(μέχρι στιγμής θεωρείτε ενδεδειγμένη τη στάση της ελληνικής πλευράς στο θέμα που προέκυψε στην άσκηση του ΝΑΤΟ;)
«Οι εξελίξεις γύρω από αυτή την άσκηση είναι σαφώς δυσμενείς για την Ελλάδα. Ο υπουργός Άμυνας εχθές ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής και το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι ενώ είχε εγγυηθεί ο αμερικανός αξιωματικός και διοικητής στην Νάπολη την διεξαγωγή αυτής της άσκησης βάσει συμφωνημένων κανόνων, οι κανόνες αυτοί δεν τηρήθηκαν. Τώρα, εν όψει αυτού του γεγονότος υπάρχουν προβλήματα διότι η κατάσταση αφήνει ανοιχτό το θέμα στην Τουρκία να ασκήσει δική της εξωτερική πολιτική, να κατοχυρώσει ορισμένα σημεία της μέσα από μία νατοϊκή άσκηση. Συνεπώς δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι.
(θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει αυτό που ο κύριος Τσοχατζόπουλος είπε, ότι σε περίπτωση που έχουμε νέα προβλήματα σήμερα ανάλογα με τα προχθεσινά δεν θα αποχωρήσουμε από την άσκηση αλλά θα ζητήσουμε την διακοπή της, προκειμένου να μην υπάρξουν αυτά τα τετελεσμένα)
«Και εγώ πρότεινα ότι αν η άσκηση δεν γίνει με πλήρη ικανοποίηση των δικών μας θέσεων τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε την ακύρωση, δηλαδή τη διακοπή της άσκησης, που σημαίνει όχι μόνο αποχώρηση ελληνικών δυνάμεων αλλά όλων των δυνάμεων. Αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει αν και περνάμε τις τελευταίες ώρες της άσκησης και ίσως αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει και νωρίτερα. Πέρα από αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να ανεβάσουμε αυτό το θέμα από το επίπεδο των στρατιωτικών διενέξεων να το πολιτικοποιήσουμε και πρότεινα και προτείνω να συγκληθεί εκτάκτως η σύνοδος η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει πολιτικά πια αυτό το θέμα, δηλαδή ότι η λειτουργία των νατοϊκών στρατηγείων στην περιοχή μας θα πρέπει να προσδιορισθεί έτσι που ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο θα είναι πάντοτε κάτω από ελληνική διοίκηση. Το Αιγαίο είναι ζωτικός χώρος για την ασφάλεια της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να έχουμε άμυνα και ασφάλεια στα νησιά μας αν οι αεροδιάδρομοι και οι θαλάσσιοι διάδρομοι μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών δεν είναι στη δική μας επιχειρησιακή ευθύνη.»
(Θεωρείτε ότι είναι ένα πρόβλημα του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, όπως είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών;)
«Είναι πιο σύνθετο από αυτό. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργεί συνθήκες και ευκαιρίες στην Τουρκία να προωθήσει τη δική της πολιτική. Άρα μας αφορά γιατί θίγει δικά μας βασικά δικαιώματα. Αυτό το θέμα έχει μία μεγάλη ιστορία και πάει ιστορικά πολύ πίσω. Παλαιότερα, πριν από το 74, ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο ανήκε στον έλληνα διοικητή. Αυτό άλλαξε μετά το 74 με την προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και από τότε υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Εγώ διαφώνησα με την ενεργοποίηση των νατοϊκών στρατηγείων διότι είπα ότι πρώτα πρέπει να καθορισθούν τα όρια της επιχειρησιακής ευθύνης και μετά να λειτουργήσουν τα στρατηγεία και