ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα αυτή την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Υπάρχει ένας γενικός αναβρασμός, ένας προβληματισμός. Νομίζω ότι τα προβλήματα που έχουμε μπορούμε να τα λύσουμε, αρκεί να δεχτούμε ποια είναι η πραγματικότητα και να κάνουμε κάτι γι’αυτό. Όταν ένα κόμμα, είναι κόμμα κυβερνητικό, κόμμα εξουσίας τόσα χρόνια, είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν προβλήματα και στο εσωτερικό του κόμματος, μήπως αυτό επηρεάζει και τη γενικότερη άσκηση πολιτικής;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Βεβαίως. Ό,τι πρόβλημα υπάρχει μέσα στο κόμμα, αυτό μεταφέρεται και μέσα στην κυβέρνηση και προς τα έξω. Πρέπει λοιπόν να τα δούμε αυτά τα θέματα και πρέπει ν’αρχίσουμε από εκεί που υπάρχει πρόβλημα κι αυτό έχει αναφορά στο κυβερνητικό έργο. Υπάρχει ένας προβληματισμός στον κόσμο γενικότερα όσον αφορά στην αποδοτικότητα της κυβέρνησης, και ειδικότερα στο γεγονός ότι ο κόσμος στις εκλογές του 2000 περίμενε διαφορετικά πράγματα από εμάς που δεν έχουν αποδώσει ακόμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν περάσει 2 χρόνια, βρισκόμαστε στο μέσον της 4ετίας, όμως δεν βλέπουμε να υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις .
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Εγώ είχα την ευθυκρισία να πω ότι έχουμε χάσει 2 χρόνια και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Πρέπει τώρα να τρέξουμε με μεγάλη ταχύτητα για να εκπληρώσουμε τουλάχιστον τα βασικά ζητήματα που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο. Αν δεν γίνει αυτό, θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι ίσως το ΠΑΣΟΚ να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Δε μου αρέσει να είμαι απαισιόδοξος. Φυσικά αν πάμε έτσι όπως πάμε οι προοπτικές δεν είναι καλές. Νομίζω όμως ότι τα πράγματα είναι ανατάξιμα. Χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες, να παραδεχτούμε την πραγματικότητα, να δεχτούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, να δεχτούμε ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος και να κάνουμε κάτι γι” αυτά. Ξέρετε ότι η πρωτοβουλία δεν πρέπει ν” αρχίσει από κάτω αυτή τη φορά. Η πρωτοβουλία πρέπει ν” αρχίσει από πάνω, γι” αυτό την κύρια ευθύνη για μια αλλαγή του κλίματος την έχει ο πρόεδρος του κινήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί πιστεύετε ότι φτάσαμε σ” αυτό το σημείο;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νομίζω ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις το πρόγραμμα που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ένα κόμμα που η λαϊκή του βάση είναι να βρίσκεται κοντά στον εργαζόμενο, κοντά στον άνθρωπο του μόχθου, κοντά στον επαγγελματία και τον αγρότη. Πρέπει η συμπεριφορά του και η πολιτική του να εκπέμπει αυτό το μήνυμα. Όταν κάτω από πιέσεις ή κάτω από το φόβο του λεγόμενου πολιτικού κόστους κάνουμε πίσω σε ορισμένα πράγματα, νομίζω ότι αυτά δημιουργούν προβλήματα αξιοπιστίας προς τα έξω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να “τρέξει” τους υπουργούς του προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί για να δει και ο κόσμος ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα του;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι ένα ζητούμενο. Χρειάζεται να γίνει και έργο. Νομίζω ότι ένα από τα προβλήματα που έχουμε σήμερα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ από πάνω μέχρι τα μεσαία στελέχη αισθάνεται αποκλεισμένο, απογοητευμένο και περιθωριοποιημένο. Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλα αποθέματα στελεχών με μεγάλη πείρα, μεγάλη προσφορά που αυτή τη στιγμή έχουν μείνει στην άκρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς αισθάνεστε αποκλεισμένος και απογοητευμένος;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Από τον κόσμο όχι. Κάθε άλλο. Αισθάνομαι ότι είμαι πολύ κοντά στον κόσμο. Στις αποφάσεις όπως ξέρετε δεν συμμετέχω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου που παρομοίωσε τον Κώστα Σημίτη με το Λιονέλ Ζοσπέν;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Πάγκαλος έχει μια μεγάλη έγνοια για το μέλλον της παράταξης μας και αυτά που λέει τα λέει με ένα πνεύμα εποικοδομητικό δηλαδή για να χτυπήσει το καμπανάκι. Λέμε περίπου τα ίδια πράγματα και, επειδή αναφερθήκατε στην εμπειρία της Γαλλίας, νομίζω ότι πρέπει κι εγώ να τονίσω ότι ένας από τους λόγους που το εκλογικό σώμα της Γαλλίας ουσιαστικά απέρριψε την Σοσιαλιστική κυβέρνηση ήταν ότι η Σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε κινηθεί τόσο πολύ προς το κέντρο, που ο κόσμος δεν είδε τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κεντροδεξιά πολιτική του Σιράκ και την πολιτική του Ζοσπέν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι ένας ανασχηματισμός στην παρούσα φάση;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ένας ανασχηματισμός από μόνος του δεν θα προσέθετε τίποτα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αλλαγή πορείας. Μία νέα κατεύθυνση στην κυβερνητική μας πολιτική. Μία αποφασιστικότητα να την εφαρμόσουμε. Ένα αίσθημα συλλογικότητας που όλοι συμμετέχουν και αισθάνονται ότι συμμετέχουν.