H κυβέρνηση προχώρησε χωρίς να έχει εξαντλήσει την έρευνα και την μελέτη, χωρίς να έχει κάνει συζητήσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα με στελέχη που έχουν πείρα και γνώση του θέματος. Έκανε μια πρόταση, η οποία δεν στεκόταν, δεν μπορούσε να ήταν αποδεκτή από τον εργαζόμενο αλλά ούτε και από την πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Το να κάνει όμως πίσω έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας, αφού δέχεται το αυτονόητο, δηλαδή ότι το κράτος έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να κάνει αναδιανεμητική πολιτική μέσα από την φορολογία και τα έσοδα του κράτους. Ο απλός πολίτης όμως ρωτάει «αφού αυτό μπορούσες να το κάνεις εξ αρχής γιατί προσπάθησες να επιβάλεις μια αντιλαϊκή πολιτική;». Αυτό δημιούργησε πρόβλημα αξιοπιστίας στο ΠΑΣΟΚ και πρέπει να επανορθώσουμε.
ΔΗΜ: Αυτό δεν έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ;
ΑΡ..: Έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που πρώτα απ όλα πρέπει να συζητήσουμε είναι το πρόβλημα όπως προκύπτει από υπεύθυνες μελέτες γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι έχουμε σαφή γνώση του περιεχομένου του προβλήματος. Αμφισβητώ πολλά από τα στοιχεία των Βρετανών αλλά, αφού φτάσουμε σε έναν εντοπισμό του προβλήματος, θα πρέπει να δούμε πως σε ένα κοινωνικό σύστημα ασφαλίσεων θα έχουμε τη συμμετοχή της εργοδοσίας, η οποία ακόμα δεν έχει μιλήσει, του κράτους και των εργαζομένων.
ΔΗΜ: Αφήνετε συνεπώς ένα παράθυρο αύξησης των εισφορών των επιχειρήσεων.
ΑΡ..: Με κάποιο τρόπο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι όπου το κεφάλαιο που είναι ένας από τους εταίρους, μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει. Νομίζω ότι πρέπει να μπουν και αυτοί στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων. Αυτή η τάση, πάντοτε οι προσαρμογές να γίνονται εις βάρος μιας μερίδας της κοινωνίας, των εργαζομένων δηλαδή που είναι και το ασθενέστερο μέλος των κοινωνικών εταίρων, είναι μια συντηρητική συνταγή, την οποία καταρχήν δεν αποδέχομαι.
ΔΗΜ: Για την εικόνα που δίνει στην κοινή γνώμη το ΠΑΣΟΚ
ΑΡ..: Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό. Πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα, αλλαγή πλεύσης δηλαδή στην κυβερνητική πολιτική. Κατά τη γνώμη μου η κυβερνητική πολιτική έχει αποκλίνει προς μια δεξιότερη κατεύθυνση που δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι μας και αυτό που ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να γίνουν αυτές οι ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις στην κοινωνική, οικονομική και εθνική μας πολιτική. Όταν γίνουν κατά ένα τρόπο αξιόπιστο και μέσα στη λειτουργία του ίδιου του κινήματος, τότε θα έχουμε αρκετές πιθανότητες να αποκτήσουμε την αξιοπιστία που έχουμε απολέσει.
ΔΗΜ: Κινδυνεύει η ηγετική ιδιότητα του κ. Σημίτη μετά από όλες αυτές τις γκάφες που έγιναν στην υπόθεση του ασφαλιστικού;
ΑΡ: Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε ότι έχει υποστεί ένα πλήγμα αλλά θα πρέπει να πάρει το μήνυμα και να κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Ελπίζω να τις κάνει.