχόν τους το χαλάσουμε.
Αρς: Κοιτάξτε αυτό, να κάνω μια πρόταση σε αυτό; Εγώ θα ήθελα να κάνω μια συζήτηση με βάση τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με βάση τις θέσεις της κυβέρνησης και επειδή το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί γιατί η συζήτηση ακόμα συνεχίζεται. Εγώ θα ήθελα να κάνουμε την κουβέντα όλοι μαζί αφού πάρουμε τις διευκρινήσεις που έχουμε ζητήσει από τον κ. Υπουργό. Τότε θα είμαι πολύ πιο ανοιχτός να συζητήσω αυτά τα θέματα, να απαντήσω στα ερωτήματα σας και να σας πω και τις δικές μου θέσεις.
Δημ: Πολύ ευχαρίστως. Πάντως αυτή η συζήτηση που κάνουμε τώρα και για να ζητάτε και εσείς διευκρινήσεις, όπως φαντάζομαι και άλλοι συνάδελφοι σας, για να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση σημαίνει ότι η πολιτική μας δεν είναι μπετόν αρμέ. Γιατί θα πρέπει να χρειάζονται εξηγήσεις για θέματα τα οποία είναι από πολλού λελειμένα για μας τουλάχιστον;
Αρς: Να σας πω γιατί, τί έχει προκύψει. Η απόφαση του Ελσίνκι λεει ότι υποψήφιες χώρες, οι οποίες έχουνε συνοριακές διαφορές, θα πρέπει στα πλαίσια του καταστατικού του ΟΗΕ, να επιδιώξουν την επίλυση τους και εάν δεν πετύχουν αυτές οι προσπάθειες να καταφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης μέχρι το 2004.
Δημ: Το Ελσίνκι λέει διάλογος κ. Υπουργέ. Διμερή διάλογο λέει με άλλα λόγια.
Αρς: Εδώ μπαίνει ένα θέμα. Δεδομένης της πάγιας τάσης της Ελλάδας τί γίνεται, τί κάνουμε, άν η Τουρκία επιδιώκει διάλογο, ποιό είναι το περιεχόμενο ή δεν είναι κ.λ.π.
Δημ: Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να έχει αλλάξει η στάση;
Αρς: Τουλάχιστον απ ότι ξέρω δεν έχει αλλάξει. Αν έχει αλλάξει θα πρέπει να το ξέρουμε, δεν το ξέρουμε αυτό.
Δημ: Εσείς είστε σε δύσκολη θέση, εμείς όμως μπορούμε να εικάσουμε ότι η κυβέρνηση ροκανίζει τον χρόνο, έστω με αυτόν τον αναβαθμισμένο ή όποιο άλλο διάλογο, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή τα θέματα αυτά κάποια στιγμή θα αχθούν στο δικαστήριο της Χάγης επί διαιτησία, οπότε τότε θα θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει πολιτικό κόστος και θα πούν τι να κάνουμε παιδιά έτσι αποφάσισε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Αρς: Για να πάνε τα θέματα επί διαιτησία θα πρέπει να ορισθούν ως διαφορές. Από τη στιγμή που η δική μας η πλευρά δεν τα αναγνωρίζει σαν διαφορές υπάρχει πρόβλημα γι αυτό σας λέω ότι πρέπει να διευκρινισθεί το όνομα της και να το συζητήσουμε.
Δημ: Εγώ δεν καταλαβαίνω βέβαια από αυτά που μας είπατε ποιό ακριβώς πρέπει να διευκρινισθεί.
Αρς: Να διευκρινισθεί, εάν δεν ξέρω τί θέλει και ποιές είναι οι προθέσεις της Τουρκίας, το ξέρουμε αυτό; Εγώ τουλάχιστον δεν το ξέρω.
Εμείς ξέρουμε κατά καιρούς τι λένε διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες της Τουρκίας, τί έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο Υπουργών δεν το ξέρουμε. Αυτό πρέπει να διευκρινισθεί.
