ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα έχει την προεδρία της Ε.Ε. Μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να αποτρέψουν τον πόλεμο στο Ιράκ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το ζήτημα του Ιράκ σχετίζεται με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας στον κόσμο. H πλανητική πολιτική των ΗΠΑ για την ενέργεια επιβάλλει μεγάλες ανακατατάξεις στον τομέα της παραγωγής και διανομής της ενέργειας. Στο Ιράκ λειτουργούν σήμερα Γαλλικές, Ρωσικές και Αγγλικές εταιρείες, ενώ η παρουσία των ΗΠΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτη και έμμεση.
Πολύ φοβάμαι ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν ν΄ αποτρέψουν τον πόλεμο, αν η ηγεσία των ΗΠΑ κρίνει ότι, παρά το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η παρουσία και κυριαρχία τους στην δεύτερη πιο σημαντική – από άποψη πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας – χώρα στον κόσμο. Το μόνο ίσως που θα κάνει τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους είναι η κλιμάκωση των πολιτικών αντιδράσεων και λαϊκών διαμαρτυριών, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δευτερευόντως και στην Ευρώπη, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μια πρωτοβουλία που η Ε.Ε. θα μπορούσε τώρα να αναλάβει θα ήταν η σύγκληση ενός παγκόσμιου συνεδρίου για την ενέργεια. Η πρόσβαση σε πηγές ενέργειας, ο ρυθμός εκμετάλλευσής τους, ο καθορισμός των τιμών και η ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας είναι σημαντικότατα πολιτικά ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες στον πλανήτη. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να προωθήσει μια πλανητική πολιτική για την ενέργεια σε άλλη βάση, που θα εξασφαλίζει την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια στον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τρέχουσα δημοσιογραφική φιλολογία σας κατατάσσει στην ομάδα των «υπερπατριωτών». Θεωρείτε υβριστικό το χαρακτηρισμό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, αντί για διάλογο και κριτική αντιπαράθεση θέσεων, η διαφορετική άποψη σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και χειρισμούς αντιμετωπίζεται είτε με αμείλικτο αποκλεισμό είτε με γενικόλογους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία στο χώρο της πληροφόρησης που πρέπει να προβληματίσει όλους μας.
Ο πολιτικός κρίνεται από το λαό, από τις θέσεις του και τη στάση του στην επαγγελματική και πολιτική του διαδρομή και όχι από τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδει η στρατευμένη δημοσιογραφία. Το μέλλον του Ελληνισμού απασχολεί εξ΄ ίσου όλους μας. Γι΄ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε πατριώτες του ιδίου βαθμού.
Έχω αφιερώσει όλη μου την επαγγελματική σταδιοδρομία στην καταπολέμηση της αδικίας και της φτώχειας στον κόσμο και στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Με απασχολεί ιδιαίτερα η ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μία Ενωμένη Κύπρο. Με βάση την μακρά θητεία μου στον ΟΗΕ και σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, πιστεύω ότι η διαδικασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. έπρεπε να είχε αποσυνδεθεί πλήρως από την πολιτική επίλυση του Κυπριακού και ότι το σχέδιο Ανάν, με τη σημερινή του μορφή, δεν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει την αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η πολιτική λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σ΄ ένα πιο πρόσφορο περιβάλλον μετά την ένταξη, μια ευρωπαϊκή λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πιστεύετε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου έχει αξία;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μέχρις ότου διασφαλισθεί μια ικανοποιητική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος, το ενιαίο αμυντικό δόγμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αμυντική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε. δεν διασφαλίζει δυστυχώς από μόνη της την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αυτό ίσως πραγματοποιηθεί στο μέλλον, αν υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας που θα καλύπτει και την Κύπρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καταγγείλει το σχέδιο Ανάν. Η άρνηση του Ντενκτάς και του στρατιωτικού – διπλωματικού κατεστημένου της Τουρκίας να το υιοθετήσει δεν σας προβληματίζει; Αν τους ευνοούσε δεν θα το δέχονταν;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όπως σας είπα, εκτιμώ ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες στο σχέδιο Ανάν δεν ευνοούν μακροπρόθεσμα ούτε τους Ελληνοκυπρίους ούτε και τους Τουρκοκυπρίους που δικαιολογημένα επιθυμούν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Γι΄ αυτό πρότεινα μια άλλη, «Ευρωπαϊκή» λύση. Η αντίθεση του Ντενκτάς και του στρατιωτικού κατεστημένου έχει τελείως διαφορετική αφετηρία από τη δική μου και όχι μόνο δεν με προβληματίζει αλλά είναι απολύτως προβλέψιμη και κατανοητή. Η αντίθεσή του δεν είναι στο συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν αλλά σε οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, που θα ήταν ανεξάρτητη από την πορεία ένταξης στην Ε.Ε. της «μητέρας πατρίδας». Ο Ντενκτάς αγωνίζεται για την αναγνώριση του δικού του κράτους και την ένταξή του μαζί με την Τουρκία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η κόπωση από την πολύχρονη παραμονή του στην εξουσία. Η ανανέωση σ΄ όλα τα επίπεδα, ακόμη και της ηγεσίας, μπορεί να είναι το αντίδοτο;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν συμφωνώ ότι το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η κόπωση από την παραμονή του στην εξουσία. Το πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία προώθησης αποτελεσματικών και συντονισμένων πολιτικών παρεμβάσεων και κυβερνητικού έργου σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής που να πείθουν τους ψηφοφόρους του ότι το ΠΑΣΟΚ νοιάζεται πραγματικά για τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τον νέο. Αντίθετα, ολοένα και περισσότερο, οι πολίτες νοιώθουν αποξενωμένοι από τις πολιτικές διεργασίες, με μόνο όπλο στην κατοχή τους για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους τη δωροδοκία ή την προσκόλληση σε κομματικές παρέες. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και πολιτικής στάσης απέναντι στο Λαό κι αυτά φυσικά συνεπάγονται αλλαγές στις δομές της «εσωτερικής» εξουσίας του κόμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανότερος διάδοχος του Κ. Σημίτη θα είναι ο Γ. Παπανδρέου. Έχει τελειώσει η κούρσα της διαδοχής πριν καν αρχίσει;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο Γ. Παπανδρέου είναι ένα από τα αξιόλογα νέα στελέχη της παράταξης με βαριά κληρονομιά και πολλές δυνατότητες. Όμως, η διαδοχή θα κριθεί από την πολιτική συγκυρία εκείνης της ώρας και από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί ως εκείνη τη στιγμή. Στην πολιτική όλα είναι ανοικτά.