ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο έχει αλλάξει για το κόμμα σας το κλίμα με την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει μια καινούργια προοπτική, έχει φέρει ένα νέο αέρα για το Κίνημα και την ευρύτερη παράταξη. Με την αλλαγή ηγεσίας έχει σημειωθεί μία εντυπωσιακή επανασυσπείρωση στελεχών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που για διάφορους λόγους αισθάνονταν ή και ήταν παραγκωνισμένοι, αλλά και διεισδυτικότητα σε όμορους πολιτικούς χώρους – ακόμη και σε στρώματα της κοινωνίας που κρατούσαν αποστάσεις από τα κόμματα και την πολιτική. Όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής δράσης και συμμετοχής που αναμφίβολα θα φέρει θετικές αλλαγές στο κόμμα μας αλλά, σε βάθος χρόνου, και στο κομματικό και πολιτικό σύστημα εν γένει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι, όμως, αρκετή η αλλαγή ηγεσίας για να φέρει εκλογικά οφέλη στο ΠΑΣΟΚ και να το οδηγήσει σε νέα νίκη στις εκλογές;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η αλλαγή ηγεσίας αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια εξέλιξη σημαντική και σε συμβολικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Άλλο τόσο αναμφισβήτητο όμως είναι, ότι η αλλαγή ηγεσίας από μόνη της δεν αρκεί για να μας εξασφαλίσει τη νίκη. Πρώτα απ’όλα χρειάζεται να προβούμε σε ουσιαστική αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Επίσης είναι ανάγκη να πείσουμε τον κόσμο ότι έχουμε τη βούληση και το πρόγραμμα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες τομές, σε μια νέα πολιτική, που θα εξασφαλίσει στον κόσμο ελπίδα και προοπτική, ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, ότι η νέα ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας νέες προοπτικές για το κόμμα μας στις ερχόμενες εκλογές, αλλά και, μετά την νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ, για την ίδια την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, όπως μπορούμε να διακρίνουμε μέσα σ” αυτή την συγκυρία είσαστε από τους αισιόδοξους για μια νέα μεταρρυθμιστική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ. Νιώθετε κάποια δικαίωσή σας τώρα για παλαιότερες δικές σας μεταρρυθμιστικές επιλογές;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων επανέρχεται στην ατζέντα του κόμματος και αποτελεί πολιτικό στόχο, βασική προτεραιότητα, και δεσμευτικό πλαίσιο δράσης της νέας προσπάθειας που σηματοδοτείται με την αλλαγή ηγεσίας. Η ανάγκη ουσιαστικών τομών και μεταρρυθμίσεων υπήρξε, όπως γνωρίζετε, πάντοτε η πυξίδα και το σημείο αναφοράς της πολιτικής μου δράσης – πολύ συχνά με μεγάλο προσωπικό πολιτικό κόστος. Ως Υπουργός Οικονομίας συνεισέφερα καθοριστικά στην ουσιαστική ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων τάξεων προωθώντας το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως υπουργός Άμυνας έθεσα τις βάσεις του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θωρακίζοντας την άμυνα της Κύπρου. Και ως Υπουργός Παιδείας, προώθησα, εν μέσω των γνωστών δυσκολιών και λυσσαλέων αντιδράσεων, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση – μέτρα της οποίας έχουν αποδώσει και συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς (ολοήμερο σχολείο, Ανοικτό Πανεπιστήμιο, δεκάδες νέα μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά προγράμματα κ.α.) ενώ καταξιώνονται και από την κοινή γνώμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από την αλλαγή του σημερινού πολιτικού σκηνικού είχατε ασκήσει κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα γίνονται κατά 65% στις κατασκευές και πολύ λιγότερο στους παραγωγικούς κλάδους που παράγουν εμπορεύματα. Πολύ χαρακτηριστικά είχατε πει «δεν βλέπουμε φουγάρα». Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση θ” αλλάξει στην οικονομία;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πράγματι, μια βασική πτυχή του προβλήματος της ελλιπούς ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις κατευθύνονται κυρίως στον τομέα των κατασκευών και των έργων υποδομής. Έτσι, η αύξηση του εισοδήματος που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια είναι ασυμμετρική. Οι κατασκευές και τα έργα υποδομής αυξάνονται με ρυθμό 10% ετησίως. Η βιομηχανική παραγωγή, όμως, αυξάνεται μόνο κατά 1%. Το τεράστιο παραγωγικό έλλειμμα που παρατηρείται καλύπτεται για την ώρα κυρίως από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’άπειρον. Υπάρχει, λοιπόν, παραγωγικό έλλειμμα και υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτές