Δημ. :Θα κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση όσο και ο χρόνος μας επιτρέπει των γεγονότων και των εξελίξεων συζητώντας με τον κύριο Γεράσιμο Αρσένη, βουλευτή, πρώην υπουργό, έχει ζήσει και για χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κύριος Αρσένης, καλή σας μέρα κ. Αρσένη
Αρσ. :Καλημέρα σας ακούω
Δημ. :Υποθέτω ότι πρέπει να συμφωνείτε με την εκτίμηση που έχει διατυπωθεί από χθες το απόγευμα κατά κόρον, ότι μετά τα χθεσινά γεγονότα τίποτα δεν πια δεν είναι όπως πριν και ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία.
Αρσ. :Ανοίγει πράγματι μια νέα σελίδα, γι αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Χωρίς αμφιβολία στις σύγχρονες κοινωνίες με τις ανοικτές πόλεις που έχουμε είμαστε ευάλωτοι σε τρομοκρατικές ενέργειες αυτού του είδους. Και χωρίς αμφιβολία η ασφάλεια του πολίτη είναι ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό, ένα ατομικό δικαίωμα και πρέπει να το διασφαλίσουν οι σύγχρονες πολιτείες.
Δημ. :Μιας και μιλάτε για ασφάλεια κύριε Αρσένη, δεν είναι τραγικό, τι να πει κανείς, ότι η θεωρούμενη ως ασφαλέστερη χώρα του κόσμου και θεωρούμενες ως ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη δέχθηκαν αυτά τα χτυπήματα;
Αρσ. :Εντάξει, πρώτα απ όλα πρέπει να σας πω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαμε φαινόμενα τρομοκρατίας αρκετά, τα τελευταία χρόνια όχι όμως αυτής της μορφής και έκτασης. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι σε ποιο βαθμό υπήρξε πράγματι μια χαλαρότητα στα συστήματα ασφάλειας της Αμερικής. Το γεγονός τουλάχιστον ότι μπόρεσαν να οργανώσουν αεροπειρατείες σε διαφορετικά αεροδρόμια της Αμερικής και να οδηγήσουν με πιλότους δικούς τους φαντάζομαι αεροπλάνα στα σημεία της επιδρομής νομίζω ότι δείχνει ότι ούτε οι μυστικές υπηρεσίες είχανε πάρει χαμπάρι αυτή την οργάνωση που πρέπει να ήτανε μεγάλης έκτασης και να είχε και βάθος χρόνου οργάνωσης, ούτε και τα αεροδρόμια είχαν επιτηρηθεί επαρκώς.
Δημ. :Κύριε Αρσένη να σας ρωτήσω κάτι. Αρκεί να μιλάει κανείς για χαλαρότητα γιατί έχετε κάνει και Υπουργός Άμυνας και προφανώς γνωρίζετε σ ένα βαθμό βέβαια και τα μέτρα φύλαξης και ασφάλειας του αμερικανικού Πενταγώνου. Είναι δυνατόν όσο κι αν έχουν χαλαρώσει όποια μέτρα ασφαλείας κι αν υπάρχουν να δικαιολογηθεί η επίθεση τουλάχιστον στο Πεντάγωνο και η μη αποτροπή της; Το ρωτάω αυτό γιατί γίνονται και σενάρια και υποθέσεις αυτή τη στιγμή μόνο επί σεναρίων και υποθέσεων μπορούμε να μιλάμε βέβαια και για άλλα πιο περίεργα πράγματα. Πέραν δηλαδή ….
Αρσ. :Κοιτάξτε πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να μπούμε σ αυτή τη συζήτηση και αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπήρχε αιφνιδιασμός. Τώρα το κατά πόσο αυτός ο αιφνιδιασμός είναι δικαιολογημένος ή όχι είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί και να συζητηθεί. Αλλά επανέρχομαι σ αυτό που είπατε πριν. Ότι αυτό θα έχει μια συνέχεια και συνέπειες. Και θα πρέπει να το δούμε πάρα πολύ προσεκτικά, χωρίς καμιά αμφιβολία καταδικάζοντας τρομοκρατικές ενέργειες αυτού του είδους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του πολίτη στις πόλεις, θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη και τη ζωή στις πόλεις. Δεν θα πρέπει να φτάσουμε σ ένα παροξυσμό αστυνόμευσης των πόλεων κατά ένα τέτοιο τρόπο που να είναι ασφυκτική για την ζωή του πολίτη.
Δημ. :Διακρίνω μια αγωνία σ αυτά που λετε κύριε Αρσένη ότι μπορεί, μπορεί και επειδή υπάρχουν και επιπλέον επιχειρήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι κυβερνήσεις επειδή ζούμε και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης υπάρχει και συνεργασία κ.λ.π. κ.λ.π. να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα;
Αρσ. :Κοιτάξτε η εξασφάλιση που μπορούμε να έχουμε είναι η διεθνοποίηση του θέματος. Δεν είναι ευθύνη μόνο μίας χώρας. Έχει κατ εξοχήν ευθύνη βέβαια η κυβέρνηση της Αμερικής να τιμωρήσει τους πραγματικούς ενόχους αλλά νομίζω ότι και οι άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι συνομιλητές, είναι ένα διεθνές θέμα που πρέπει να συζητηθεί διεθνώς και να δούμε πως θα βρούμε την χρυσή τομή της προστασίας των ανθρώπων και των κοινοτήτων και την συνέχιση μιας ανοικτής ζωής που θέλουν όλοι οι πολίτες. Υπάρχει πράγματι μια αγωνία από πολλούς και συμμερίζομαι αυτή την αγωνία, ότι θα πρέπει να βρούμε ένα αποτελεσματικό τρόπο να καταπολεμήσουμε την διεθνή τρομοκρατία και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και την ποιότητα της ζωής του πολίτη.
Δημ. :Υπάρχει και μια άλλη αγωνία κύριε Αρσένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μοναδική υπερδύναμη, με τον πληγωμένο της πλέον εγωισμό, ακόμη και με ψυχολογικά ρήγματα στους πολίτες που μέχρι τώρα είχαν ένα αίσθημα υπεροψίας, ασφάλειας και προφανώς αλλάζουν αυτά τα αισθήματα, ποια χτυπήματα μπορεί να προκαλέσει μετά το χθεσινό σε βάρος τους χτύπημα και τι διεθνείς εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν.
Αρσ. :Είναι κατανοητό ότι μπορεί να υπάρχει ένας παροξυσμός από την μεριά της Αμερικής και του Αμερικανού πολίτη είναι κατανοητό αυτό και εδώ είναι και η ευθύνη η δική μας, ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε σ αυτή την τραγωδία και να πείσουμε και τους Αμερικανούς ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας γίνεται μέσα από συντονισμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας με υπεύθυνο τρόπο, που δεν δημιουργεί καινούργιες καταστάσεις που θα εκθρέψουν νέα κύματα τρομοκρατίας.
Δημ. :Κύριε Αρσένη ο συνάδελφος ο Κώστας Ράπτης είναι στο στούντιο και θέλει να σας υποβάλλει μια ερώτηση.
ΚΡ : Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Πώς θα σχολιάζατε την δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ότι πλέον η ανθρωπότητα χωρίζεται με έναν κάθετο τρόπο ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν και σε όσους αντιμάχονται την τρομοκρατία.Πόσο μάλλον όταν αυτό λέγεται από τα χείλη του Ισραηλινού πρωθυπουργού όπου η λέξη τρομοκρατία δεν έχει απαραιτήτως το ίδιο νόημα με ότι εννοούμε ευρύτερα.
Αρσ. :Εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας τρομοκρατία, αλλά εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει σώφρων πολίτης σε αυτό τον πλανήτη που δέχεται ότι η τρομοκρατία είναι ένα επιτρεπτό ή και αποτελεσματικό μέσο επίλυσης διαφορών. Καταδικάζουμε όλοι την τρομοκρατία και ο κόσμος δεν διαιρείται ανάμεσα στους λαούς που είναι τρομοκράτες και λαούς που δεν είναι τρομοκράτες. Όλη η κοινωνία αναζητά ένα τρόπο ειρηνικής συμβίωσης των λαών και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Τώρα όταν οι καταστάσεις εξελίσσονται κατά ένα τέτοιο τρόπο που δημιουργούμε ομάδες ανθρώπων που είναι απελπισμένοι και στην απελπισία τους προχωρούν σε πράξεις απελπισίας αυτό είναι ένα θέμα ακριβώς που πρέπει να εξετάσει η διεθνής κοινότητα και να δει τι περιθώρια θα πρέπει να αφήσει σε όλους για μια συζήτηση και επίλυση των διεθνών διαφορών.
Δημ. :Για να μην μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο όπου η κρατική τρομοκρατία θα εναλλάσσεται με την κλασική τρομοκρατία χωρίς τέλος.
Αρσ. :Και θα προχωρούσα και παρά πέρα να χρησιμοποιηθεί και αυτό ως πρόσχημα να προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα μειώσουν την λειτουργία μιας ανοικτής πόλης. Κοιτάτε αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Στις πόλεις το θέμα της ασφάλειας είχε ένα σαφές νόημα και οι πολιτείες ήταν υπεύθυνες να δώσουν μία ασφάλεια στον πολίτη. Όταν αυτό τώρα διαταράσσεται, θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα καταπολεμηθούν τρομοκρατικές πράξεις αυτού του επιπέδου, χωρίς όμως να κλείσουμε και τις πόλεις.