οι ασκήσεις. Εάν δεν ξεκαθαρισθεί αυτό το θέμα, είπα τότε, το 97 θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον, διότι όταν υπάρχουν διαφωνίες τότε θα ζητούμε οι διαφωνίες αυτές να λυθούν από τον επιδιαιτητή, δηλαδή από τον αμερικάνο διοικητή. Αλλά έτσι μπορεί να διολισθήσουμε σε μία κατάσταση όπου το Αιγαίο θα είναι μία αμφισβητούμενη περιοχή κυριαρχίας και επιδιαιτητής θα είναι ο αμερικανός. Αυτό είναι μία δυσμενής εξέλιξη για μας που δεν πρέπει να τη δεχθούμε. Επιβεβαιώθηκε βασικά ο φόβος μου ότι εφόσον δεν έχει διασφαλισθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο από έλληνα διοικητή, δεν θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει σε ενεργοποίηση στρατηγείων και σε νατοϊκές ασκήσεις αυτής της μορφής. Τελικά υπάρχει μία ελληνική θέση η οποία αμφισβητείται από την άλλη μεριά και σε στρατιωτικό επίπεδο ο αμερικανός διοικητής θα αποφασίσει. Αυτή δεν είναι ικανοποιητική έκβαση για μας, ακόμα κι αν αυτή τη φορά η έκβαση θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. Για αυτό λεω ότι πρέπει να μπούμε σε πολιτικό επίπεδο και να ξανανοίξουμε το θέμα σε επίπεδο υπουργών και να πούμε ότι στο Αιγαίο υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα της άμυνας και των αμυντικών αναγκών της Ελλάδας και πρέπει να λειτουργήσουμε σε μία άλλη βάση, τη βάση που είχαμε μέχρι το 1974».
(Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, φοβάστε ακόμη και ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου έτσι όπως είναι τα πράγματα στο Αιγαίο;)
«Όχι. Θερμά επεισόδια μπορούν να δημιουργηθούν μόνο αν η άλλη πλευρά βλέπει υποχωρητικότητα από την δική μας την μεριά. Μία σταθερή θέση της Ελλάδας με στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα θα έχει θετικά αποτελέσματα.»
(Η πολιτική της προσέγγισης που ακολουθούμε μέχρι στιγμής και παρά τις Τουρκικές προκλήσεις θεωρείτε ότι εμπεριέχει τέτοια στοιχεία υποχωρητικότητας;)
«Δεν είναι τώρα, είναι από καιρό που έχω εκφράσει σοβαρότατες επιφυλάξεις για ένα διάλογο που δημιουργεί ένα κλίμα που το εκμεταλλεύεται η Τουρκία από τη μία μεριά και ασκεί πιέσεις σ εμάς. Το θέμα του ελληνοτουρκικού είναι στη βάση του πολύ απλό. Εμείς θέλουμε τη διατήρηση του status quo και η Τουρκία θέλει να το ανατρέψει. Όταν υπάρχει αυτό το πρόβλημα στη βάση, ο διάλογος δεν μπορεί να έχει μια θετική προοπτική και νομίζω ότι δεν πρέπει να καλλιεργούμε υψηλές προσδοκίες όπου σίγουρα δεν θα αποδώσουν.»
(είναι μια κρίσιμη στιγμή όπου διαμορφώνεται η εταιρική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ. Βλέπετε να επηρεάζεται η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον επόμενο μήνα;)
«Πιστεύω ότι πρέπει η Ελλάδα να πατήσει πόδι και να πει ότι πρώτα απ όλα στο Κυπριακό δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει και διολίσθηση και ότι η τουρκική πλευρά δεν έχέι δώσει κανένα σημείο ρεαλισμού και από τη ν άλλη μεριά με επίσημες δηλώσεις του προέδρου της του Ντεμιρέλ παλαιότερα, του Ετσεβίτ τώρα και άλλων Τούρκων, έχουμε μια κλιμάκωση μονομερών και ιταμών αξιώσεων από τη μεριά της Τουρκίας στην Ελλάδα. Αυτά θα πρέπει να κατατεθούν. Αυτά δεν είναι ενδείξεις μίας χώρας η οποία σοβαρά θέλει να ακολουθήσει μία πορεία προς την ΕΕ.»