ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζετε πως έδωσε πειστικές απαντήσεις σε όσα ρωτήθηκε χθες ο κος Πρωθυπουργός, – γιατί δεν ρωτήθηκε για πολλά σοβαρά θέματα;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ειλικρινά δεν είμαι ικανοποιημένος από τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη, και, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι μια μεγάλη ευθύνη έχουν οι δημοσιογράφοι. Δεν ρώτησαν καίριες ερωτήσεις και δεν επέμεναν σε κάποια άλλα θέματα, όπως στο θέμα της πραγματικής σύγκλισης έτσι ώστε να βγει πιο ξεκάθαρα μια εικόνα μελλοντικής πολιτικής. Δεν μίλησαν καθόλου για εξωτερική πολιτική. Εδώ φλέγεται η Μέση Ανατολή, έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής και δεν δόθηκε μία εικόνα πώς ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση βλέπει τη θέση της Ελλάδος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και νομίζω ότι αυτό ήταν μία μεγάλη παράλειψη γιατί υπάρχει ενδιαφέρον αυτή τη στιγή από το κοινό να δει πώς τοποθετείται η Ελλάδα απέναντι σε αυτά τα θέματα. Το δεύτερο είναι ότι όλοι συμφωνούμε με τον Πρωθυπουργό ότι η πραγματική σύγκλιση, αυτό που καλούμε ανάπτυξη, είναι το ζητούμενο. Δεν έγιναν όμως ερωτήσεις σε βάθος ως προς το τι ακριβώς θα κάνει η Κυβέρνηση για να προχωρήσουμε στην πραγματική σύγκλιση και να μην αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση το 2006, όταν δεν θα έχουμε τους κοινοτικούς πόρους. Για το ζήτημα αυτό δεν έγινε συζήτηση, άρα δεν διαφωτιστήκαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, υπάρχει κι ένα θέμα τεράστιο, που άφησε κενό ο Πρωθυπουργός, από τις ερωτήσεις που του έγιναν. Κι εγώ πιστεύω από το σύστημα που εφαρμόστηκε για να μην είναι ένα ψυχρό debate, προσπάθησαν οι δημοσιογράφοι να έχουν μία διαλεκτική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό ώστε να έχει μία ζωντάνια η συνέντευξη. Και αυτό ίσως ήταν χρονοβόρο, όμως γι” αυτό και πέρασαν και τα 90 λεπτά. Δεν μπορεί με 4 άτομα να γίνεται μία τέτοια συνέντευξη και μάλιστα με δικαίωμα δεύτερης ερώτησης και συμπληρωματικής ερώτησης από τρίτον. Αυτό είχε το καλό του, είχε και το κακό του. Κι έτσι έμειναν αυτά τα θέματα απέξω. Είναι πολύ έμπειροι οι δημοσιογράφοι που ήταν χθες, θα τα είχαν σημειώσει και θα ήθελαν να τα ρωτήσουν. Δεν είχαν χρόνο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Στον περιορισμένο χρόνο αυτό όμως, θα έπρεπε να τα αξιολογήσουν. Είναι δυνατόν να μην υποβληθούν ερωτήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής; Έπειτα, όταν μιλάμε για πραγματική σύγκλιση, θα πρέπει να αναφερθεί το θέμα ότι έχουν πέσει πάρα πολύ οι αποταμιεύσεις των ιδιωτών, χρεώνεται πια ο ιδιωτικός τομέας και οι οικογένειες και από πού τα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν μία αυτοδύναμη ανάπτυξη όταν δεν θα έχουμε τους κοινοτικούς πόρους. Αυτά είναι αυτονόητα ζητήματα, από τα οποία θα προκύψει μία διαφοροποίηση πολιτικών θέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε απόλυτα ότι αυτό το θέμα της πραγματικής σύγκλισης και των ρυθμών που πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση καθώς και το πώς θα τους εξασφαλίσει δεν φωτίστηκε, αλλά βέβαια για την τηλεόραση είναι και ψιλά γράμματα αυτά, κύριε Αρσένη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι όμως σοβαρά θέματα για τον τόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι, αλλά δεν αναδεικνύονται από την τηλεόραση.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε ειλικρινά στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με τις απαντήσεις του. Ίσως χρειαστεί μία σειρά συνεντεύξεων, με ένα δημοσιογράφο και για συγκεκριμένα θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας είναι δύο, ας είναι όμως δημοσιογράφοι που θα προκύψουν από κάποια κλήρωση… Να είναι Διευθυντές εφημερίδων, να είναι δημοσιογράφοι και από άλλους χώρους. Τώρα, οι δημοσιογράφοι των καναλιών …