Δημ. :Ασφαλώς
Αρσ. :Να κλείσουμε και τον πολίτη κάτω από ένα ασφυκτικό έλεγχο που η ποιότητα της ζωής του θα υποβαθμισθεί.
Δημ. :Είναι εύστοχη αυτή η επισήμανση. Αν πηγαίναμε σε μια πρώτη και επιγραμματική λόγω και του περιορισμού του χρόνου κύριε Αρσένη προσέγγιση επί των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχουν τα χθεσινά γεγονότα τι θα λέγατε;
Αρσ. :Κοιτάτε. Οι ευαίσθητες αγορές θα επηρεασθούν αμέσως. Η πιο ευαίσθητη αγορά είναι η αγορά του χρήματος. Το χρηματιστήριο. Εκεί σαφώς θα έχουμε τουλάχιστον τις πρώτες μέρες αρνητικές επιπτώσεις. Μία άλλη αγορά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη είναι η αγορά του καταναλωτή. Ο καταναλωτής ενώπιον της αβεβαιότητας που υπάρχει θα συγκρατήσει την κατανάλωσή του, άρα θα έχουμε επιταχυνόμενα φαινόμενα ύφεσης που ήδη έχει αρχίσει. Γι αυτό νομίζω ότι οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να σκεφθούν και να προχωρήσουν σε συντονισμένα αντισταθμιστικά μέτρα, για να σταματήσουν την τάση προς ύφεση. Τώρα από κει και πέρα θα πρέπει να πούμε ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν. Η οικονομία δεν θα είναι το μεγάλο θύμα αυτής της υπόθεσης. Το ζητούμενο είναι στη διεθνή σκακιέρα ποιες θα είναι οι συνέπειες, πως θα οργανωθεί διεθνώς μια καμπάνια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πως αυτό θα διασφαλίσει την λειτουργία των ανοικτών δημοκρατικών κοινωνιών. Εκεί είναι το θέμα.
Δημ. :Εκεί ναι ακριβώς έχετε δίκιο. Κύριε Αρσένη μια τελευταία ερώτηση. Μέσα σ΄όλα τούτα που συμβαίνουν και που ασφαλώς τις παρενέργειές τους θ αρχίσουμε να τις ζούμε από τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, στον πολιτικό, στο διπλωματικό, στον οικονομικό τομέα, αν θα χτυπήσουν, δεν θα χτυπήσουν, που οι ηνωμένες πολιτείες, τι αλλαγές θα υπάρξουν στην εξωτερική πολιτική, τι θα κάνει η Ευρώπη.
Αρσ. :Και θα πρόσθετα και δεν ξέρουμε και τι έχουν σχεδιάσει εάν έχουν σχεδιάσει και κάτι και οι τρομοκράτες.
Δημ. :Ακριβώς. Πάμε σε ενδεχομένως και μη ελεγχόμενες εξελίξεις και πάντως ούτως ή άλλως δραματικές έως και κοσμοϊστορικές. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Μέσα σ όλα τούτα έχει άραγε αξία η πραγματοποίηση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ; Μήπως θα έπρεπε κανείς να σκεφθεί την αναβολή του Συνεδρίου;
Αρσ. :Θα έλεγα όχι. Μια και αποφασίσθηκε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία. Εγώ όπως ξέρετε δεν ήμουν ποτέ υπέρ του Συνεδρίου αυτού, αλλά εφόσον αποφασίσθηκε δεν βλέπω το λόγο για την αναβολή του.
Δημ. :Γιατί θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδώ γίνονται συγκλονιστικά γεγονότα στον κόσμο και εδώ συζητάτε ξέρω ΄γώ με πόσο ποσοστό θα επανεκλεγεί ο κύριος Σημίτης, τι θα γίνει με τον κύριο Λαλιώτη κ.λ.π. δηλαδή εγκλωβισμένοι κατά κάποιο τρόπο σ ένα μικρόκοσμο.
Αρσ. :Έχετε δίκιο ότι θα είμαστε εγκλωβισμένοι σ ένα μικρόκοσμο αλλά το χουμε προγραμματίσει είναι καλλίτερα να το τελειώσουμε. Εγώ σας είχα πει και πριν από αυτά τα τραγικά γεγονότα ότι τα σημαντικά πολιτικά θέματα θα φανούν την επόμενη του Συνεδρίου.
Δημ. :Βεβαίως και το θυμόμαστε και είναι κι αυτό άξιο επισήμανσης. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Αρσένη.