Δημ: Υπάρχει περίπτωση να έχει συζητηθεί κάτι μεταξύ των δύο Υπουργών που δεν το ξέρει ο Ελληνικός λαός;
Αρς: Εμείς δεν ξέρουμε τι έχει γίνει και θέλουμε ακριβώς να ξέρουμε πως έχει το πράγμα και πρέπει να είναι η ελληνική θέση μια θέση που θα στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Δημ: Έχω την αίσθηση ότι για μια ακόμα φορά, δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά θέματα και ο ελληνοτουρκικός διάλογος για επίσπευση των εκλογών. Το έχετε σκεφτεί αυτό;
Αρς: Δεν το βλέπω αυτό πιθανό σ αυτή τη φάση. Το ξέρω ότι έχει γίνει στο παρελθόν αλλά αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν μπορούν να μας πάνε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι δεν είναι μόνο το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Υπάρχουνε θέματα που αφορούν τον ευρωστρατό, που αφορά το Κυπριακό. Δεν το βλέπω αυτό. Η εκτίμηση μου είναι όχι.
Δεν βλέπω δηλαδή, ότι εμπλοκή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μπορεί να μας οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές γιατί αυτό λετε.
Δημ: Δεν το βλέπετε δυνατό η κυβέρνηση να κάνει επίκληση τέτοιων θεμάτων ή δεν βλέπετε δυνατό να είναι οι εξελίξεις τέτοιες που να προκληθεί η κυβέρνηση να ζητήσει ανανεωμένη εντολή για να τις διαχειριστεί. Ποιό από τα δύο;
Αρς: Εγώ νομίζω και τα δύο είναι. Βλέπω ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να χειριστεί τα εθνικά θέματα, το ζήτημα δεν είναι προσφυγή στις κάλπες για αυτό το θέμα είναι η στήριξη από το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος, συγκεκριμένων κινήσεων στην εξωτερική σκακιέρα. Αλλά αυτά τα θέματα πρέπει να τα συζητήσουμε και αυτό αρχίσαμε να κάνουμε στην επιτροπή εχθές.
Δημ: Μάλιστα τότε παίρνουμε ένα range check όπως λένε και οι Εγγλέζοι για να τα συζητήσουμε αφού θα έχετε ενημερωθεί κ. Υπουργέ. Βλέπω πάντως από τον τρόπο που μιλάτε ότι μάλλον δεν συμμερίζεστε τις ανησυχίες του κ. Παπαντωνίου ε;
Του οψίμως ανησυχούντος κ. Παπαντωνίου, γιατί όταν ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, δεν ανησυχούσε τόσο.
Αρς: Το θέμα είναι ότι ο πολιτικός, δεν αρκεί να εκφράζει την αισιοδοξία του ή την απαισιοδοξία του ζητάτε φαντάζομαι από τον πολιτικό μια υπεύθυνη θέση αφού έχει ζυγιάσει όλα τα πράγματα. Και σας είπα ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που προσπαθούμε να βρούμε ακριβώς τι γίνεται, ακριβώς ποιο είναι το διπλωματικό περιβάλλον και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και αυτό που σας ζήτησα είναι μια μικρή πίστωση χρόνου να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για να πούμε ποιές είναι οι θέσεις μας. Το να πούμε άν είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι είναι ένα άλλο θέμα.
Για να ανησυχείς πάει να πεί ότι βλέπεις εξελίξεις τις οποίες εσύ δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις επιτυχώς αυτό δεν σημαίνει; Αυτό δεν σημαίνει ανησυχώ;
Δημ: Όχι απαραιτήτως. Μπορεί να υπάρχει ανησυχία για την κλιμάκωση. Δηλαδή ο κ. Παπαντωνίου άμα βλέπει να του κάνουνε τον ουρανό σουρωτήρι κάθε μέρα, δικαίως ο άνθρωπος ανησυχεί. Δεν θα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αλλά ότι είναι μια κλιμακούμενη πρόκληση από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει.
Αρς: Νομίζω ότι αυτό ήταν δεδομένο σε πολλούς από εμάς, τουλάχιστον εδώ και ένα με ενάμιση χρόνο, ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος κρίσεως του Κυπριακού και της υλοποίησης των αποφάσεων του Ελσίνκι η Τουρκία έχει κάθε λόγο να κλιμακώσει την πίεση εις βάρος της Ελλάδος.
Δημ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
Αρς: Ευχαριστώ και εγώ.