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αν ήσασταν εσείς, θα ρωτούσατε άλλα πράγματα, τα οποία δεν θίχτηκαν καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε το εξής: Ο κος. Πρωθυπουργός είπε ότι το Χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την εικόνα της οικονομίας. Αυτό που είπε δεν είναι αντίθετο από εκείνο που συνέβη; Το 1999 είχαμε 6.500 μονάδες και σήμερα έχουμε 2.200. Αν η οικονομία τότε ανθούσε, σήμερα πρέπει να είναι πάρα πολύ κάτω και σε επικίνδυνο βαθμό.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Το είπε βέβαια αυτό, είπε όμως επίσης, σε μία δεδομένη στιγμή, ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι μη οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επίδοση του Χρηματιστηρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη οικονομικοί παράγοντες … δηλαδή μιλάμε για την απάτη με εξευγενισμένο χαρακτηρισμό.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αν θελήσουμε να μιλήσουμε για το Χρηματιστήριο και την επίδοσή του, θα πρέπει να δούμε τι νομίζουν οι επενδυτές, έλληνες και ξένοι, για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Και, νομίζω, περιμένουν την απάντηση που επισημάναμε ευθύς εξ αρχής: Πώς θα σταθεί μία βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας και πού θα πάει η οικονομία μεσοπρόθεσμα. Και αυτή η απάντηση δεν έχει δοθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, δεν έχουμε πολύ χρόνο. Τώρα εσείς τι βλέπετε με την υπόθεση των δημοτικών εκλογών, γιατί άφησε και ένα παράθυρο ο Πρωθυπουργός, ότι αν το κόμμα αποφασίσει να πάει με άλλη ηγεσία στις εκλογές, αναγκαστικά θα φύγει. Εσείς βλέπετε να υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες ή μετά τις δημοτικές εκλογές θα έχουμε πάλι κάποιους ελιγμούς τύπου συνεδρίου;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κοιτάχτε. Εγώ νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να τα συζητήσουμε αυτά. Ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο. Αυτό το οποίο νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε στο ΠΑΣΟΚ είναι να παρουσιάσουμε μία καλύτερη εικόνα από ό,τι έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα στο κοινό, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Εδώ, θα μου επιτρέψετε, να σας πω ότι δεν είδα από τον Πρωθυπουργό χθες μία σοβαρή διάθεση αυτοκριτικής. Νομίζω ότι πρέπει και είναι καλό να δεχθούμε και να πούμε προς τον κόσμο ότι έχουμε ευθύνη για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γενικόλογα, έκανε. Είπε «κάναμε λάθη.» Αυτό όμως δεν λέει τίποτε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό μου θυμίζει τι κάναμε όταν είμασταν παιδιά και πηγαίναμε να εξομολογηθούμε και αναφέραμε όσα είχαμε να πούμε γενικά. Συγκεκριμένα όμως, θα έπρεπε να εντοπίσουμε ορισμένα πράγματα τα οποία αφορούν κυρίως στην ατολμία της Κυβέρνησης να κάνει ρήξεις σε ορισμένους τομείς για να προχωρήσει η κατάσταση μπροστά και, με βάση αυτή την αυτοκριτική, να λέγαμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα σας.