οι συνθήκες δεν προοιωνίζονται ευνοϊκές προοπτικές για την χώρα μας. Αν θέλουμε η κατάσταση να αναστραφεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πολιτική νέων δυναμικών επενδύσεων, σε νέους χώρους, με καινοτόμες δημιουργικές δραστηριότητες. Πρέπει να λειτουργήσουμε αναπτυξιακά. Οφείλουμε να συντονίσουμε και να κατευθύνουμε τις παραγωγικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. ΑΝΑΠΤΥΞΗ πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς της πολιτικής μας. Με ικανοποίηση και αισιοδοξία παρατηρώ πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συλλάβει την ουσία του προβλήματος και οι προτάσεις και δεσμεύσεις του κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση: διεύρυνση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας μέσω της αύξησης των επενδύσεων, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες νομίζετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ εάν κερδίσει και πάλι τις εκλογές;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η αυριανή κυβέρνηση – που ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι του ΠΑΣΟΚ – πρέπει να στοχεύσει, εκτός από τον τομέα της ανάπτυξης που αναφέραμε πιο πριν, σε ισχυρό κοινωνικό κράτος, κοινωνική αλληλεγγύη, δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου, καθώς και ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στις πολιτικές διαδικασίες. Ανάπτυξη, κοινωνική σύγκλιση και ενεργός συμμετοχή του πολίτη είναι το τρίπτυχο που πρέπει να αποτελέσει τη βάση της κυβερνητικής μας πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέγεται ότι η «συμμετοχική δημοκρατία» είναι η νέα μεγάλη «ιδέα» για την Κεντροαριστερά. Ποιο είναι το νόημα της ιδέας αυτής στην πράξη;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Σπέρματα της ιδέας της «συμμετοχικής δημοκρατίας» εμπεριείχε το ιστορικό «ο λαός στην εξουσία» που είχε διακηρύξει ο Ανδρέας Παπανδρέου εδώ και τριάντα χρόνια. Η ανάγκη, πάντως, διαμόρφωσης μιας συμμετοχικής δημοκρατίας είναι επιτακτική. Στην ανάγκη αυτή έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν και σε ανύποπτο χρόνο, και η ανάδειξή της από τον Γιώργο Παπανδρέου σε κεντρικό στόχο της νέας πορείας του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση. Η δημιουργία δημοκρατικών θεσμών δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Απαιτείται και η ενεργός συμμετοχή του πολίτη. Ο πολίτης πρέπει να παρεμβαίνει, να συμμετέχει στις διαδικασίες που τον αφορούν, που καθορίζουν το μέλλον του. Να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις και να μην γίνεται παθητικός δέκτης αποφάσεων που το επιβάλλονται «άνωθεν». Μόνον τότε η δημοκρατία νοηματοδοτείται και αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι σήμερα η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα της ανεργίας βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το πρόβλημα του παραγωγικού ελλείμματος και της ελλιπούς ανάπτυξης που θίξαμε ήδη. Η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας περνά αναγκαστικά μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και την προώθηση μιας άλλου τύπου ανάπτυξης. Κάθε άλλη αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να έχει ευκαιριακό και εμβαλωματικό χαρακτήρα. Μόνο μέσα από τη θέσπιση κινήτρων που θα ενισχύσουν ένα κύμα νέων δυναμικών επενδύσεων, μέσα από μια συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας, το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να αντιμετωπισθεί σοβαρά και τελεσφόρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κρίνετε την αμφίπλευρη διεύρυνση που επιχείρησε το κόμμα σας; Μήπως διακυβεύει την ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα του ΠΑΣΟΚ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Όχι, τα πρόσωπα αυτά δεν προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ. Φιλοξενούνται στο ψηφοδέλτιό μας. Η παρουσία τους στη Βουλή θεωρήθηκε σημαντική για τον πολιτικό διάλογο, αλλά, σαφώς, το πολιτικό στίγμα προσδιορίζεται από εμάς τους ίδιους. Συνεπώς, το εγχείρημα αυτό δεν διακυβεύει την εκλογική και πολιτική μας καθαρότητα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είμαστε αισιόδοξοι τόσο για την νικηφόρα έκβαση των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, όσο για το έργο που μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό η ουσιαστική ανανέωση του κινήματός μας και η στροφή που γίνεται στην μεταρρυθμιστική πολιτική με την προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας.