Ερ: Πώς είδατε τις αποφάσεις για τον ευρωστρατό, γιατί εδώ υπάρχει διχογνωμία. Ο κ. Σημίτης είναι πολύ ικανοποιημένος ενώ τους υπόλοιπους δεν τους βλέπω και τόσο.
ΑΠ: Κοιτάξτε εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε και έτσι διαβάζω και τις ευρωπαϊκές εφημερίδες σήμερα το πρωί, η σύνοδος κορυφής χαρακτηρίστηκε από διαφωνίες, διαφωνίες πολλές και μικρότητες. Ο καυγάς που έγινε ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία για το που θα πάει ένας οργανισμός τροφίμων έδειξε ότι όταν ακόμα και μικρά εθνικά συμφέροντα διακυβεύονται οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις, οι μεγάλοι μας εταίροι είναι διατεθειμένοι να πάνε στα άκρα. Το λεω αυτό σαν εισαγωγή. Όσον αφορά τον ευρωστρατό υπήρχαν δυο εναλλακτικές για μας, η μια ήταν να μπλοκάροuμε όλο το θέμα του ευρωστρατού και να πούμε ότι εφόσον δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της σuνεργασίας του ευρωστρατού με το ΝΑΤΟ το όλο θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί. Η δεύτερη εναλλακτική η πιο ήπια λύση την οποία και επιλέξαμε ήταν να πούμε ναι να συνεχίσει το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του ευρωστρατού και όσον αφορά το θέμα των σχέσεων Euρωπαϊκής Ένωσης -ΝΑ ΤΟ που άπτεται και των δικών μας συμφερόντων και ενδιαφέροντος, αυτό το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη προεδρία. Η δεύτερη εναλλακτική μας έβγαλε από μια δύσκολη θέση τώρα, φυσικά η αναβολή αυτή έχει και κάποιους κιvδύνους αυτό πρέπει να το δούμε, διότι είναι πιθανόν σε αυτούς τους μήνες που θα περάσουν και πρόσθετες πιέσεις ιδίως από τις ΗΠΑ να δεχθούμε και επίσης να βρεθεί ένας άλλος τρόπος παράκαμψης των σuζητήσεων σε επίπεδο κορυφής είναι όμως μια αποδεκτή λύση. Είναι μια αποδεκτή λύση η οποία αν ήταν σοφή ή όχι θα φανεί από τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες.
ΕΡ. Πάντως αν το μπλοκάραμε συνολικά θα είxαμε πρόβλημα υποθέτω έτσι;
ΑΠ. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το δούμε σοβαρά ότι αν το μπλοκάραμε συvολικά θα είχαμε όλες τις άλλες χώρες εναvτίον μας, το αφήσαμε αυτό το θέμα να παγιωθεί στην αντίληψη των άλλων χωρών μελών και νομίζω ότι η απομόνωση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
ΕΡ. Άρα συμφωvείτε και εσείς ότι μάλλον έπρεπε να έχουν γίνει πράγματα νωρίτερα.
ΑΠ. Κοιτάξτε δεν ήταν το μόνο θέμα το οποίο συζητούσαμε εκεί και πρέπει να το δείτε αυτό ως πακέτο. Ήταν και το θέμα της πολιτικής για την μεταvάστευση ήταν και το θέμα της φρούρησης των συνόρων κ.τ.λ και είναι δύσκολο από μακριά και xωρίς πλήρη πληροφόρηση να πει κανείς αν η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η πρώτη ή η δεύτερη εναλλακτική;
ΕΡ . Πάντως πρέπει να ενημερώσουμε και τους ακροατές ότι είναι ένα παζάρι εκεί συvεxές.
ΑΠ: Είναι ένα παζάρι και είναι και το θέμα ποιός έχει το βάρος της μη συμφωνίας, ποιός φταιει, ποιός προσπαθεί και πως αν υποχωρήσεις σε ένα σημείο τι άλλο παίρνεις κάπου αλλού. Αυτά δεν τα ξέρουμε ακόμα φαντάζομαι θα έχουμε μια πλήρη ενημέρωση εντός των ημερών και εγώ προσωπικά θα είμαι σε θέση να είμαι σαφέστερος απάνω στην αξιολόγηση της λύσης η οποία δόθηκε. .
ΕΡ. Όλη αυτή η ιστορία που έχει ξεσπάσει τώρα της αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ με αφορμή τον κ. Γρυλλάκη και το ροκ του Λαλιώτη, και την γραμμή είμαστε με το παρελθόν κοιτάμε το μέλλον, εσείς πως το εκλαμβάνετε; Το εκλαμβάνετε ως μια στροφή της πολιτικής ζωής προς τα πίσω;
ΑΠ. Δεν θα ήθελα να πάμε προς τα πίσω, εγώ θα ήθελα να πάμε προς τα μπρος. Πρώτα από όλα αυτό εγώ δεν το βλέπω, ειλικρινά, ένα θέμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Είναι ένα πρόβλημα της ΝΔ.
ΕΡ .Εννοειτέ τον κ.Γρυλλάκη .
ΑΠ. Νομίζω ότι αυτό αφορά το παρελθόν της ΝΔ, νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής και η ηγετική ομάδα της. ΝΔ οφείλουν να ξεκαθαρίσοuν τη θέση τους απέναντι σε αυτό το παρελθόν, είναι ένα πολιτικό ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Από κει και πέρα νομίζω ότι η πολιτική ζωή προχωράει και υπάρχουν σήμερα θέματα σημαντικά όπως αυτό του ευρωστρατού που συζητάμε, είναι ο προϋπολογισμός, είναι το θέμα της έλλειψης υποδομών στην Ελλάδα για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στοιχειώδεις ανάγκες όπως είναι οι πλημμύρες τα οποία πρέπει να συζητήσουμε.
ΕΡ .Εσείς τώρα που έχετε κάνει πολλά χρόνια και στο Υπουργεlο Εθνικής Οικονομίας και τα έχετε χειριστεί αυτά τα πράγματα, προχθές είχε πλημμυρίσει η Μαλακάσα και έγινε χαμός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ίδια στιγμή βλέπουμε στοιχειώδη έργα στην επαρχία τα οποία δεν έχουν yίνει. Μήπως υπάρχει μια μόνιμη κατάσταση που οι πόροι μπαίνουν όλοι στο λεκανοπέδιο και έχουμε αφήσει την επαρχία ανοχύρωτη;
ΑΠ. Κοιτάξτε κατά περιόδους έχει γίνει αυτό, υπήρχε μια μεγάλη περίοδος που κάλυψε κυρίως την 1Οετία του 80 όπου οι επενδύσεις οι εθνικές γινόντουσαν στην περιφέρεια και στην επαρχία. Τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα λεγόμενα μεγάλα έργα και τα μεγάλα έργα πρέπει να γίνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε πίσω στο θέμα της ανάπτυξης της υποδομής στις πόλεις και στην επαρχία. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμα και οι άφθονοι πόροι από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο δεν αρκούν για ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα πρόβλημα στις υποδομές. Και υποδομές δεν είναι μόνο οι δρόμοι – οι αποχετεύσεις, υποδομές είναι και η υγειά και η παιδεία. Και εκεί υστερούμε. Δηλαδή το μήνυμα το οποίο θέλω να δώσω είναι να μην έχουμε ψευδαισθήσεις θα χρειαστούν από δω και πέρα πολλά λεφτά για να έχουμε μια υποδομή στη χώρα μας.
ΕΡ. Εάν ούτε το τρίτο Κοιvοτικό θεωρείται επαρκές που λενε ότι είναι το μεγαλύτερο που είχαμε ποτέ στην διάθεση μας, που θα βρεθούν τόσα χρήματα; Μήπως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κάνει κάτι;
ΑΠ. Σε αυτό το πράγμα ξέρετε εδώ μιλήσει εδώ και δυο χρόνια και μιλάω, υπάρχει, παραγωγικό έλλειμμα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό. Κοιτάξτε οι επενδύσεις έξω από τις συνεισφορές της κοινότητας, το τρίτο ΚΠΣ θα – έρθουν από τις αποταμιεύσεις, τι έχει γίνει με τις αποταμιεύσεις στην Eλλάδα; Εδώ και μερικά χρόνια όχι πολλά, 8-9 χρόνια πίσω, ένα 18% του εθνικού μας εισοδήματος το βάζαμε στην μπάντα σαν αποταμιεύσεις.
Αυτές οι αποταμιεύσεις ήταν χρήσιμες για να χρηματοδοτήσουμε είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες επενδύσεις, αυτό το 19% έχει πέσει στο 9%. Αυτό πήγε στην κατανάλωση γιατί τα καταναλωτικά μας επίπεδα έχουν ανέβει, ζούμε ως Ευρωπαίοι, καταναλώνουμε ως Ευρωπαίοι αλλά δεν αποταμιεύουμε ως εuρωπαίοι γιατί δεν έχουμε και το ανάλογο εισόδημα. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι έχουμε ελάχιστους εθνικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουμε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Θα μου πείτε υπάρχει πάντα η περίπτωση του εξωτερικού δανεισμού, να δανειστούμε για να κάνουμε τις υποδομές, Αυτό χρειάζεται κάποιο μέτρο όμως δεν μπορούμε να δανειστούμε απεριόριστα. Δηλαδή ποιο είναι το μήνυμα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υποδομής θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα και για να επενδύσουμε περισσότερα πρέπει να προσέξουμε το θέμα της αποταμίευσης των Eλλήνων η οποία έχει μείνει πάρα πολύ πίσω.
ΕΡ. Πάντως είστε από τους ελάχιστους ανθρώπους που τα λενε αυτά. Οι περισσότεροι πανηγυρίζουν ότι η οικονομία παει πολύ καλά, και είστε από τους λίγους που λετε ότι όσο αντέχουν τα ευρωπαϊκά λεφτά και στρώνουμε τη χώρα με τσιμέντα εντάξει, μετά όμως;
ΑΠ. Εντάξει και ένα μαγαζί αν το δείτε απέξω και έχει ωραία βιτρίνα θα πείτε ωραίο είναι το μαγαζί αλλά το θέμα είναι αν δεν υπάρχει εμπόρευμα καλό μέσα δεν ξέρω τι γίνεται. Εμείς χτίσαμε μεταπολεμικά την Ελλάδα χωρίς προγραμματισμό, κυρίως χτίσαμε τις επαρχιακές πόλεις και αφού τις χτίσαμε αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει πρόβλημα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, δεν έχουμε στήσει μια σωστή υποδομή. Αυτό έρχεται να το πληρώσουμε τώρα, πρέπει να τα φτιάξουμε αutό τα πράγματα. Εμένα με πείραξε αυτό που έγινε “χθες στην Πάτρα δεν μπορεί να έχουμε αυτό το πρόβλημα 1Ο χρόνια και να μην το έχουμε αντιμετωπίσει σαν θέμα προτεραιότητας. Γι” αυτό δεν κάνω πολιτική, κάνω κριτική εναντίον όλων των κομμάτων όλων των κυβερνήσεων , όλων των εποχών , από την δεκαετία του 50 μέχρι σήμερα.